Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRADIO GA ČASOPIS

Banker Vujčića proglasio najboljim guvernerom

Boris Vujčić
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
VL
Autor
Valentina Wiesner
04.01.2019.
u 09:05

Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjena uredništva i istraživanja provedenog među bankarima i analitičarima

Jednako kao Željka Rohatinskog 2008. časopis The Banker iz grupe Financial Times proglasio je Borisa Vujčića najboljim europskim guvernerom u 2018. i najboljim globalnim centralnim bankarom.

The Banker bira najguvernera prema dva kriterija: na temelju ocjena uredništva i istraživanja provedenog među bankarima i ekonomskim analitičarima, a za Vujčića u obrazloženju navode njegovu ulogu u pretpristupnim pregovorima za EU (što, doduše, nije bilo 2018.) te ulogu HNB-a u očuvanju hrvatske financijske stabilnosti i bankarske stabilnosti u krizi Agrokora, zbog koje je HNB pet godina ranije počeo smanjivati pretjeranu izloženost banaka koncernu.

VIDEO Evo kako je Vujčić reagirao na nagradu

Pobrojili su i Vujčićevo zalaganje za strukturne reforme, posebno obrazovne, radi kreiranja kompetencija za tržište te za pametnu imigracijsku politiku kao mjeru za rješavanje problema nedostatka radne snage. Pohvalili su i inicijative usmjerene ulasku u eurozonu i predsjedanje upravljačkim odborom Bečke inicijative, regionalnog projekta čiji je cilj osiguranje financijske stabilnosti gospodarstava srednje i istočne Europe.

Bankarski časopis u izboru nije pokolebalo preispitivanje Vujčićeve uloge u povezivanju američkog fonda Knighthead, koji je zaradio na obveznicama Agrokora, s predstavnicima Vlade, o čemu je pisala i bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić kojoj je dao i potporu sudjelovanjem na predstavljanju knjige Slom ortačkog kapitalizma. Kao što nisu preispitivali ni činjenicu da Rohatinski nije zabranio toksične CHF kredite. Dok mu je Vujčić bio viceguverner.     

VIDEO Koji su se sve zakoni i propisi promijenili od 1. siječnja

Ključne riječi

Komentara 34

IL
ivan.lorkovic.zg
13:41 03.01.2019.

Rohatinski je dobio nagradu jer je MMF-u prodao hrvatsko zlato iz sukcesije (18 tona) MMF-u za 100 mil. dolara a zlato je vrijedilo 300 mil US dolara. Nadam, se da ti nisi dobio nagradu za nešto slično. Ne znam šta čeka DORH sa mucavim. Treba pokrenuti istragu a okrivljenika predati zatvorskom nadzorniku. Za sve što se tereti Mamića je smiješno u odnosu na kriminal mucavog.

SJ
Sve je uzalud
13:53 03.01.2019.

.......kad Soros dijeli nema greške............. lignja on i Rohatinski.............

CA
campa
14:07 03.01.2019.

Kako da nebude počaščen kad je cijelo vrijeme išao na ruku stranim bankama i korporacijama.Ništa nije uradio za građane Hrvatske.Nijemo gleda kako strane banke harače i gule građane visokim kamatama i nametima koji ne postoje u njihovim domicilnim državama.Za mene je vrlo negativna osoba i ne radi u interesu Hrvatske i Hrvata.Niti jednom nije stao u obranu građana svoje države ili bar nešto promjeniti pritiskom na strane banke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije