Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak

Vučić i Žigmanov o rješavanju otvorenih pitanja hrvatske manjine u Srbiji

Tomislav Žigmanov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
20.06.2018.
u 14:25

Ovo je bio drugi izravan susret srbijanskog predsjednika Vučića i čelnika DSHV-a Žigmanova. Prvi je bio u veljači ove godine.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu je, u povodu druge godišnjice potpisivanja Subotičke deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, primio predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova, objavljeno je iz kabineta predsjednika i press službe DSHV-a.

Vučić i Žigmanov razmotrili su realizaciju ključnih inicijativa i konkretnih projekata u području infrastrukture, kulture i obrazovanja, koji će pridonijeti unapređenju položaja hrvatske zajednice u Srbiji, navodi se.

„Žigmanov je rekao da je dvije trećine dogovorenih projekata realizirano, dok je realizacija ostalih u tijeku. Na sastanku je pozdravljeno i potpisivanje Memoranduma o osnivanju lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu“, ističe se u priopćenju sa sastanka u Beogradu.

Predsjednik Vučić je naveo da je ponosan što Srbija ispunjava obećano i pozvao je građane Srbije da poštuju hrvatsku zajednicu „jer su oni ravnopravni građani naše zemlje s kojima smo živjeli i živjet ćemo u miru i slozi“.

Prošloga tjedna u Novome Sadu je hrvatska ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sa srbijanskim kolegama potpisala Memorandum o osnutku lektorata hrvatskog jezika i književnosti, koji će sredstvima Hrvatske biti otvoren na Filozofskom fakultetu.

Prethodno u Subotici je otvoren novi obrazovni profil u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici, a od jeseni redovita nastava na hrvatskom jeziku kreće u selu Bereg na sjeveru Bačke u Vojvodini.

Također, dio rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu otkupljen je novcem države Srbije i Hrvatsko nacionalno vijeće je ušlo u posjed dijela te povijesne građevine.

Ovo je bio drugi izravan susret srbijanskog predsjednika Vučića i čelnika DSHV-a Žigmanova. Prvi je bio u veljači ove godine.

Komentara 3

DI
Direkt
17:11 20.06.2018.

A Kolindin potez je veličanje ustašije. Bravo za Vučića.

BH
Bunjevac=Hrvat
19:32 20.06.2018.

Hvala Bogu da se već nešto rješava i da se pokušavaju srediti ogromno problemi između dvije države.Zanimljivo je da na svaki dijalog Hrvatske i Srbije najviše vrište Bunjevci koji neće da budu Hrvati.Evo čim je Žigmanov primljen kod Vučića javio se neki "Bunjevac" iz Sombora,poslanik u Skupštini Srbije da ga ni manje ni više "kolju".Ustavri,vide da im je vrijeme prošlo i da će kao odbačena krpa koja više ne služi političkoj svrsi biti pušteni "niz vodu",slično kao kad pritisneš vodokotlić.

BL
bljak007
14:52 20.06.2018.

Tko su oni da planduju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije