Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
modernizacija

Vučić: Neki ih zovu vražje kočije, ali oni su novi čuvari neba Srbije

08.12.2019.
u 20:59

Predsjednik Srbije predstavio nove helikoptere od kojih je većina kupljena u Rusiji, a svi se pitaju kada će na red doći moćni S400

“Neki ih zovu vražjim kočijama, ali oni će biti čuvari neba Srbije”, rekao je jučer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na vojnom aerodromu “Pilot Milenko Pavlović” u Batajnici gdje je nazočio predstavljanju novih helikoptera Vojske Srbije.

Cijena do 20 milijuna eura

Vojska istočnih susjeda u proteklih je nekoliko godina uložila velika sredstva u nabavu raznih vojnih sustava poput vojnih aviona MiG 29, tenkova, a najnovija vojna kupnja raketni je sustav Pancir S1. U tom nizu modernizacije Vojske Srbije i četiri su nova helikoptera Mi-35 kao i helikopteri Mi-17 te H-145M. Modernizacija Vojske Srbije uslijedila je nakon više ratova koje je Srbija vodila 90-ih godina, sankcija, a zatim i NATO-ova bombardiranja.

– Mogli ste vidjeti prezentaciju europskih i ruskih helikoptera. Multifunkcionalni su, mogu se koristiti za različite vojne potrebe. Naši vojnici ne žive samo za plaće koje su iz godine u godinu veće, nego su uvijek živjeli za Srbiju i ja mislim da nikada nismo mogli kazati da smo imali ovoliko helikoptera – rekao je Vučić.

Nije precizirao cijene nabavljenih helikoptera, rekavši da je njihova cijena viša od deset, a manja od 20 milijuna eura po komadu. Kazao je i da su helikopteri skupi strojevi jako bitni za transport, da imaju snažnu vatrenu moć i da su veoma važno oruđe koje nanosi veliku štetu neprijateljskim stranama.

– Ovo nije kraj modernizaciji Vojske Srbije, tako da će u skoro vrijeme doći još toga – rekao je Vučić.

Naime, u srbijanskim medijima sve se više govori o zainteresiranosti Srbije za kupnju moćnog raketnog sustava S400 što bi u regiji znatno promijenilo vojne omjere država. Govori se i o nabavi tenkova, artiljerijskog naoružanja, raznih vozila i druge opreme. Demantirao je Vučić medijska nagađanja da bi Srbija i Rusija mogle zajedno raditi na proizvodnji raketa.

– Srbija će u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama surađivati s Rusijom u proizvodnji vojne tehnike, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo. Ne mogu to potvrditi, jer mnogi se vole igrati različitim informacijama, a ja se ne mogu tako neodgovorno ponašati. Rekao sam da ćemo nabaviti helikoptere Mi-35 i oni su stigli. Moja davna inicijativa bila je da uspostavimo suradnju u proizvodnji kamiona, upravo zbog dobrih oklopa koje ruski Kamaz odlično proizvodi, ali to nije realno i u sljedećih nekoliko godina ne možemo biti na razini Rusa u tom pogledu – rekao je Vučić.

Ovo još nisu imali

Treba znati i da je riječ o helikopterima kakve srbijanska vojska do sada nije imala. Srpske letjelice opremljene su takozvanim “fast rope” sustavom za brzi izlazak specijalnih snaga, visokoperformansnom kamerom, opremom za gašenje požara, balističkom zaštitom i sustavom za elektroničke protumjere.

Komentara 19

Avatar partner
partner
21:10 08.12.2019.

Srpske letjelice opremljene su takozvanim “fast rope” sustavom za brzi izlazak specijalnih snaga,... a sto mu je to fas rope, na kojem je to jeziku. ako nije nahrvatskom, zar nema hrvatska rijec i moze li se recenica napisati i bez toga, recimo ovako, "Srpske letjelice opremljene su sustavom za brzi izlazak specijalnih snaga", ili to nije "fancy" i "cool".

PR
prajdali100
21:42 08.12.2019.

Ljudi, vaši komentari nisu realni i neozbiljni su !!! Vučić je jako brzo kupio ono što je vrh Vojske od njega tražio.Srbi se za nešto ozbiljno pripremaju.To " nešto" može biti Kosovo ili pripajanje RS Srbiji.MI se trebamo zapitati što je sa modernizacijom HV ? Toga ustvari nema a za to netko mora biti odgovoran.Što šute generali ? Što šuti Sabor?

Avatar Slobo iz Moskve
Slobo iz Moskve
21:03 08.12.2019.

Srbi dajte ljudima kruha a ne oruzija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije