Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moderniziran

Vukovar dobio energetski učinkovitu javnu rasvjetu

Rasvjeta
Sergej Novosel/VLM
08.05.2013.
u 15:42

Nova rasvjetna tijela, koja svu svjetlost upućuju na javne površine i koje ne isijavaju svjetlost u atmosferu, donose uštedu od 38 posto u potrošnji električne energije kao i smanjenje emisije štetnih plinova, pojasnio je Tihomir Kedemenec

Završetkom prve faze realizacije projekta energetske učinkovitosti javne rasvjete pola Vukovara porkiveno je novom i energetski učinkovitijom javnom rasvjetom. Prema riječima Tihomira Kedmeneca, višeg stručnog suradnika za izgradnju i održavanje u gradskoj upravi, u sklopu projekta je do sada na trasi od 30-ak kilometara modernizirana rasvjeta gdje je izmjenjeno više od 1250 postojećih zastarjelih rasvjetnih tijela i svjetlosnih izvora.

– Nova rasvjetna tijela, koja svu svjetlost upućuju na javne površine i koje ne isijavaju svjetlost u atmosferu, donose uštedu od 38 posto u potrošnji električne energije kao i smanjenje emisije štetnih plinova. Tome treba dodati i uštede u održavanju s obzirom da ova rasvjetna tijela ne zahtjevaju intenzivno održavanje. Drugim riječima ušteda na godišnjoj razini iznosi i do 300.000 kuna, rekao je Kedmenec dodajući da je ovom fazom projekta realizirana trećina javne rasvjete prometnica u gradu. Uskoro će još neki dijelovi grada dobiti novu ravjetu jer je već raspisan natječaj za izvođača radova.

Govoreći o projektu Kedmenec kaže i kako su tijekom postavljanja novih rasvjetnih tijela vodilo računa i o značaju i stupnju prometa na pojedinih prometnicama. Naime, prema tim pokazateljima su postavljana i odgovarajuća rasvjetna tijela tako da su prometnice sa gušćim prometom dobile i jaču rasvjetu. Do sada je moderna javna rasvjeta postavljena u naselju Mitnica, dijelovima Borovo naselja, Sajmišta i na Lijevoj Bari.

– Nova rasvjeta zadovoljava sve standarde EU. Uostalom, dovoljno je noću se provozati kroz grad koji je sada dobio jednu sasvim novu vizuru. Radi se o značajnim projektu jer treba znati da su upravo troškovi održvanja i plaćanja troškova javne ravjete među najvećim iznosima koji se izdvajaju iz gradskog proračuna, istakao je Kedmenec. Za projekt je bilo planirano 4,5 milijuna kuna ali se kroz postupak javne nabave došlo do iznosa od 2,5 milijuna od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 72 posto troškova dok ostatak pokriva grad.

>>Vukovar dobio najveći hostel u Hrvatskoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije