Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
začetak novog čopora

Vučja odbjegla nevjesta sada je sretno zaljubljena

Vučica koja je tijekom zime pobjegla iz ZOO dobila je partnera iz Švedske
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/17
10.04.2020.
u 23:00

Bellatrix je pobjegla taman kada je Voldemort trebao stići iz Švedske. Na sreću ignoriranje je kratko trajalo i sada osječki zoološki vrt očekuje prve vučiće i formiranje novog čopora

Prozvali su ju odbjeglom nevjestom. Strpljivo je danima kopala i grizla kako bi napravila rupu u žičanoj ogradi osječkog zoološkog vrta i “skliznula” slobodna u baranjska polja. Kako joj je taman trebao stići “supružnik”, i to iz daleke Švedske, građani su se šalili da je ova mlada vučica pobjegla – od braka.

Potraga duga četiri dana

Četiri dana i noći tragali su za njom. A ni četiri mjeseca kasnije njih dvoje veselo trčkaraju svojom nastambom – i čekaju prinovu. Prvi put u njegovoj povijesti, u osječkom ZOO-u na svijet će stići vučići. Bellatrix, kako su ju nakon bijega nazvali, i Voldemort začetak su novog čopora.

– Nakon prilagodbe i tjedan dana upoznavanja morali smo ih spojiti. Prvih sat vremena ona je trčala u jednome, on u drugome smjeru, sve u stilu “ja tebe ne vidim, ti mene ne vidiš”. Bilo je to potpuno ignoriranje! Nakon sat vremena zastali su i malo zarežali, ali dalje je sve bilo u redu. Deset dana kasnije “ulovili” smo ih u parenju – kaže Tatjana Šalika-Todorović, zoologinja u osječkom zoološkom vrtu. Bebe vukove očekuju, kako ona računa, oko 13. lipnja.

– Vučica je stigla k nama iz Zagreba u prosincu i stara je godinu i devet mjeseci, a on je došao u veljači i mjesec dana je stariji. To su odrasli, spolno zreli vukovi, a ovo je začetak novog čopora, s alfa-mužjakom i alfa-ženkom, baš kao i u prirodi – objašnjava.

Vučica koja je tijekom zime pobjegla iz ZOO dobila je partnera iz Švedske
1/17

Bellatrix i Vodemort sjajno se slažu. Ipak, vukovi posebno vole bježati, pa i njih dvoje neprestano ispituju ima li struje u električnom pastiru i je li žica negdje popustila...

– Tako je Bellatrix zimus i pobjegla, istraživala je i našla je mjesto gdje je osjetila da je žica slabija. Doslovce ju je razmrdala pa je pukla – kaže naša sugovornica, koja je također bila u ekipi koja je pred Božić četiri dana lovila odbjeglu vučicu. Životinja se kretala noću, pa bi u potragu za njom kretali u 23 sata i pretraživali polja sve do 4 ujutro. Vukovi mogu trčati 55 do 70 kilometara na sat. Odbjegla nevjesta stigla je, tako, sve do granice s Mađarskom, a zaustavila ju je “Orbánova” žica. Straha za mještane nije bilo jer su to, suprotno vjerovanju, zapravo plašljive životinje.

– Da, vukovi su opasni i predatori, ali ako ih ne dirate, neće ni oni vas. Imali smo ranije tri vuka u nastambi, bez problema smo ulazili kositi travu, mi na jednoj strani, oni na drugoj. No morali smo biti u grupi kako bismo im ostavili prostor da se ne osjećaju ugroženo – opisuje ova zoologinja. Broj jedinki u čoporu je u prosjeku 9, iako može dosezati i 36, ali u prirodi u velikim prostranstvima s dosta hrane. Alfa-ženka u proljeće i ljeto donosi na svijet mlade, a svi ostali u čoporu donose im hranu.

Hrani ih se svaki drugi dan

– Vukovi love, pojedu hranu, dođu do majke s mladuncima i povraćaju tu hranu da bi je dali najmlađima. U prirodi se vuk u principu hrani jednom tjedno pa može odjednom unijeti u želudac do 6 kilograma hrane koju probavlja idućih tjedan dana. U zoološkom vrtu ih se hrani svaki drugi dan – objašnjava.

Mladi vučići jako brzo odrastaju. Iako se rode slijepi i gluhi, s desetak dana vide i čuju, s 20-ak stoje na nogama, a s dva mjeseca prvi put izlaze iz brloga. U prirodi žive u prosjeku 13 do 15 godina, međutim, njihov život potraje najčešće šest godina, a ugibaju od povreda dobivenih u međusobnim obračunima. Osječki ZOO punih je 15 godina bio dom za četiri vuka mužjaka stigla iz Rijeke. Posljednji je uginuo lani, a otvorio se tako prostor za dolazak Bellatrix i Voldemorta. Prostora ima za još četiri mališana kako ne bi bilo ni gužve.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Psychlist
Psychlist
00:47 11.04.2020.

Dobre vijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije