Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stradavanja u Veleprometu

Vukovarka: Vodili su me po kućama i silovali, 20 godina nisam mogla spavati

Okupljanje sudionika Dana sjećanja na žrtvu Vukovara
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
20.11.2018.
u 12:42

Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika

Misom zadušnicom koju je služio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen-ploče obilježena je 27. obljetnica stradanja Vukovaraca u Veleprometu, gdje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još u rujnu 1991. osnovale prihvatni centar u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.

Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.

Vukovarka Ružica Barbarić tijekom zatočeništva u Veleprometu bila je silovana, tučena i maltretirana.

– Bilo je strašno. Nakon zarobljavanja vodili su me po kućama i silovali. Ni sama ne znam kako sam to uspjela preživjeti. Bilo je strašno. Dvadeset godina nakon toga stravičnog iskustva nisam mogla spavati.  Radili su nam što su htjeli. Za ovaj zločin, a nisam bila jedina žena koja je silovana, nitko nije odgovarao – kazala je novinarima.

Okupljanje sudionika Dana sjećanja na žrtvu Vukovara
1/44

Vukovarci će se u utorak prisjetiti i žrtava Ovčare.

Na tamošnjem poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. godine pobijeno je 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom još uvijek se traga.

Podno spomen-obilježja na Ovčari vijence će položiti i svijeće zapaliti brojna izaslanstva.

>> Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Komentara 11

Avatar navijač
navijač
13:19 20.11.2018.

Šta kažu političari pomirdba???? Kad njima netko kaže istinu u lice tuže ga za duševne boli , a ovakve i gore stvari bi mirili. Nema mirenja !

DU
Deleted user
13:39 20.11.2018.

I još ste novinari VL valjda slučajno zaboravili spomenuti kako ta žena i danas sreće svoje silovatelje u Vukovaru i kako je svih ovih godina više puta iste prijavljivala policiji. Onaj tko zataškava zločine je i sam ništa drugo negoo zločinac. Poginuli Vukovarci se vjerojatno jadni okreću u grobu . Staljin i Tito bi da nisu u paklu vjerojatno bili ponosni na naše vladajuće ...

DU
Deleted user
14:23 20.11.2018.

Ništa od pomirbe. Kuća ženskih prava nije voljne štititi silovane Hrvatice,jer je tata Soroš tako rekao. Treba se organizirati kao Izrael i zločince likvidirati tajno. Smeće istrijebiti s lica zemlje. Još nas ima,još Hrvata...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije