Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vučić u Smokoviću: Nisam nikad čuo za srpske zločine u Škabrnji

08.12.2008.
u 09:27

U selo Smoković pokraj Zadra stigao je Aleksandar Vučić, bivši tajnik Šešeljeve Srpske radikalne stranke, a danas član Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Nakon razgovora sa Srbima povratnicima, koji su se požalili na teško materijalno stanje, ali i naglasili da ih nitko ne šikanira, Vučić je izjavio da nije došao u Hrvatsku huškati, nego vidjeti što je povratnicima potrebno.

A. Vučić: Mogu me i ubiti, ali doći ću u Knin

Zločin u Škabrnji, što je to?
U Smokoviću je najavio pomoć Srbima povratnicima, a novinarima je izjavio da nikad nije čuo za zločin u Škabrnji. Upitan je li mu žao što je hrvatska vojska 1995. oslobodila okupirano područje, rekao je da on oko sebe vidi spaljene kuće, a da to nije napravila ni Srbija ni srpska vojska.

- Mislim da je Škabrnja mjesto pokraj Benkovca. Za zločin nisam čuo, a da jesam osudio bih svaki zločin - rekao je Vučić. Inače, posjet prati velik broj novinarskih ekipa iz Srbije te jake mjere osiguranja hrvatske policije.

Upitan mogu li Hrvatska i Srbija biti prijateljske zemlje, rekao je da prijateljski potez nije bilo ni priznanje Kosova ni tužba za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Video: G. Šimunov

Selo Smoković udaljeno je 15 kilometara od Zadra, a do 1995. bilo je nastanjeno Srbima. Nakon Oluje većina je stanovnika napustila svoje domove, a selo je u potpunosti uništeno. Za vrijeme Domovinskog rata, Smoković je bio jedno od glavnih uporišta pobunjenih Srba u tadašnjoj općini Zadar.

Osim Smokovića, Vučić će za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj posjetiti Knin, Kistanje, Gračac, Korenicu i Lipik.

Posjetio i Benkovac
Nakon Škabrnje, Vučić je posjetio i Benkovac gdje se pred pravoslavnom crkvom susreo s nekolicinom povratnika, a potom je izjavio da je u tom gradu nekad živjelo 57 posto Srba dok je danas taj postotak jednoznamenkast.

Na pitanje zalaže li se i dalje, budući da je bio član Šešeljeve stranke,za granicu Karlobag - Karlovac - Virovitica, rekao je da je pobornik realne politike o kojoj je pričao u Srbiji, no, o tome u Hrvatskoj nije želio govoriti.

Na pitanje je li, kad već tvrdi da ne zna za zločine u Škabrnji, čuo za Vukovar i zločin na Ovčari, odgovorio je potvrdno dodajući kako osuđuje svaki zločin, ali novinarima je imputirao da ih mnogo manje zanima "400 tisuća protjeranih Srba."

(fš)/(A.Be.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije