Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CENZURA ILI...

Washington kritizira Rim zbog cenzure Googlea

Bill Echikson
Reuters
03.03.2010.
u 11:03

Duboko razočarenje presudom suda u Milanu, koji je kaznio trojicu šefova Googlea za objavljivanje videa zlostavljanja dječaka oboljelog od Downovog sindroma, izrazio je State Department.

RIM – Italija želi cenzurirati objavljivanje priloga na internetu, drži Američko državno tajništvo. Duboko razočarenje presudom suda u Milanu, koji je kaznio trojicu šefova Googlea ocijenivši ih odgovornima za objavljivanje videa na kojem se vidjelo zlostavljanje dječaka oboljelog od Downovog sindroma, izrazio je State Department.

- Vrlo je neugodno što su talijanske vlasti htjele nametnuti predstavnicima jedne privatne kompanije preventivnu cenzuru na sadržaj - izjavio je savjetnik državne tajnice Hillary Clinton za demokraciju, ljudska prava i rad Michael Posner za audijencije u komisiji Senata koja se bavi pravilima slobode na Internetu.

- Zabrinuti smo za posljedice koje bi mogle nastati na globalnoj razini nakon te talijanske presude - dodao je Posner, kazavši kako su upravitelji Googlea reagirali kada su bili informirani o sadržaju snimke, ali su bez obzira na to bili kritizirani od strane talijanske vlade.

- Riječ je o vrlo važnom slučaju nad kojim trebamo svi vrlo jasno bdijeti - dodao je predstavnik State Departmenta.

Sud u Milanu je 24. veljače osudio trojicu upravitelja Google Italy na šest mjeseci zatvora zbog toga što je 2006. objavljena snimka na kojoj su se vidjela četvorica učenika tehničke škole u Torinu dok su zlostavljali njihova školskog druga oboljeloga od Downovog sindroma. Snimka je ostala na internetu oko dva mjeseca prije nego što su je odgovorni u Googleu skinuli nakon što ih je upozorila talijanska policija.

Tužiteljstvo u Milanu zatražilo je godinu dana zatvora za Davida Carla Drummonda, bivšeg predsjednika upravnog odbora Google Italy, koji je sada potpredsjednik kompanije, a kažnjen je na šest mjeseci zatvora uvjetno. Kažnjeni su na šest mjeseci zatvora uvjetno i George De Los Reyes, bivši član upravnog odbora Google Italy, a sada je umirovljenik, te Peter Fleitcher, odgovoran za privatnost za Europu kompanije Google Inc. Oslobođen optužbi je Arvind Desikan, odgovoran za Google Video za Europu.

Komentara 2

AF
alan ford
13:03 03.03.2010.

crkva se ponasa kao da su svi duzni pokoravati se njihovim svjetonazorima. tamni vijek predstoji....

XA
xaron
19:24 03.03.2010.

Savjetnik državne tajnice Hillary Clinton za \" demokraciju, ljudska prava \" i rad, izgleda podrzava mucenje invalidne djece. On valjda zeli da cijelu planetu pretvori u nekakav Google-Guantanamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije