Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAŽNA POLITIČKA GESTA

Vučić: Vrijeme da se Srbi otrijezne oko Kosova. Irinej: Nema šanse

27.07.2017.
u 16:03

Patrijarh srpski odgovorio predsjedniku države da se Kosovo ne smije pokloniti

Vrijeme je da Srbi prestanu “kao noj zabijati glavu u pijesak”, da shvate da bez promjene stava prema Kosovu nema održivog napretka za Srbiju te da prestanu očekivati da im u ruke pasti nešto što su davno izgubili – poručio je to predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozivajući srpski narod na unutarnji dijalog o Kosovu, bivšoj srpskoj pokrajini čije proglašenje nezavisnosti Srbi nikako da prihvate.

Sve do sada, kad Vučić povlači dosad najsnažniju političku gestu koja ne poziva izrijekom na prihvaćanje nezavisnosti Republike Kosovo, ali neizravno poziva Srbe da se trgnu i krenu prema prihvaćanju te činjenice.

Kosovski gordijski čvor

– Da bi naš napredak bio stalan i održiv, moramo, ako ništa drugo, bar pokušati razriješiti kosovski (gordijski) čvor, a ne da se krijemo i najteži teret ostavimo našoj djeci – napisao je Vučić u autorskom tekstu za Blic, u kojem poziva Srbe da zamisle kako bi njihova država izgledala kad bi se taj čvor raspetljao.

– Svi putovi političke suradnje i ekonomskog napretka bili bi otvoreni za Srbiju. Vrata EU također. U protivnom, čuvat ćemo konflikt čiji smisao ne razumijemo, junačit ćemo se do prve bitke, i jedni i drugi, bez razlike – dodao je Vučić.

1/0

Predsjednik Srbije, donedavni premijer, očito je i za nedavnog posjeta Bruxellesu (kamo je došao tražiti od Europske unije okvirni datum ulaska Srbije u EU, ali ga nije dobio) shvatio koliko je napredak Srbije u pregovorima povezan s napretkom u normalizaciji odnosa s Kosovom, koja će se na kraju vjerojatno mjeriti prema nekakvom pravno obvezujućem sporazumu između dviju država, odnosno na priznanju Kosova od Srbije.

Nijedan srpski lider nije u ovolikoj mjeri kao predsjednik Vučić pozvao Srbe da prihvate stvarnost koju toliko dugo i tvrdokorno nastoje poricati. Nitko nije, govoreći o Kosovu, koristio ni približno jasnu formulaciju kao Vučić: “Ne čekajmo da će nam u ruke doći i ono što smo odavno izgubili.”

No, nije još sigurno hoće li taj unutarnji srpski dijalog uspjeti jer Srpska pravoslavna crkva poručuje da će se odazvati pozivu, no zastupati poznate tvrde stavove:

– Apeliram na naše državnike da ne smiju nikad dati svoju suglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, a ono što se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno. A to Srbi i Srbija ne smiju dozvoliti – poručio je patrijarh srpski Irinej.

Vučićev apel na promjenu stava Srbije prema Kosovu vjerojatno će mu donijeti i dodatne političke bodove na zapadu, ponajprije u Njemačkoj, SAD-u i EU, koji svi očekuju da Srbija prihvati činjenicu da je Kosovo nezavisna država.

Pretpostavka stabilnosti

Što Vučićeva gesta prema Kosovu znači za Hrvatsku?

Milorad Pupovac, zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, kaže kako su Hrvatska i Srbija “već razmijenile poruke o neospornosti međusobnog dijaloga i suradnje, no sada je potrebno da te poruke prerastu u konkretne političke dogovore”.

– Jer, dijalog Srbije i Kosova, Srba i Albanaca, jedna je važna pretpostavka stabilnosti jugoistočne Europe, a druga je dijalog Hrvatske i Srbije, Hrvata i Srba. Bez te druge nema potpune stabilnosti. I Hrvatska nesumnjivo ovu Vučićevu poruku prema Albancima treba čitati i kao poruku prema Hrvatskoj – kaže Pupovac. 

Komentara 45

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
20:56 27.07.2017.

Poklonio bi Vučko pola Srbije...samo da mu guza ostane u fotelji

BU
Budak
16:40 27.07.2017.

Problem politicara na Balkanu je da su svi podkupljivi. Pa taman izdali najelementarnije drzavne i nacionalne interese. Inace mi se fucka za Srbijom.

Avatar Banat
Banat
11:34 28.07.2017.

Dok Albanke radjaju decu i cuvaju svoju porodicu i tradiciju, vecina nasih devojaka su sponzoruse,starlete ili pevaljke. Nije im bitno sa kime ce leci, samo da ima para..Cast malobrojnim zenama koje su postene, pametne i obrazovane, takva sorta je u izumiranju. Ne cuva se zemlja lazima, kradjom, flasom rakije i dizanjem tri prsta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije