Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vukovar se priprema za obilježavanje Dana sjećanja

vukovar
Branimir Bradarić
17.11.2009.
u 20:44

Najavljen je i dolazak brojnih visokih dužnosnika, a kako je potvrđeno Vukovar će, uz građane iz cijele Hrvatske, pohoditi predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Luka Bebić kao i premijerka Jadranka Kosor

U sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine danas su brojni Vukovarci, u dvorištu vukovarske bolnice, upalili svijeće i molili za sve poginule i nestale sugrađane. Građani Vukovara, ali i gosti koji su proteklih dana ovim povodom došli u Vukovar, upalili su svijeće oko spomenika u dvorištu bolnice kao i oko same vukovarske bolnice koja je tijekom rata bila svakodnevno meta napada, ali i iz koje je odvedeno 200 ranjenika i civila i pogubljeno na Ovčari. Vukovarski župnik fra Ivica Jagodić predvodio je molitvu ispred Spomen-obilježja žrtvama stradalima u vukovarskoj bolnici i Vukovaru.

Središnji dio obilježavanja stradanja Vukovara i njegovih građana održat će se sutra kada će iz kruga vukovarske bolnice krenuti kolona sjećanja koja će se kretati istim ulicama kojima su Vukovarci prije 18 godina napuštali svoj grad. Sudionici Kolone sjećanja uputit će se na Memorijalno groblje gdje će najviša državna izaslanstva, ali i po prvi put sve hrvatske županije položiti vijenac za sve poginule i nestale civile i branitelje.

Najavljen je i dolazak brojnih visokih dužnosnika, a kako je potvrđeno Vukovar će, uz građane iz cijele Hrvatske, pohoditi predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Luka Bebić kao i premijerka Jadranka Kosor. Koliki su razmjeri stradanja Vukovara i njegovih građana 1991. godine govori i podatak da je tijekom agresije i nakon pada grada ubijeno 1.664 branitelja i civila. I danas, 18. godina poslije, na popisu nestalih vodi se 361 Vukovarac.

Vukovar je 87 dana bio u okruženju, a dnevno je na područje grada padalo i do 12.000 granata najrazličitijih kalibara. Do zadnjeg dana opsade u podrumima grada skrivalo se više od 15.000 Vukovaraca, a sve strahote ratnog Vukovara proživjelo je i oko 3500 djece.

U obrani Vukovara, pod zapovjedništvom Mileta Dedakovića i Branka Borkovića, sudjelovalo je oko 2500 branitelja od kojih je 923 izgubilo živote. Poslije sloma obrane oko 7000 građana završilo je po brojnim logorima gdje su neki izgubili i do 60 kilograma.

Komentara 18

MO
moriturite
21:02 17.11.2009.

nadam se samo da Mesić neće opet po starom i opet govoriti o partizanima i svom antifažizmu. ako to učini u gradu koji je pretrpio tolika stradanja, treba ga istog trena otjerati i zabraniti mu dolazak. on nije dostojan krociti na vukovarsko tlo.

OB
-obrisani-
21:12 17.11.2009.

VUKOVAR,VUKOVAR ...stoji na braniku moje HRVATSKE ZDS

SU
susadusk
20:56 17.11.2009.

Samo jedna rijec izaziva u ponosnom hrvatskom srcu, sve ono sto ono osjeca za svoju Domovinu, svu patnju svoga naroda, svu nevinu krv prolivenu za svoju drzavu i narod, svu snagu nesalomljive borbe za slobodu protiv jednoumlja i okupacije, a to je.... VUKOVAR !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije