Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon izbora

Vukovarski politički cirkus se nastavlja: Propao 1. pokušaj konstituiranja gradskog vijeća

Gradsko vijeće Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/4
17.07.2014.
u 15:10

Na današnjoj sjednici bila su predložena dva imena za predsjednika vijeća, Igor Gavrić, kandidat koalicije stranaka okupljenih oko HDZ-a i Goran Bošnjak, kandidat koalicije stranaka okupljenih oko SDP-a

Vukovarska politička trakavica, koju građani već nekoliko godina nazivaju cirkusom, nastavlja se i dalje. Prvi pokušaj izbora predsjednika Gradskoga vijeća Vukovara na današnjoj prvoj sjednici vijeća održanoj nakon prijevremenih izbora održanih prošloga mjeseca bio je neuspješan.

Poslije gotovo sat i pol trajanja konstituirajuće sjednice vijeća, uz četiri pauze, grad Vukovar je i dalje blokiran i što je najgore sa neizvjesnom daljom budućnosti i uz prijetnju novim izborima. Pred vijećnicima su bila dva prijedloga. Igor Gavrić, član HSPAS i kandidat stranaka okupljenih oko HDZ-a, dobio je deset glasova što je bilo nedovoljno da bude izabran za predsjednika. Naime, Gradsko vijeće Vukovara broji 21 vijećnika ali se na današnjoj sjednici nije pojavila Slavica Jelinić iz HDSSB-a tako da je deset ruku u zraku bilo nedovoljno za Gavrića. I SDP je imao svoga kandidata za predsjednika Gradskoga vijeća i to Gorana Bošnjaka ali ni on nije imao dovoljan broj ruku s obzirom da su vijećnici HDZ-a i HSPAS-a bili protiv dok su vijećnici SDSS-a bili suzdržani.

Prema važećim zakonima iduća sjednica Gradskoga vijeća treba se održati u roku od 30 dana. Predsjednik Gradskoga vijeća i njegovi zamjenici trebaju biti izabrani u roku od 60 dana, i u tri pokušaja, ili će Vukovarci na još jedne prijevremene izbore. Nakon održane sjednice, koja je završila po mnogima očekivanim ishodom, iz HDZ-a i HSPAS rekli su kako je žalosno što se vijećnica HDSSB-a nije pojavila na sjednici vijeća sa kojom su bili obavljeni neki razgovori ali očigledno nije dogovorena suradnja.

Jelinić se nije javljala na telefonske pozive. Pozivajući se na rezultate izbora za Gradsko vijeće i gradonačelnika gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je očekivao jednoglasnu potporu članova Gradskoga vijeća kao i da obećanje o osiguravanju besplatnih udžbenika za djecu osnovnih škola pomaže i Hrvatima i Srbima i svim drugim nacionalnostima kao i pripadnicima svih političkih opcija.

– Ne mogu vjerovati da vijećnici nisu prepoznali važnost sjednice i ostaje mi se da se zapitam za koga su građani glasali i tko su ljudi koji su sebi dali za pravo ne dići ruku i ne podržati i pomoći svojim sugrađanima Mislio sam da je svijest među vijećnicima dovoljno velika ali na žalost to nije dogodilo. Treba nam što prije proračun, treba nam javna nabava za besplatne udžbenike za 2081 vukovarskog osnovnoškolca, a kratki smo s vremenom. Otezalo se s primopredajom, sada se oteže s konstituiranjem Vijeća, rekao je Penava koji se suočio sa situacijom sa kakvom se suočio i njegov prethodnik na mjestu gradonačelnika. Dodao i da se nalaze u vremenskom tjesnacu kako bi mogli osigurati obećane besplatne udžbenike ali i da postoje još neke mogućnosti te da neće odustati od svoga plana.

U isto vrijeme iz SDP-a kažu kako bi bilo dobro kada bi Gradsko vijeće imenovalo njihovoga člana za predsjednika vijeća te da bi to bio dobar balans kao i da članovi SDP-a ne mogu glasovati za HDZ-og kandidata. Predsjednik vukovarskog SDSS-a i dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković kaže da je ovakav razvoj situacije prilikom glasovanja očekivan. Rekao je da su prilikom glasovanja vijećnici SDSS-a bili suzdržani jer se nisu željeli svrstavati na bilo koju stranu. – Za Igora Gavrića nismo mogli glasovati i ne možemo ga podržati dok sa drugima nije bilo nikakvih razgovora. Za nas i našu zajednicu nije dobro da se svrstavamo na bilo koju stranu, a za našu podršku kandidatu HDZ-a ima jako malo prostora, ali ne znači da ga nema. Najbolje rješenje bilo bi da vijećnica HDSSB-a podrži koaliciju HDZ-a s obzirom na strukturu i srodnost stranaka, rekao je Milaković.

>> 'Listići u Vukovaru nisu bili na latinici i ćirilici. Tražimo ocjenu ustavnosti'

>> Penava preuzeo gradonačelničku dužnost

Komentara 31

ZO
zoom
12:42 17.07.2014.

za očekivati je da se HDSSB prikloni hrvatskoj opciji. sve drugo značilo bi propast te stranke i nestanak sa političke scene

Avatar hdzvrapcejug
hdzvrapcejug
12:39 17.07.2014.

opet HDSSB trguje. Do kada sa glasovima napaćenih Vukovaraca ?!

Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:25 17.07.2014.

Točno kao što sam unaprijed pretpostavljao (i pisao o tome), trgovačko društvo HDSSB će svoje (jedno) mjesto u Gradskom vijeću iskoristiti za beskonačno ucjenjivanje i izazivanje nestabilnosti u radu tog vijeća. Dobrobit Vukovara kod njih je na sporednom kolosjeku, to to su dokazali već na prvoj sjednici.. S ovim nedolaskom otvorili su javni natječaj - tko ponudi i da im više, njemu će se i prikloniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije