Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tadićev posjet

Vukovarci pozdravili najave da će Srbija obnoviti dio Vukovara

tadic (1)
Patrik Macek/Pixsell
05.11.2010.
u 15:35

Srbija će se uključiti u obnovu ulica poput Zmajeve, Petra Preradovića, Vladimira Nazora, Petrovaradinske itd.

Posjet Borisa Tadića Vukovaru povijesni je događaj za Vukovar i sve njegove građane, a u budućnosti će dati velike rezultate, rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Tadić je odmah nakon što je došao u Vukovar Josipoviću predao 25 protokola iz vukovarske ratne bolnice koji su odmah proslijeđeni Komisiji za zatočene i nestale kako bi se pregledali.

– Još uvijek ne znam što je u tim dokumentima, koliko ih ima i kakva je zapravo njihova važnost. Morat ćemo sjesti i sve to pregledati da bismo znali što nam pomaže, a što i dalje nedostaje. Ako je riječ o cjelovitoj dokumentaciji, svakako je da ona može pomoći u potrazi za nestalima, ali i onima koji su se u to vrijeme liječili u vukovarskoj bolnici – rekla je ravnateljica Opće bolnice Vukovar Vesna Bosanac.

Smatra da je isprika politički čin, ali da ona neće mnogo značiti ako poslije posjeta ne uslijede neki konkretni koraci i pomaci.

– Mnogo toga ima još za riješiti. Ni jednom riječju Tadić nije spomenuo odgovornost JNA za agresiju i razaranje Vukovara. Čak i u Haagu oni te činjenice pobijaju ističući da su za sve najodgovorniji lokalni Srbi iako se zna da nije tako – rekla je Bosanac.

Tadićev posjet Vukovaru pozdravio je i Ivan Kovačić, predsjednik gradske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, koji očekuje konkretne korake u rješavanju mnogih problema.

– Neka Tadić kao vrhovni zapovjednik Vojske Srbije, koja je nasljednica nekadašnje JNA, nađe i ostale dokumente i videozapise i preda ih Hrvatskoj. To bi bio pravi vid suradnje – rekao je Kovačić.

Sastanku koji je Tadić održao s predstavnicima stradalničkih udruga samo se Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja nije odazvala jer posjet srbijanskog predsjednika smatra neslužbenim. Drže da samim tim posjet nema važnost kakav bi imao da je riječ o stavu službenog Beograda.

Vukovarski gradonačelnik kaže da se razgovaralo i o načinima na koje bi se u obnovu Vukovara mogla uključiti Republika Srbija. Tako se došlo i do zaključka da će se Srbija uključiti u obnovu ulica poput Zmajeve, Petra Preradovića, Vladimira Nazora, Petrovaradinske i sličnih.

Sabo je rekao i da razmišlja o načinu obnove vukovarskog plivališta, ali i da je Tadića upozorio na važnost koju Vukovarcima  ima ada koja Srbiji ne znači ništa.

Dan poslije posjete dvaju predsjednika i premijerke građani su se okrenuli svojim starim problemima i navikama. Većina njih pozdravlja posjet kao i najave o srbijanskoj obnovi, ali se ipak ističe da je danas najveći problem Vukovara nezaposlenost i nedostatak posla.

Uvijek se spominje činjenica da je do 1991. godine Općina Vukovar bila jedna od najbogatijih u bivšoj državi, a da je danas na začelju po svim ekonomskim pokazateljima. Samo je Borovo u to vrijeme zapošljavalo više od 20.000 radnika kojima treba dodati i zaposlene u Vupiku, Stjepanu Supancu, Vuteksu, Drvoprometu…

Danas, 19 godina poslije, Borovo zapošljava 600-tinjak radnika, platežna je moć ispod svakoga prosjeka, posla nema, a Vukovar je istodobno najskuplji ili među najskupljim gradovima u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 11

VH
vu-hr
16:14 05.11.2010.

Dobra fora. Umjesto odštete obnovit će nekoliko ulica. A znate što znači obnoviti tih nekoliko ulica? To znaći promjeniti asfalt, jer su kuće i zgrade već obnovljene i to našim novcima, novcima poreznih obveznika. Bila bi lijepa gesta da je Tadić došao u Vukovar i donio sa sobom 100 milijuna eura kao znak pažnje (šteta je u Vukovaru samo 2 milijarde eura). A on je donio medicinsku dokumentaciju. Tom dokumentacijom mogu svi obrisati guzicu, jer u njoj piše tko je bio u bolnici, tko je ranjen ili umro. Kakve veze ta dokumentacija ima sa nestalima? Nikakve! Naivan narod.

OB
-obrisani-
16:24 05.11.2010.

\" Čelnici grada nadaju se da će posjeta Tadića promijeniti sve to i pomoći bržem razvoju Vukovara. \" ==================================================== To nije realna nada . To je zavaravanje . Rješenje za razvitak Vukovara mora biti u odlukama Zagreba , prije svegaa u poticajima nastajanju novih proizvodnih kompleksa na ostatcima ili zgarištima nekadašnjih velikih tvrtki u Vukovaru i Borovu . Ne bi trebalo očekivati neke pomoći od Srbije . Neka oni prvo kažu istinu o nestalima .

OB
-obrisani-
18:14 05.11.2010.

@@@@ Vukovarci pozdravili najave da će Srbija obnoviti dio Vukovara NETOČNO NOVINARI. Vi ste kuharice! Svi smo čulu da je Tadić izjavio da će srbija ućestvovati u obnovi Vukovata a ne da će obnoviti dio vukovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije