Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izaziva skandale

Vulin postao uteg Vučiću: Odlazak 'ministra za Hrvatsku'?

06.10.2017.
u 16:44

Sporni novac nije prijavljen na carini, na Vulinovu računu nema dokaza o toj transakciji, a premijerka ‘pažljivo sluša javnost’

“U svakom građanskom ratu postoji onoliko istina koliko postoji strana u građanskom ratu”, posljednja je u nizu skandaloznih izjava Aleksandra Vulina, srpskog ministra obrane zbog kakvih je još poodavno zaradio epitet “Vučićeva ministra za Hrvatsku”.

Svoju agresivnu retoriku prema Hrvatskoj evidentno nastavlja i u mandatu premijerke Ane Brnabić: spomenutom izjavom izrečenom neki dan usred Šibenika osobno je kumovao, pokazalo se, i odgodi susreta dvoje predsjednika u Zagrebu.

1/0

Izvještaj čuvan u tajnosti

Nakon cijelog niza eskapada usmjerenih prema Hrvatskoj, teško se oteti da verbalnim ratom sa službenim Zagrebom zapravo pokušava vratiti rejting pred vlastitom javnošću, opasno poljuljanim nakon otkrića potencijalne korupcijske afere teške nekoliko stotina tisuća eura koja je nakon pet godina ipak ugledala svjetlo dana. Klupko se počelo otplitati kada je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) nedavno objavila da je Vulin kupio stan u Beogradu vrijedan 205.000 eura novcem koji je, kako je prijavio, dobio kao dugoročni zajam od tetke svoje supruge, vremešne gospođe iz Kanade.

1/3

Iz KRIK-a, međutim, uporno tvrde da ministar ne može dokazati podrijetlo novca, da Vulinovi prijavljeni prihodi nisu dostatni za kupnju stana te vrijednosti te navode da ne postoje podaci o unošenju spomenute količine novca u zemlju.

Istražujući potencijalnu aferu, otkrili su da je Agencija za borbu protiv korupcije zbog sumnje na počinjenje kaznenog djelo prije dvije godine prijavila Vulina Tužiteljstvu za organizirani kriminal. Novac, naime, nije registriran na carini niti na računima ministra i njegove supruge ima bilo kakvih dokaza o toj transakciji. No Tužiteljstvo je u srpnju ove godine obustavilo postupak – zbog nedostatka dokaza.

“Agencija je izvještaj čuvala u tajnosti, a tek nakon žalbe upućene povjereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću i njegove intervencije dospio je u ruke KRIK-a pa tako i javnosti”, izvijestili su iz KRIK-a.

Na pitanje novinara bi li bio spreman preuzeti odgovornost kad bi je premijerka zatražila ministar Vulin odgovorio je kako afere nema. “Ima samo kampanje koja se vodi protiv mene. Ima samo odluka nadležnih organa da nema afere i da nema kaznenih djela”, kazao je Vulin.

No što o aferi ima reći premijerka? “Eventualne promjene u vladi Srbije neće biti dogovarane putem medija”, rekli su za Politiku u kabinetu premijerke Ane Brnabić. “Predsjednica vlade Srbije vrlo pažljivo sluša i prati komentare u javnosti. Ali odluke neće donositi pod pritiskom”, naveli su u kabinetu. No ispod površine kuha, doznaju srpski mediji, pa spominju da ministar obrane odlazi s dužnosti u siječnju, u “paketu” s ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem. Prema nekim izvorima iz vlade, pojedini su ministri ogorčeni i spremni premijerki Brnabić predložiti da Vulina smijeni s čela ministarstva obrane smatrajući da njegova afera i način na koji se poslije nemušto pravdao “ozbiljno narušavaju kako ugled vlade Srbije tako i ostalih ministara”.

Pritisak zbog Rusije

“Nekolicina ministara uvjerena je da je ovo nešto preko čega se ne može i ne smije prijeći te smatraju da Vulin mora preuzeti maksimalnu odgovornost. Pritisak javnosti postaje nepodnošljiv i s njega se prenosi na cijelu vladu. Ti ministri smatraju da bi bilo najbolje da sam podnese ostavku što prije i da ne čeka da bude smijenjen”, kazao je izvor za Alo!.

No neki od ministara skloni su pak vjerovati da je riječ o organiziranoj hajki protiv Vulina, a daju im za pravo i neki politički analitičari koji tvrde da Vulina razapinju jer je neskriveno naklonjen Rusiji. – Pritisak Zapada na Srbiju je ogroman – čuje se u obranu ministra obrane. Dakako, iluzorno je očekivati da bi Bruxelles pritiskao Beograd zbog zaštite, recimo, hrvatskih interesa.

Počesto se čini da je Vulinu primarni posao komentirati događaje s ove strane granice pa je tako u svibnju prošle godine oštro reagirao (i) na komemoraciju u Bleiburgu te zatražio od svjetske javnosti i EU da se izjasne o politici Hrvatske i da potomcima jasenovačkih žrtava kažu hoće li kazniti i zaustaviti vrijeđanje žrtava. “Ne može se slaviti ustaštvo, a ne biti ustaša. Gdje ima mjesta za mrtve ustaše, nema i mjesta za žive Srbe”, kazao je.

Komentara 58

DA
dair
16:54 06.10.2017.

Najčitaniji srpski portal u Hrvatskoj "VL"

Avatar humbaba
humbaba
17:37 06.10.2017.

hm,samo malo. pa i Sthepanu Mesiću je prijatelj posudio,mislim oko 2 milijuna kuna. Ne sjećam se točno iznosa,ali Stipe je kupio stan i nisu ga pitali za podrijetlo novca. Jer ,on ne laže,ipak je čovjek od riječi,ne skriva ništa...

DU
Deleted user
17:01 06.10.2017.

Dajte,molim vas u Večernjem listu objavite koliko Vas je prosvrpski i projugoslavenski orijentirano.Nas većinu hrvatskog naroda(sigurno 80-85%) Svrbija i situacija oko nje ne interesira ni pod razno.Shvatite to.Stvarno je tako....Bilo i ne ponovilo se...Neka napravi od svoje države zlatni Eldorado a nas nek ostave na miru i biti će mira...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije