Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjećanje na veliki rat

Vučić i Macron ne slažu se ni o Kosovu ni o proširenju EU

Emmanuel Macron, Aleksandar Vučić
Foto: REUTERS
1/5
16.07.2019.
u 10:55

Emmanuel Macron u Srbiji Prvi je on predsjednik Francuske koji je stigao u Beograd od 2001., a unatoč pozitivnim porukama, postoje razlike među stavovima

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je iza 15 sati stigao u dvodnevni posjet Srbiji zbog čega je glavni grad Beograd bio u potpunoj blokadi. Francuskog predsjednika Macrona uz najviše državne počasti, i tradicionalno uz sol i pogaču, dočekao je predsjednik Aleksandar Vučić, kao prvog šefa francuske države u posjetu Srbiji poslije gotovo dva desetljeća.

– Velika mi je čast što ste danas ovdje, na vratima Srbije. Želim kazati da je ovo tek početak naše suradnje, da se zahvalim vama na vjeri u Srbiju, što ste poticali vaše investitore da ulažu u Srbiju. Ponosan sam na to što vas mogu danas i sutra ugostiti. Očekivali smo vaš posjet, uvjeren sam da će naše prijateljstvo dostići one granice koje smo imali nekada – kazao je Vučić.

Posljednji je bio Chirac

Predsjednik Macron zahvalio je predsjedniku na pozivu i još jednom mu se ispričao što nije mogao doći u posjet koji je bio zakazan za prosinac 2018. čestitajući Vučiću na veličanstvenoj pobjedi Novaka Đokovića u Wimbledonu.

– Osamnaest godina nijedan francuski predsjednik nije došao ovamo, a to je previše. Govorit ćemo o budućnosti. Za to je potrebno da cijenimo jedni druge. Došao sam razgovarati s vama i cijelim srpskim narodom. Jako sam sretan što sam danas ovdje – kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je u Beograd stigao s više od sto gospodarstvenika te je prvi francuski predsjednik koji je posjetio Srbiju od vremena Jacquesa Chiraca 2001. godine.

Predsjednici Srbije i Francuske zajedno su otkrili spomen-ploču na aerodromu, označivši tako početak suradnje s koncesionarom Zračne luke “Nikola Tesla”, francuske tvrtke Vansi.

Tijekom dvodnevnog posjeta, uz brojne bilateralne aktivnosti, Srbija i Francuska potpisat će više od 20 sporazuma, među kojima je pet vezano uz naoružanje i vojnu opremu, poljoprivredu, gospodarstvo... Međutim, glavne teme razgovora bit će proširenje EU te nastavak dijaloga između Prištine i Beograda.

Iako Aleksandar Vučić pod svaku cijenu želi Srbiju uvesti u EU, teško će u to moći uvjeriti Macrona i omekšati njegove stavove s obzirom na njegove nedavne ne baš optimistične poruke da ne podupire proširenje Europske unije dok ona ne dosegne unutarnju konsolidaciju. Macron ne vjeruje da će se EU brzo proširiti i primiti nove članice.

Haradinaj govori nešto drugo

Osim mogućeg ulaska Srbije u EU, jedna od tema razgovora na dnevnom redu susreta predsjednika Srbije i Francuske bio je i problem Kosova. Neki beogradski mediji, bliski vlasti u Beogradu, navode kako službenom Parizu ne smeta eventualna razmjena teritorija ili promjena linije razgraničenja ako se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regiji. Međutim, u svibnju je kosovski premijer Ramush Haradinaj za Večernji list rekao da se predsjednik Macron, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, i dalje protive bilo kakvoj razmjeni teritorija ili razgraničenja smatrajući da bi bilo kakve izmjene granica ili razmjene teritorija bili uvod u novi rat.

– S obzirom na to da su kancelarka Angela Merkel i predsjednik Emmanuel Macron preuzeli odgovornost, nećemo biti iznenađeni kao što smo bili prije jer njihovi su stavovi jasni: nema razgraničenja ni razmjene teritorija – kazao je Haradinaj.

Emmanuel Macron položio je cvijeće i na grob Milunke Savić, vojnikinje iz Prvog svjetskog rata, gdje su ga dočekali njeni potomci, a zatim je položio vijenac i na Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Francuska inzistira na čvrstim prijateljskim vezama sa Srbijom i na poštovanju žrtve srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu, ali želi i da se prevlada nerazumijevanje iz 1999. godine u vrijeme NATO-ova bombardiranja tadašnje Jugoslavije, uvjereni su srpski analitičari.

Komentara 28

DA
dair
12:45 16.07.2019.

I još je održao govor na Srpskom jeziku na Kalemegdanu u srcu Beograda, mora da je neka nova strategija u pitanju.....

Avatar Trica
Trica
11:35 16.07.2019.

Nije mi jasno šta to u Srbiji traže ti nevažni političari iz nebitnih zemalja (Kina, Rusija, Njemačka,Francuska i.t.d.). Mi Srbi bi trebali da se uhvatimo posla, recimo da ofarbamo ogradu od Bijele Kuće ili slično:))

MM
Marko_M
13:25 16.07.2019.

Slazu se oni mnogo vise nego sto vi mislite...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije