Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panel rasprava

Vuletić: Ako treba i fizički ću braniti hrvatske interese u Europskom parlamentu

#zakogaglasam
27.04.2019.
u 10:23

Pitanje panel rasprave je bilo kako rješiti problem odljeva mozgova iz Hrvatske i koje koristi imamo od Europske unije kao mala država

#ZaKogaGlasam naziv je panel rasprave koju je organizirala studentska organizacija Hrvatske akademske zajednice Zagreb ovog petka u Europskom domu u Zagrebu povodom izbora za parlament Europske unije koja je okupila više od 80 studenata i mladih.

– Vidim velike mogućnosti za Hrvatsku u europskoj zajednici (...), činjenica je da mladi sve više teže odlasku iz Hrvatske te se tom prilikom sve više suočavamo s trendom „odljeva mladih“ te da trebamo više koristiti prilike za pozicioniranje te brendiranje Hrvatske u Europskoj uniji – kazao je u uvodnom govoru organizator događaja Mihovil Mioković.

Na panel raspravi kandidati su se dotakli 3 teme: odljev mozgova s Hrvatskih prostora, rješenja za ostanak mladih u Hrvatskoj te pozicioniranje i brendiranje Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Kandidati iz 5 vodećih stranaka prema trenutnim istraživanjima su tijekom napete i konstruktivne rasprave izmijenili stavove i mišljenja o navedenim temama.

Na panel raspravi sudjelovali su doc. dr. sc. Tomislav Sokol iz Hrvatske akademske zajednice, Barbara Antolić Vupora iz Socijaldemokratske partije Hrvatske, dr. sc. Dominik Vuletić iz Živog zida, Krešo Beljak uime Amsterdamske koalicije (Hrvatska seljačka stranka) i Ružica Vukovac iz stranke MOST nezavisnih lista.

Tijekom rasprave Vuletić iz Živog zida je isticao kako Europska unija nije potrebna Hrvatskoj i kako joj ista nije potrebna jer uzrokuje egzodus s naših prostora te istaknuo kako će retorički, ali i ako je potrebno i fizički braniti hrvatske interese u Europskom parlamentu. Isto tako, Vuletić je rekao kako se pita što naši vojnici rade u Afganistanu i protiv koga se oni tamo bore.

Vukovac iz MOST-a nezavisnih lista je istaknula kako se i sama uključila u politiku upravo iz revolta prema trenutnoj političkoj sceni i situaciji te da ima isto tako i dijete, a za koje želi da ostane u Hrvatskoj kao i ostali mladi.

Beljak koji je prisustvovao panelu uime Amsterdamske koalicije je rekao kako ima više od 30 godina iskustva u proučavanju emigracija te da je potrebno da hrvatski političari počnu slijediti puteve gdje hrvatski emigranti odlaze te slijede primjere tih država u koje odlaze.

Sokol, na kojeg su se obrušilo svih četvero kandidata kao kandidata vladajućih, je poručio kako je današnja rasprava pokazala da nikada nije bilo lakše izabrati na nekim izborima. Istaknuo je kako u mandatu HDZ-a ima 100 000 više zaposlenih nego u mandatu SDP-a, a prosječna plaća da je porasla za 754 kune. Posebno se uložilo u potpore za zapošljavanje mladih poput pripravništva gdje država osigurava 50% iznosa bruto II plaće u realnom sektoru; sve to uz porezno i administrativno rastrećenje od skoro 9 milijardi kuna. Naglasio je kako će se borit za prosperitet slabije razvijenih regija u europskom proračunu za razdoblje 2021. do 2027., kako bi se mladi mogli zaposliti i ostati u Hrvatskoj. Zalagat ćemo se za povećanje sredstava namijenjenih obrazovanju, a posebno povećanje s 13 na 41 milijardu eura za Erasmus+. HDZ ima konkretne rezultate i jasnu ideju što dalje činiti za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u Europskom parlamentu, dok oporba nudi samo općenite fraze.

Antolić Vupora iz Socijaldemokratske partije Hrvatske je tijekom panel rasprave strateško odgovarala tišinom i nije se upuštala u replike među kandidatima za koje je bilo mjesta. Istaknula je kako je i sama poduzetnica te da ne bi preporučila građanima da išta otvaraju dok se stvari ne promijene.

U zaključku su se članovi oporbe, iako su na suprotnim stranama, čak i složili i podržali međusobne riječi te ustvrdili kako je potrebno mijenjati Hrvatsku. Beljak je sve prisutne pozvao da izađu na izbore te glasaju za promjene koje zaslužuju kao mladi, dok je Sokol istaknuo kako su izbori bitni, no kako trenutna Vlada ima konkretne rezultate te da se zalažu za razvijenu i solidarnu Hrvatsku u EU i jačanje razvoja.

Komentara 7

Avatar Le-Freak
Le-Freak
12:56 27.04.2019.

Znaci, protiv su EU ali bi i tamo rado zaradjivali novac i usput pravili cirkus i sramotili nas kao sto se sramote u Saboru. Mozda ponesu i pokojeg cetnickog druga iz Dveri sa kojima su se pobratimili.

MA
Markos
12:32 27.04.2019.

EU parlament nije za balkanske primitivce pa tako taj lik nema tamo sto traziti. Tamo je potrebno znati nacionalne interese braniti diplomacijom, argumentima i tako znati braniti svoje stavove i interese. Idi u seosku birtiju pa tamo "i fizicki brani" svoj interes - tamo ce te seoske pijandure razumjeti.

AN
anteS
11:10 27.04.2019.

Dominik Vuletić iz Živog Zida neće trebati "fizički" braniti interese Hrvatske u EU parlamentu, jer se "fizički" obračuni tamo ne događaju. Preostaju mu samo verbalni dvoboji, u kojima je Živi Zid dobar. Ako govori "fluent English", naravno. Nije sigurno, daa može računati na fizičko iznošenje iz dvorane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije