Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SVI ZAJEDNO HRVATSKO NAJ'

Vukovar, mjesto susreta, šarenila i pozitive. Cilj je stvoriti turistički sajam kakav Hrvatska nema

SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ
Foto: Čitatelj
1/30
06.05.2022.
u 20:30

Uz više od 600 sudionika akciji su se odazvali nogometaši Olić, Srna, Kranjčar, mons. Đuro Hranić, dr. Dragan Primorac...

Tijekom tri festivalska dana koja se održavaju ovog vikenda, od 6. do 8. svibnja, na nekoliko lokacija u Vukovaru više od 600 sudionika koji će sudjelovati u različitim programima i radionicama promijenit će sliku grada koji predstavlja simbol hrvatskog zajedništva, a koji će postati mjesto na kojem se okupljaju sudionici i gosti iz svih dijelova Hrvatske, a sve u sklopu 4. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ".

Izrael država partner

U organizaciji udruge navijača hrvatskih reprezentacija "Budi ponosan" u subotu će se u 13 sati na stadionu HNK Mitnica održati humanitarna nogometna utakmica u znak podrške ukrajinskom narodu, a akciji su se odazvali Zlatko Dalić, Ivica Olić, Niko Kranjčar, Dario Srna, Edin Mujčin, Nikola Jurčević, Veldin Klarić, Bojan Vrućina, Anas i Ahmad Sharbini... Kako kažu organizatori, očekuje se dolazak i mnogih drugih sadašnjih i bivših reprezentativaca, a u sklopu akcije održat će se i aukcija potpisanih dresova reprezentativaca koji sudjeluju na turniru.

Cilj je festivala u Vukovaru stvoriti turistički sajam, nešto što Hrvatska trenutačno nema. Sve to trebalo bi postati svojevrsna platforma za razvoj grada, a dopunjavalo bi se memorijalnim turizmom po kojem je Vukovar nadaleko poznat. Uz nastup Ane Rucner u okviru programa svečanog otvorenja festivala koji je održan u petak posjetitelji će u subotu navečer moći uživati u koncertu Opće opasnosti.

Na festivalu će ove godine biti predstavljene atrakcije kao što su Didi s Kamešnice, Tovareća mužika iz mjesta Sali s Dugog otoka, zvončarska skupina Kukeri iz Bugarske, viteška igra Moreška iz Korčule te viteško udruženje Kumpanjija s viteškom igrom Kumpanjija iz Blata na otoku Korčuli, Zametski zvončari i drugi. Uz predstavljanje nematerijalne kulturne baštine u sklopu festivala predstavit će se i razne manifestacije poput Ogulinskog festivala bajke, Špancirfesta iz Varaždina, Renesansnog festivala iz Koprivnice i manifestacije Zadarski mir, a najmlađi posjetitelji moći će uživati u četiri predstave za djecu dječjeg teatra Šareni svijet by Ivica i Viktor te kreativnim radionicama s AHA pokusima.

06.05.2022., Vukovar - Svecano otvorenje 4. Festivala nematerijalne kulturne bastine, turistickih manifestacija, atrakcija i destinacija „Svi zajedno Hrvatsko naj“. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U sajamsko-izložbenom dijelu festivala, uz lokalne proizvođače i OPG-ove, sa svojim domaćim autohtonim proizvodima predstavit će se i uzorne hrvatske seoske žene iz 9 županija. Izborom najuzornije hrvatske seoske žene želi se skrenuti pozornost na veliki društveni doprinos seoskih žena i njihovu ulogu u održavanju i oživljavanju ruralnih područja.

Od ove godine festival prvi puta ima i zemlju partnera – Državu Izrael, a kao predstavnik Izraela festival će svojim prisustvom uveličati i Ilan Mor, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj. Izrael će se u sklopu festivala predstaviti izložbom "Papa Franjo u Izraelu", koja će se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vukovara i Gradskim muzejem Vukovar postaviti u izložbenom prostoru dvorca Eltz. Uz izložbu predstavljanje Izraela nastavit će se projekcijom filma "Policajac" izraelskog redatelja svjetskog glasa Ephraima Kishona u Hrvatskom domu Vukovar.

06.05.2022., Vukovar - Svecano otvorenje 4. Festivala nematerijalne kulturne bastine, turistickih manifestacija, atrakcija i destinacija „Svi zajedno Hrvatsko naj“. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

– Vukovar će opet biti Hrvatska u malom, ali i ne samo to s obzirom na to da imamo goste iz inozemstva. Intencija ovog festivala je da se širi i raste pa je ove godine i međunarodni. Ponovno će grad oživjeti i biti mjestom susreta, šarenila boja, dobre atmosfere i pozitivnih vibracija – kazala je Marina Sekulić, direktorica ureda Turističke zajednice grada Vukovara. Uz dosadašnje ambasadore festivala – Zlatka Dalića, đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đuru Hranića i glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića ulogu ambasadora sa zadovoljstvom je prihvatio i cijenjeni hrvatski liječnik, forenzičar, genetičar i znanstvenik prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Veliki turistički potencijal

– Festival je vezan uz nekoliko riječi, a to su zajedništvo, strpljenje i poniznost. To je na neki način i obiteljski festival jer svatko u obitelji, od djece do najstarijih, tijekom tri dana može pronaći nešto za sebe – rekao je autor i organizator festivala Aleksandar Kovačević.

06.05.2022., Vukovar - Svecano otvorenje 4. Festivala nematerijalne kulturne bastine, turistickih manifestacija, atrakcija i destinacija „Svi zajedno Hrvatsko naj“. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Dodao je i da Vukovar ima veliki turistički potencijal te da žele tim festivalom, koji je već postao poznat u cijeloj Hrvatskoj pa i šire, stvoriti svojevrstan brend, mjesto gdje će posjetitelj moći saznati o svemu najboljem što Hrvatska ima i nudi turistima.

Komentara 3

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
00:43 07.05.2022.

Vukovar, mjesto susreta, šarenila i pozitive. Cilj je stvoriti turistički sajambalkanskog bratstva i jedinstva brače po jeziku, krvi i kulturi kakav zasada Hrvatska nema.

10
10x
21:50 06.05.2022.

0 komentara

ST
Stipan
22:20 06.05.2022.

Vukodlaci iz Hercegovine .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije