Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKOPAN CRNOGORSKI MITROPOLIT

Vučiću su zabranili govoriti na Amfilohijevu pogrebu

The funeral of Metropolitan Amfilohije Radovic, the top cleric of the Serbian Orthodox Church in Montenegro, in Podgorica
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
02.11.2020.
u 12:40

Amfilohije nije smatrao Vučića predsjednikom “svih Srba”, nazivao ga je “velikim neznalicom” i “privremenim predsjednikom”

Tisuće vjernika ispratile su jučer ispred hrama Hristova vaskrsenja u Podgorici mitropolita crnogorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija, koji je preminuo u petak u Podgorici u 83. godini. Iako je Amfilohije umro jer se zarazio koronavirusom, na ispraćaju su samo rijetki nosili maske, a nitko nije održavao fizičku distancu, dok su brojni građani protekla dva dana ljubili tijelo pokojnog Amfilohija izloženo u otvorenom lijesu, ignorirajući upozorenja epidemiologa da je lijes “leglo zaraze”.

Sukob zbog Kosova

I Amfilohijev ispraćaj potvrđuje moć i utjecaj koje je imao za života. Pokopan je u kripti novog monumentalnog sabornog hrama SPC-a u Podgorici, a liturgiju je služio patrijarh srpski Irinej. Na ispraćaju bio je i mandatar nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, koji je upravo na Amfilohijev nagovor došao na čelo prosrpskog koalicijskog saveza, koji je opoziciji donio neočekivanu pobjedu na nedavnim parlamentarnim izborima.

Na ispraćaj je stigao, uz veliki publicitet, i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, iako su njegov odnos s pokojnim mitropolitom obilježile višegodišnje svađe i sukobi, zbog čega Vučić nije dobio priliku govoriti na sprovodu, ali je zato za vrijeme opijela održao konferenciju za novinare, što je naišlo na ogorčene reakcije prisutnih. Vučićev odlazak u Podgoricu prikazan je u Beogradu kao “hrabar potez”, što podsjeća na način na koji su provučićevski mediji svojedobno prikazali Vučićev odlazak u Srebrenicu, prikazujući Vučića kao žrtvu i mučenika. Novi šef srpske diplomacije Nikola Selaković izjavio je da za Vučića nije sigurno da ode u Crnu Goru i zbog kriminalnih klanova, aludirajući na škaljarski i kavački klan, koji su aktivni u Srbiji a potječu iz Crne Gore.

GALERIJA Ispraćaj mitropolita crnogorske Srpske pravoslavne crkve Amfilohija

The funeral of Metropolitan Amfilohije Radovic, the top cleric of the Serbian Orthodox Church in Montenegro, in Podgorica
1/6

Selaković uvjerava da Vučićev odlazak na Amfilohijevu sahranu ima duboku simboliku jer je mitropolit bio čovjek nesporne karizme, čiji su lik i djelo vrijedni poštovanja. Vučić je na vijest o Amfilohijevoj smrti kazao kako se radilo o velikoj i važnoj osobi za Crnu Goru i srpski narod te da su njegovo znanje i mudrost itekako potrebni. Zbog toga se, kako je rekao, više puta sastajao s Amfilohijem i nakon kritika na njegov račun, tvrdeći da je njegov odnos s mitropolitom bio izuzetan i da ne spada u sujetne ljude, iako je poznat kao zlopamtilo koje ne oprašta ni najmanju kritiku na svoj račun.

Sukob Amfilohija i Vučića zapravo traje od potpisivanja Bruxelleskog sporazuma prije sedam godina, a njihovim nesuglasicama oko Kosova zatim su pridružene i svađe oko Crne Gore. Amfilohije je tvrdio kako će Vučić izdati Kosovo ako nešto dobije zauzvrat, referirajući se na Vučićevu prošlogodišnju izjavu da priznanja Kosova neće biti bez “kompromisnog rješenja”. Amfilohije je prije nekoliko godina sastavio apel za obranu Kosova i Metohije, kojim se otvoreno suprotstavio Vučiću i njegovoj koncepciji rješavanja kosovskog gordijskog čvora, a protivio se i Vučićevu dolasku na Sabor SPC-a i odluci Sinoda SPC-a o dodjeli ordena sv. Save Vučiću.

Hajka u tabloidima

Vučić je upravo zbog glasnih Amfilohijevih optužbi da je izdao Kosovo i da radi protiv interesa srpskog naroda ljutito napustio crkveni sabor, a iako kasnije nije javno kritizirao Amfilohija, taj su posao umjesto njega, kao što je to i uobičajeno, odradili njegovi tabloidi, pokrenuvši žestoku hajku protiv moćnog i utjecajnog mitropolita koji je odjednom optužen zbog bavljenja politikom, iako Amfilohije to čini desetljećima.

Amfilohije se, međutim, nije povukao. Ponovno je dokazao da je dovoljno moćan da može prkositi Vučiću, kojeg je nakon toga u nekoliko navrata nazivao “velikim neznalicom” i “privremenim predsjednikom”, osporivši mu titulu predsjednika svih Srba kojom su ga nedavno počastili njegovi najbliži suradnici. Amfilohije je rekao da Vučić nije predsjednik “srpskog naroda u svijetu” optužujući ga da je s Milom Đukanovićem sudjelovao u kreiranju državnog udara u Crnoj Gori, pa su tako, optuživao je Amfilohije, njegovom krivnjom lideri prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević u Crnoj Gori osuđeni na po pet godina zatvora.

Komentara 8

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
13:49 02.11.2020.

Turska kuhinja !

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
13:42 02.11.2020.

Bizaran neki svijet.

BH
Bunjevac=Hrvat
14:43 02.11.2020.

Bal bradatih nekrofila s konjskim repovima.Bože,na šta liče?Ljube lešinu,a za njima se povodi raspomamljena svjetina.Sad postaje još jasnija psihologija rulje koja se valjala na Miloševićevim mitinzima za vrijeme t.zv."antibirokratske revolucije",a kasnije harala po Vukovaru....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije