Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekordna cijena

Washingtonova kopija američkog ustava prodana za 9.8 mil.dolara

POVELJA O PRAVIMA,PRODAJA (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.06.2012.
u 23:28

Riječ je o uvezanom izdanju koje je kao osobna kopija zakona donesenih u Kongresu izrađena 1798. za predsjednikovu prvu godinu na dužnosti, a čija je vrijednost uoči prodaje procijenjena na tri milijuna dolara

Kopija američkog ustava i Povelje o pravima, odnosno prvih 10 amandmana, koja je pripadala prvom američkom predsjedniku Georgeu Washingtonu prodana je u petak za 9.8 milijuna dolara.

Riječ je o uvezanom izdanju koje je kao osobna kopija zakona donesenih u Kongresu izrađena 1798. za predsjednikovu prvu godinu na dužnosti, a čija je vrijednost uoči prodaje procijenjena na tri milijuna dolara, piše Reuters.

Vrijedne dokumente ponudio je dom prvog predsjednika The Mount Vernon Ladies Association, a za nijh se natjecalo nekoliko ponuđača u njujorškoj aukcijskoj kući Christie\'s. Postignuta je cijena najveća ikad ponuđena za neku američku knjigu ili povijesni dokument.

U aukcijskoj kući napomenuli su kako primjerak 223 godine nakon nastanka i dalje izgleda relativno \'\'svježe\'\' te da uz Washingtonov potpis sadrži i bilješke koje je vlastoručno pisao na marginama.

 

 

Komentara 1

IB
istina_boli
07:51 23.06.2012.

Da , tad je nesto i vrijedio, ali danas, mrtvo slovo na papiru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije