Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'izgubili smo teritorij i kontrolu'

Vučićev novi igrokaz: Prema Kosovu poslao vojnike i oklopna vozila

Aleksandar Vučić i akcija na Kosovu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
28.05.2019.
u 21:54

„Operacija kosovske policije provodi se po nalogu Tužiteljstva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije usmjerena protiv Srba, nego protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal“, kazao je glasnogovornik stožera KFOR-a Vincenzo Grasso

"Borit ćemo se da sačuvamo mir i stabilnost, ali bit ćemo spremni da u najkraćem mogućem roku zaštitimo svoj narod. Ako dođe do daljnjih napada na srpski narod, Srbija će pobijediti“, poručio je danas srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ponovivši da Srbija „neće dopustiti novu Oluju“ i proglasivši stanje pune borbene pripravnosti vojnih postrojbi te MUP-a nakon što su Specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) ušle na sjever Kosova i uhitile najmanje pet osoba koje su “povezane s kriminalom”.

Iz vojarne Vojske Srbije u Kraljevu danas nešto prije 14 sati počela je izlaziti kolona vojnih vozila punih ljudi i opreme. Kolona se, najvjerojatnije, kreće u pravcu Raške, objavio je B92. Jedan MiG 29 nadletio je Novi Pazar u pravcu Kosova, javili su mediji u Beogradu.

“Vojska Srbije zaštitit će srpski narod na Kosovu ako bude ugrožen. Licemjerne su poruke predstavnika NATO-a da akciju borbe protiv korupcije i kriminala provodi kosovska policija”, oštar je bio Vučić unatoč tome što je bio upoznat s operacijom još prije dva dana, što je za Večernji list potvrdio visoki izvor iz kosovske vlade koja je iznenađena huškačkom reakcijom i retorikom srbijanskog predsjednika Vučića kojem su i iz Bruxellesa poručili da je u tijeku policijska akcija protiv kriminala i korupcije, a nikako protiv Srba na Sjeveru Kosova.

“Cilj – zaplašiti Srbe”

“Naravno, oni će uhititi još pet policajaca albanske nacionalnosti kako bi izgledalo da je to akcija protiv kriminala, a cilj je, zapravo, da se zaplaše Srbi”, uvjeren je Vučić, koji je naglasio da je kosovska policija uputila na sjever 73 vozila i još 50 stacionirala u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, a 15 na teritoriju općine Srbica, podsjetivši da je ranije upozorio na pripreme uhićenja na sjeveru Kosova i da će to „donijeti ogroman strah“ srpskom narodu na Kosovu.

Na oštre Vučićeve napade reagirao je KFOR.

„Operacija kosovske policije provodi se po nalogu Tužiteljstva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije usmjerena protiv Srba, nego protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal“, kazao je glasnogovornik stožera KFOR-a Vincenzo Grasso.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj odgovorio je Aleksandru Vučiću na njegove optužbe tvrdeći da je cilj akcije policije (KPS) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) na sjeveru Kosova provođenje zakona, a Srbe je pozvao na mir.

„Akcija je usmjerena protiv osoba uključenih u ilegalnu trgovinu, organizirani kriminal i druga kriminalna djela. Neke od osoba uključene u ta djela su i službenici carine, policije, ali i obični građani. Kao premijer potvrđujem da je riječ o provođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon”, kazao je Haradinaj istaknuvši da je ova operacija uslijedila nakon višemjesečne istrage kosovske policije i Specijalnog tužiteljstva Kosova.

Kosovska policija akciju provodi i u sredinama koje su nastanjene većinski albanskim stanovništvom – Srbici, Južnoj Mitrovici i Drenici. Ove općine pripadaju administrativnoj cjelini Sjever.

“Tijekom policijske akcije uhićeni su pripadnici kosovske policije srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti. Policijska operacija koja se provodi u nekoliko regija, uključujući Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Sjevernu i Južnu Mitrovicu, Srbicu i Drenicu, rezultirala je uhićenjem osumnjičenih pripadnika policije različitih nacionalnosti”, navodi se u priopćenju kosovske policije.

Oružani otpor

Osim s oružanim otporom u Sjevernoj Mitrovici, kosovski policajci susreli su se i s blokadom puteva koja je zaustavila prolaz službenih vozila „zbog čega su bili primorani koristiti neophodna sredstva da bi uklonili blokadu kako bi nastavili s operacijom“ zbog čega je hicem iz vatrenog oružja ranjen jedan kosovski policajac. Zanimljivo je da su napetosti i tenzije na Kosovu došle u vrijeme kada se Aleksandar Vučić obraćao zastupnicima u Skupštini Srbije, na sjednici posvećenoj Kosovu, priznajući poraz i gubitak teritorija.

Foto: Reuters/PIXSELL

“Vrijeme je da biramo između slatkih laži i gorke istine. Moramo priznati da smo poraženi. Izgubili smo teritorij”, rekao je Vučić u parlamentu ističući da neće nastaviti s lažima i prijevarama. “Rekao sam svima: ne postoji srpska (vidljiva) vlast na Kosovu osim u bolnicama i školama. Srbija mora prihvatiti da je izgubila kontrolu nad Kosovom, svojom bivšom južnom pokrajinom, i mora tražiti kompromis za normalizaciju odnosa s Prištinom”, kazao je Vučić.

Ključne riječi

Komentara 78

DI
Direkt
18:14 28.05.2019.

Vučić očito nebi pravio dogovore sa Franjom kao Milošević.

TA
tattagliatommy
23:08 28.05.2019.

Ne razumijem ovu glupu netrpeljivost. Proslost na stranu, kosovo je oteto srbiji isto kako bi talijani voljeli nama oteti istru. Sto se tice albanaca, nastanili su pogranicne dijelove nekoliko drzava u okruzenju, osim kosova, i samo se sire kao zaraza,, te prakticki otimaju tudju zemlju na "legalan" nacin. Ukljucite mozak. Zasto je nama dayton nametnut, a oni imaju dvije drzave!? A normalno, ameri se uguzili i glume neke dobrocinitelje, a zapravo grade baze i netrpeljivost na balkanu kako bi se jednog dana mogli okoristiti.

DE
desperadikus
20:32 28.05.2019.

Sipci su narod bez istorije i kulture najveci procvat su dobili od Tita za vreme Jugoslavije tako da su odskocili od svoje maticne drzave Albanije koja je ostala naj zaostali deo evrope.Oni znaju da nikada nece dobiti viznu liberalizaciju od EU pa se tako i ponasaju divljacki. Kosovo je privatna drzava mafijaskih porodica tu nema industrije i ekonomije oni nista ne proizvode i nista ne izvoze teska situacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije