Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOD PUTINA U SOČIJU

Vučić više ne može sjediti na dva stolca – ili EU ili Rusija

Putin i Vučić
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL
1/4
05.12.2019.
u 09:45

Ruski predsjednik primio srbijanskog kolegu, bio je to njihov već 17. susret, a Bruxelles pojačava pritisak na Beograd

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je posjetio Soči gdje se još jednom susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom – bio je ovo njihov ukupno 17. sastanak, treći u godinu dana.

U sjeni špijunske afere

Dvojica predsjednika razgovarala su o Kosovu i ukupnoj situaciji u regiji zapadnog Balkana. Bilo je riječi i o daljnjoj suradnji u više oblasti i gospodarskoj suradnji dviju država koja raste. Govore to i službeni podaci prema kojima je prošle godine vanjskotrgovinska razmjena Beograda i Moskve porasla dva posto. Rast se bilježi i u tekućoj godini pa je u prvih devet mjeseci vanjskotrgovinska razmjena porasla još devet posto.

U najavama susreta nije bilo riječi o daljnjoj vojnoj suradnji, ali može se očekivati da je bilo riječi i o toj temi s obzirom na to da je Srbija u posljednjih nekoliko godina od Rusije kupila avione MiG 29, helikoptere, razna oklopna vozila i protuzračni raketni sustav Pancir S1. Sve se više govori i o zainteresiranosti Srbije za kupnju najmoćnijeg ruskog, ali i svjetskog S400 raketnog sustava.

– Naši se odnosi razvijaju, naše strateško partnerstvo svakodnevno se potvrđuje i ojačava, i u političkim i u ekonomskim odnosima, kao i u sferi sigurnosti – rekao je Putin.

Vučić je tijekom razgovora s Putinom rekao da nije optimist kada je riječ o postizanju kompromisa između Beograda i Prištine te kazao da je plinovod kroz Srbiju praktički završen, što je velika prilika za daljnji razvoj Srbije.

– Svaki susret s vama ima veliku važnost za Srbiju – rekao je Vučić Putinu.

Uz sve lijepe riječi ovaj sastanak dolazi u vrijeme kada iz EU dolaze sve čvršći zahtjevi da će Srbija morati odabrati želi li bliske veze s Rusijom ili nastaviti pregovore i postati punopravna članica Europske unije. Tako je slovenski europarlamentarac Franc Bogovič jasno proučio da u Bruxellesu, i u EU i u NATO-u, izražavaju određeno nezadovoljstvo i skepsu te da velik broj europskih političara posljednjih dana naglašava da će Srbija na kraju balade morati izabrati: EU ili Rusija.

– Mi cijenimo političke, kulturne i vjerske veze Rusije i Srbije, ali Srbija će morati odlučiti u kojoj političko-ekonomskoj integracijskoj zajednici želi biti. Ne može se istodobno sjediti na dva stolca – rekao je Bogovič.

Susret se dogodio i u sjeni špijunske afere koja je prošli mjesec protresla Srbiju kada je potpukovnik ruske vojne sigurnosne službe (GRU) snimljen u špijunskim aktivnostima s časnikom srpske sigurnosne službe u Zemunu.

– Ovaj susret svakako se događa u sjeni te afere koja je ostala krajnje nejasna i za koju je i sam Vučić davao oprečne izjave. Podsjećam da je rekao da će braću Ruse pitati – zašto.

Vučićevu režimu svakako ta afera ne prija pa su režimski tabloidi odjednom prestali pisati o njoj, a i sve se pokušalo svaliti na Hrvatsku i hrvatske sigurnosne službe – rekao je srbijanski politički analitičar Žarko Korać.

Slabi ekonomski partneri

Govoreći o odnosima službenog Beograda i Moskve, Korać kaže da je Rusija zapravo vrlo slab ekonomski partner Srbije.
Prema njegovim riječima, činjenica je da najveća ulaganja i najveću vanjskotrgovinsku razmjenu Srbija zapravo ima s EU, a ne s Rusijom.

– Povezanost dviju država traje desetljećima i na Rusiju se u Srbiji uvijek gleda posebno i drukčije. Malo mi je čudna izjava Aleksandra Vučića da Srbija želi zadržati vojnu i političku neutralnost. Ne znam kako je moguće zadržati političku neutralnost ako si dio EU jer onda više nisi politički neutralan – zaključio je Korać.

Komentara 31

ŽE
Žegarni
10:07 05.12.2019.

Ulaskom srbije u EU Rusi dobivaju svoga igraca unutar EU struktura. Onda EU moze i direktno otvoriti svoju tajnu dokumnetaciju Rusima da ne bude nekih nesporazuma u prosljedjivanju preko Beograda. Jer je jasno da Srbi zbog ekonomije zele u EU ali simpatije imaju samo prema velikim zastitnikom Rusima.

Avatar Bongozg
Bongozg
10:13 05.12.2019.

imati Srbiju u EU je isto kao i Tursku u NATOu

HE
hr.eu
10:19 05.12.2019.

Srbiju će vjerojatno ugurati u EU ne bi li je "oteli" Rusiji, ali prirodni saveznik Srbije nije EU nego Rusija, time će EU dobiti trojanskog konja unutar EU i vječnog svađalicu i kreatora problema u jugoistočnoj Europi, taj otomanski mentalitet EU ne poznaje i gorko će požaliti ako ta isfrustirana balkanska državica, većinom nepismenog s tanovništva opijenog lažnim mitovima u cilje ekspanzije (krađe, agrsije) na tuđe teritorije, bude primljena u krug civiliziranih i kultiviranih država EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije