Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon nasilja u Beogradu

Vučić: 'Hrvatima smetaju Vučić i Srbija, jaka Srbija im smeta'

Beograd: Predsjednik Aleksandar Vučić o formiranju nove Vlade
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
1/5
08.07.2020.
u 20:28

U neredima je prisutan i inozemni faktor i time ćemo se morati ozbiljnije pozabaviti, poručio je predsjednik Srbije

Suzavac, policija na konjima i sa psima, pod punom ratnom opremom, tisuće prosvjednika, sukobi s policijom, zapaljeni automobili i kontejneri, razbijeni izlozi, polupane žardinijere, krvave glave, uhićeni… Mogli su se vidjeti i policajci kako pendrecima tuku okupljene građane, osobe u civilu kako privode prosvjednike, kleče im na vratu… Ovo je samo dio onoga što je se događao u središtu Beograda u utorak u večernjim satima.

‘Sad je narod oporba i to je opasno’

Sve je počelo u vrijeme izvanrednog obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom najavio ponovno uvođenje restriktivnih mjera, pa i policijskog sata. Još u vrijeme Vučićeva obraćanja ispred Skupštine Srbije počeli su se okupljati prosvjednici, kojih je u jednom trenutku bilo oko 20 tisuća. Dio prosvjednika pokušao je nasilno ući u Skupštinu Srbije kada su se sukobili s policijom. Ozlijeđena su 43 policajca i 17 prosvjednika. Ozlijeđena su i tri policijska konja, zapaljeno pet službenih automobila. Vlast za nasilje krivi oporbu.

– Najoštrije osuđujem vandalizam političara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sustav suočavaju s najtežim udarom koronavirusa od početka pandemije – rekla je premijerka Ana Brnabić. Govoreći o najnovijim događanjima u Srbiji, potpredsjednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, koji je i jedan od lidera srbijanske oporbe, rekao je da je zapravo riječ o spontanom okupljanju građana koji su se ispred Skupštine okupili iziritirani Vučićevim govorom i ponovnom najavom uvođenja policijskog sata.

VIDEO: Policija u Beogradu pendrecima pretukla mladiće koji su mirno sjedili na klupi

– Oporba ne stoji iza ovih prosvjeda niti smo u stanju pozvati ovoliki broj ljudi. Građani jednostavno ne žele više dopustiti da predsjednik koji se ponaša kao ključar Srbije gazi njihovo dostojanstvo. On prvo kaže kako je riječ o smiješnom virusu, a onda uvodi izvanredno stanje. Potom ga prekida, govori kako je pobijedio virus i gotovo preko noći normalizira život, a sve to radi samo radi izbora. Ljudi sve to vide, a sada je opet najavio zatvaranje i uvođenje policijskog sata – rekao je Stefanović.

Aleksandar Vučić je sada preuzeo svu vlast i sva ovlaštenja.

– Ovo je prvi put u osam godina vlasti Aleksandra Vučića da je policija okrvavila pendreke i bacila goleme količine suzavca. Poslije ovoga teško će biti bilo što novo reći građanima i na bilo koji način sve to opravdati. Upozoravali smo da bi se nešto slično moglo dogoditi jer je Vučić uništio mogućnost da oporba bude legitiman sugovornik. Sada je narod kao oporba, a onda to nitko ne može kontrolirati i to je ono najopasnije – kazao je Stefanović.

GALERIJA: Prosvjedi u Beogradu

Beograd: Predsjednik Aleksandar Vučić o formiranju nove Vlade
1/13

I srbijanski političar Žarko Korać slaže se kako je do prosvjeda došlo spontano te da je Vučić taj koji je svojim postupcima i izjavama kriv za sve što se dogodilo.

– Treba živjeti u Srbiji kako biste shvatili kakvim su pritiscima i manipulacijama građani izloženi u proteklih osam godina. U Srbiji nema slobodnog medija, a Vučić se svakodnevno pojavljuje na svim medijima te prijeti. Ovo je bila eksplozija nezadovoljstva. Najgore za državu i Vučića je to što su prosvjedi spontani i što su na ulice izašli obični građani koje je teško, pa i nemoguće kontrolirati – istaknuo je Korać.

Oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da prosvjedi nemaju nikakve veze s koronavirusom, nego da je to bio politički prosvjed kojemu je bio cilj “srušiti državu” ili “nanijeti štetu ugledu Srbije”. Vučić je nekoliko puta spomenuo da su u neredima sudjelovali i stranci..

– Taj je politički skup bio dobro organiziran, a tu su podbacile i naše obavještajne službe. Vidjeli smo da je prisutan i inozemni faktor u ovim prosvjedima. Morat ćemo se time pozabaviti puno ozbiljnije nego do sada – kazao je Vučić na izvanrednoj konferenciji za medije, dodavši da “nasilnici nisu govorili o koronavirusu, nego o migrantima, 5G mreži, Zemlji koja je ravna”, te pozvao građane da ne dolaze na nove prosvjede “kako se ne bi zarazili koronavirusom”.

“Pročitajte Stiera”

Na konstatciju novinarke da je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor kazala da Vučićevu Srpsku naprednu stranku treba izbaciti iz europskih pučana, Vučić je poručio Srbima da pročitaju tekst Davora Ive Stiera koji je napisao da “problemi za nas počinju dolaskom Vučića na vlast”.

– Njima smetaju Vučić i Srbija, smeta im jaka Srbija – rekao je Vučić.

– Vučić bi se trebao baviti svojim narodom koji mu šalje poruke što misli o njemu i njegovoj autokratskoj vladavini, a ne tražiti nevidljivog neprijatelja iz Hrvatske – odgovorio je Davor Ivo Stier na Vučićeve prozivke.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je protuvladine prosvjede u Srbiji i poručio da Hrvatska želi „red, mir i stabilnost“ te da prosvjedi budu mirni.

VIDEO: Prosvjedi u Beogradu 

 

Komentara 127

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
15:57 08.07.2020.

Vanjski neprijatelj nikad ne spava...samo hrabro vučiću.

IV
Ivicazgb
16:26 08.07.2020.

Ne treba se rugati Srpskim političarima koji jesu u kaljuži... RH ima puno previše problema u svom dvorištu a da pri tome srbi s time nemaju baš nikakve veze...

OB
obican
15:22 08.07.2020.

Ahahaha, cedo govori protiv fasista ahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije