Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINNESOTA Ministar obrane sudjelovao u vježbi kao meta terorističkih napada

Vukelić: Osjećam se kao da se igram rata

vukelici-txt.jpg
Foto: Vanja Moskaljov
12.06.2008.
u 16:49

Fantastično! Osjećao sam se kao petnaestogodišnjak koji se igra rata – riječi su kojima je ministar obrane Branko Vukelić opisao “napad” na konvoj u sklopu vježbe hrvatskih vojnika i pripadnika Nacionalne garde Minnesote u kampu Ripley, njihove najveće baze udaljene oko 160 kilometara sjeverno od glavnog grada Minnesote St. Paula.

U konvoju se uz njega nalazila i hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar-Kitarović, koja je rekla kako ju je “lupio” adrenalin te je naglasila kako su američki i hrvatski vojnici koji su ih branili od “napadača” izuzetno profesionalno obavili svoj posao.

Vježba se odigrala u dva dijela, u prvome je bio napadnut konvoj, a u drugome su vojnici izveli upad u zgradu u kojoj su se skrivali teroristi. Da na takvim vježbama nema mjesta pogreškama pokazuje i činjenica da je u obje vježbe koje je pratilo hrvatsko izaslanstvo korištena bojna municija. Iako se nije izravno pucalo na vozila u kojima su se vozili Vukelić i K. Grabar-Kitarović, svi sudionici vježbe morali su zbog vlastite sigurnosti nositi pancirke, zaštitne naočale i kacige.

Četvrta godina
U obje vježbe ravnopravno su sudjelovali hrvatski vojnici koji su u Minnesotu došli potkraj svibnja da četvrtu godinu zaredom, kako je objasnio zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Slavko Barić, uče i usvajaju standardne operativne postupke koji su potrebni za kompatibilnost dviju vojski u rješavanju određenih zadaća kao što je, primjerice, sudjelovanje u misijama poput one u Afganistanu.

Riječ je o 34 pripadnika gardijske oklopno mehanizirane brigade, koje su američki kolege te zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Larry Shellito u više navrata javno pohvalili. – Radni dan ovdje počinje između 5 i 5.30, a traje do navečer. Da bi se dočarali uvjeti života vojnika na terenu, šest dana spavali smo u šatorima – pričaju nam vojnik Marin Prigl i skupnik Tomislav Klemen. Kažu kako su ih Amerikanci od prvog dana prihvatili kao sebi ravne te da su ubrzo uvidjeli kako hrvatski vojnici puno toga znaju, a da ono što ne znaju brzo nauče i primijene u praksi.



Iako je dolazak u Minnesotu vrijedno iskustvo, dečki su se zaželjeli svojih obitelji u Hrvatskoj, kojima se vraćaju sljedeći tjedan. Hrvatsko izaslanstvo posjetilo je i 133. transportnu zrakoplovnu bazu Nacionalne garde Minnesote u St. Paulu, koja ima osam transportnih zrakoplova C-130 Hercules, a od visokih se časnika Oružanih snaga moglo čuti “da je nama par takvih aviona, mogli bismo riješiti problem transporta u mirovne misije, a i ponešto zaraditi prevozeći vojnike drugih zemalja”.

Prijevoz jedne rotacije naših vojnika u Afganistan košta između 300 i 500 tisuća dolara, no zbog dobrih odnosa i potpisanih ugovora o suradnji s više država, među njima SAD-om, Kanadom i Njemačkom, uglavnom nam je prijevoz besplatan, čime uštedimo godišnje više od milijun dolara. Prosječna starost eskadrile Herculesa u Minnesoti je 12 godina, a novi takav avion, potpuno opremljen za transport tereta, vojnika, ranjenika, ali i za sudjelovanje u gašenju požara, košta oko 50 milijuna dolara.

Hrvatska je zasad odustala od nabave transportnih aviona, jer prednost imaju borbeni. Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Shellito naglasio je kako Minnesota i Hrvatska imaju izvrsne odnose te je pozvao hrvatske vojnike da posjete njegovu postrojbu kad god to zažele. – Kad god poželite poslati vojnike ovdje, mi vam nudimo da dođete i vidite kako mi radimo. Time vam ne govorimo koju opremu, odnosno avione da uzmete, nego da steknete iskustvo i da upoznate jedan način kako se stvari mogu raditi – rekao je Shellito.

Vježba kod Đakova
Već sljedeći tjedan u posjet 133. zrakoplovnoj bazi u St. Paulu dolazi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Vlado Bagarić, a u isto će se vrijeme u Hrvatskoj, na vojnom poligonu Kopnene vojske u Gašincima kod Đakova, održavati vježba Adriatic Aurora 2008. U njoj će sudjelovati vojnici iz Hrvatske, Albanije i Makedonije te pripadnici nacionalnih gardi njihovih partnerskih država Minnesote, New Jerseyja i Vermonta.

Iako Nacionalna garda Minnesote u svom sastavu ima 15 lovačkih aviona F-16, i u više se navrata spominjala mogućnost da Hrvatska svoje stare MiG-ove zamijeni upravo njihovim lovcima, iz MORH-a su nam rekli kako Bagarićev posjet nema veze s natječajem za avione koji bi trebao biti raspisan do kraja godine, nego da je dogovoren prije, a u sklopu dugogodišnje suradnje Hrvatske i Minnesote.

U sklopu 148. lovačke zrakoplovne baze, smještene u gradu Duluthu, trenutačno se nalazi 15 aviona F-16, a riječ je o letjelicama proizvedenim između 1983. i '85., koje su modernizirane kako bi bile kompatibilne s posljednjom generacijom tih aviona. U prošloj su godini zračne snage Nacionalne garde Minnesote imale 2385 borbenih sati na nebu iznad Iraka, a 302 njihova pripadnika bila su raspoređena u dvanaest država širom svijeta, među njima i u Afganistanu te na Kosovu.  


I Hrvat Perpich bio guverner Minnesote

Iako je suradnja Hrvatske i Minnesote službeno počela 1996. godine, u gradskoj vijećnici glavnoga grada St. Paula vidjeli smo da povezanost tih dviju zemalja traje nekoliko desetljeća dulje. Naime, potkraj 1970-ih te od 1983. do 1991. guverner Minnesote bio je Rudolph Perpich, sin hrvatskog rudara Antona koji je emigrirao u SAD. Iako je Rudolph Perpich rođen u Minnesoti, navodno je engleski jezik naučio tek u osnovnoj školi, a bio je jedini rimokatolik na čelu Minnesote. Tijekom posjeta Gradskoj vijećnici, ministar Branko Vukelić i veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović fotografirali su se ispred slike Perpicha i njegove supruge koja visi u hodniku nedaleko od ureda današnjeg guvernera.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije