Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

WHO izdao preporuke uoči blagdana: 'Ne smijemo popuštati oprez, obrede održavati vani ili virtualno'

Dubrovnik: Blagoslov maslinovih grančica u crkvi svetog Vlaha
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
31.03.2021.
u 20:41

Što se tiče skupova u zatvorenom, WHO podsjeća da su "osobito opasni, pa i oni manji"

Nekoliko dana prije Uskrsa i dva tjedna prije početka ramazana, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u srijedu preporuke o organiziranju vjerskih skupova u Europi, pozivajući da se održe na otvorenom u zemljama gdje su okupljanja još dopuštena.

"U zemljama gdje se virus više širi, treba ozbiljno razmisliti o virtualnim skupovima, o odgodi ili o smanjenju veličine tih skupova", napisao je WHO za Europu u priopćenju na temu vjerskih slavlja u proljeće.

Općenito, "svi vjerski obredi trebaju se održavati vani ako je moguće, ili ih treba smanjiti u obimu i u trajanju, uz poštovanje razmaka, prozračivanje, pranje ruku i korištenje maski", preporučuje UN-ova organizacija.

"Još je bolje ako se slavi sa članovima kućanstva", poručuje WHO, upozoravajući da treba izbjegavati svaki kontakt u slučaju simptoma i karantene.

Što se tiče skupova u zatvorenom, WHO podsjeća da su "osobito opasni, pa i oni manji" jer se okupljaju članovi različitih kućanstava, premda te skupove službeno ne zabranjuje.

U nekoliko zemalja europske regije WHO-a koja obuhvaća pedesetak zemalja, među kojima Rusiju i više zemalja srednje Azije, "broj zaraženih ozbiljno raste i u ovoj fazi pandemije ne smijemo popuštati oprez", ističe organizacija.  

Kršćani u nedjelju, nakon Velikog tjedna, slave Uskrs, a židovi Pashu. Muslimanski mjesec posta, ramazan, traje od 13. travnja do 12. svibnja.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
20:52 31.03.2021.

Pcr test je proglašen lažnim u Austriji te ga je sud zabranio i utvrđeno je da je netočan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije