Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESCARINSKA ZONA

Vučić, Zaev i Rama dogovaraju balkanski “mini Schengen”

10.11.2019.
u 13:07

Tema sastanka u Ohridu bila je uspostava bescarinske zone koja bi trebala obuhvaćati Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, BiH, Kosovo i Crnu Goru

Čelnici Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama sastaju se ovog vikenda u Ohridu, gdje bi trebali razraditi inicijativu o uspostavi bescarinske zone koja bi trebala obuhvaćati šest zemalja zapadnog Balkana koje žele postati članice Europske unije. Ova je inicijativa izravna posljedica nedavne blokade otvaranja pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU iza koje stoji francuski predsjednik Emmanuel Macron. Ubrzo nakon Macronove blokade u Novom Sadu sastali su se Vučić, Zaev i Rama koji su potpisali deklaraciju o uspostavi zajedničkog gospodarskog prostora najkasnije do 2021. Po uzoru na schengenski prostor, i na Balkanu bi bio omogućen slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala pa je inicijativa prozvana “mini Schengen”.

– Možda smo mi s Balkana malo gluplji, ali nismo baš toliko glupi. Sve smo shvatili i sad gledamo što možemo učiniti za sebe i svoj narod – kazao je nedavno Vučić komentirajući neočekivanu odluku o neotvaranju pregovora sa Sjevernom Albanijom i Makedonijom, koja predstavlja i jasnu poruku Srbiji da proširenje EU, a time i ulazak Srbije u EU, trenutačno nisu prioriteti Unije.

Zapadnobalkanski “mini Schengen” zato je pokušaj njegova odgovora na zastoj u proširenju Unije, iako je ideja o uspostavi bescarinske zone još u povojima i upravo bi na sastanku u Ohridu trebala dobiti prve jasnije konture. U ovom trenutku još nije jasno hoće li svih šest balkanskih zemalja prihvatiti ovu inicijativu. Cilj je da “mini Schengen”, osim Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, obuhvati i BiH, Kosovo i Crnu Goru.

Crna Gora, koja je dosad najdalje odmakla u pregovorima s EU i ima otvorena 32 poglavlja, nije osobito zagrijana za inicijativu, no predstavnici Crne Gore, kao i BiH, dolaze u Ohrid. Sudjelovanje Kosova još je upitnije jer se to pitanje prelama preko neriješenog spora Beograda i Prištine, tako da je u ovom trenutku pristupanje Prištine Vučićevu “mini Schengenu” malo vjerojatno.

Komentara 8

ŽE
Žegarni
14:36 10.11.2019.

Hahaha, nista od toga.

MA
Mama
17:08 10.11.2019.

otpisani

LA
larala
14:24 10.11.2019.

pametan potez, puno pametniji nego članstvo u eu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije