Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGOTRAJNO DRŽANJE

Washington će IS-ove džihadiste možda slati u Guantanamo

Guantanamo
Maren Hennemuth/DPA/PIXSELL
31.08.2018.
u 06:55

Taj zatvor u američkoj enklavi na Kubi mogao bi se koristiti za dugotrajno držanje u zatvoru nekih "važnih" stranih boraca zarobljenih u Iraku i u Siriji.

Trumpova administracija razmišlja o slanju pripadnika skupine Islamske države, među kojima i dvojice britanskih džihadista iz takozvane ćelije Beatles, u vojni zatvor Guantanamo, objavila je u četvrtak mreža NBC.

Taj zatvor u američkoj enklavi na Kubi mogao bi se koristiti za dugotrajno držanje u zatvoru nekih "važnih" stranih boraca zarobljenih u Iraku i u Siriji, a manje važne zatvorenike koje njihove zemlje ne žele, slalo bi se u zatvor kojim upravljaju Iračani, ističe američka mreža, prenoseći izjave američkih dužnosnika i anonimnih stranih diplomata.

Kako navodi NBC, Alexanda Amon Kotey i El Shafee el Sheikh - dvojica preživjelih iz četveročlane skupine koja je otimala strane novinare te mučila i odrubljivala glavu nekim zarobljenicima - mogli bi biti među džihadistima koje će se premjestiti na Guantanamo. Njihovi zarobljenici nazvali su ih Beatlesima zbog njihova britanskog naglaska.

Takvi premještaji u Guantanamo označili bi zaokret u američkoj politici: u zatvor koji je imao najviše 780 zatvorenika, nitko nije došao od 2008. Trenutačno ih nema više od 40 a među njima su neki istaknuti pripadnici Al Kaide optuženi za sudjelovanje u napadima 11. rujna u Sjedinjenim Državama.

Zapovjednica Sarah Higgins, glasnogovornica Pentagona, rekla je da "zasad nitko nije određen za premještaj u Guantanamo".

"Zatvor Guantanamo Bay je namijenjen dugotrajnom zatočenju neprijateljskih boraca", rekla je. "Druga mogućnost su izručenje stranim partnerima i suđenje u SAD-u".

Ključne riječi

Komentara 1

GV
golub Vaso
09:26 31.08.2018.

šef se vratio u tel Aviv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije