Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
virtualni sastanak

Vučić: Hrabro sam odbio ultimatum priznanja Kosova

Foto: PIXSELL
1/3
10.07.2020.
u 18:33

U Parizu održan virtualni sastanak Merkel i Macrona s liderima Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa koji opterećuju cijelu Europu

Uoči nastavka dijaloga Srbije i Kosova pod okriljem EU, koji je prekinut u studenome 2018. zbog uvođenja kosovskih stopostotnih carina na robu iz Srbije i ustrajavanja Srbije na kampanji za povlačenje priznanja Kosova, danas je održan virtualni sastanak na vrhu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdullaha Hotija. Domaćini sastanka bili su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, a na sastanku je sudjelovao i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. On će s posebnim izaslanikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom sljedeći četvrtak u Bruxellesu biti domaćin prvog neposrednog susreta Vučića i Hotija u okviru nastavka srpsko-kosovskog dijaloga, iako Vučić inzistira da je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, a ne Srbije i Kosova. Nastavak dijaloga prvotno je bio zakazan za nedjelju, ali onda je odgođen.

Ništa bez priznanja

Vučić je nakon sastanka izjavio da je to bio težak razgovor, tvrdeći da je kosovska strana u njemu iznijela nekoliko ultimatuma koje on, dakako, nije prihvatio. Delegacija Kosova, prema njegovim riječima, zahtijeva očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, poštivanje kosovskog ustava, trajno međusobno priznanje, članstvo u UN-u i da Kosovo priznaju one europske članice koje to još nisu učinile.

Vučić tvrdi da je kosovska delegacija tek nakon ispunjavanja tih uvjeta iskazala spremnost na razgovor o nestalima i ratnoj šteti, no on je na sastanku, kako je sam rekao, “nastupio hrabro” i odbio sve ultimatume.

- Spremni smo razgovarati o svim koracima koji bi popravili odnose između dvaju naroda, o protoku ljudi, roba, kapitala, ali ne prihvaćamo ultimatume. To nije moguće ni realno – poručio je Vučić, uvjeravajući da je srpska strana izložena “velikim pritiscima” i “nerealnim” zahtjevima kosovskih Albanaca, koji bi, kako je rekao, “željeli sve, a da Srbija ostane bez ičega”.

Hoti je naglasio da je normalizacija odnosa moguća samo ako Kosovo i Srbija poštuju međusobnu suverenost.

– Smatramo da dijalog nema alternativu i spremni smo sudjelovati u ravnopravnom dijalogu Kosova i Srbije – podvlači Hoti.

Uoči videosummita Vučić se u Parizu sastao s Macronom, s kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, putu Srbije u EU (Srbija tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje iako je Francuska na tome inzistirala) i pandemiji koronavirusa. Iako se u Beogradu tvrdilo da Vučić očekuje potporu Pariza pri zaštiti srbijanskih interesa u rješavanju kosovskog pitanja, Vučić je nakon sastanka izjavio kako bi bilo smiješno tvrditi da je Macron kad je riječ o Kosovu na srpskoj strani, jer nije, tvrdeći da francuski predsjednik ipak dobro shvaća poziciju Srbije. Vučić je pritom ustvrdio da mu je Macron pružio “nevjerojatno gostoprimstvo”, pokazavši mu svoje odaje, koje samo on koristi, čime je, kako smatra Vučić, pokazao “izuzetnu pažnju prema Srbiji”.

Oči u oči u četvrtak

Vučić je nakon sastanka s Macronom u razgovoru s novinarima nagađao o tome da kosovska delegacija sljedeći tjedan možda neće doći na nastavak dijaloga u Bruxelles, tvrdeći da će to pokazati Europi i svijetu kakvu ulogu zapravo igra druga strana.

Sastanak u četvrtak bit će prvi susret Vučića i Hotija uživo. Hoti je 3. lipnja postao kosovski premijer, a na sastanku bi se trebali obnoviti pregovori o sveobuhvatnom pravno obvezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Obnovu dijaloga u Bruxellesu valja promatrati u kontekstu intenziviranja napora EU i SAD-a za postizanje rješenja kosovskog pitanja, nakon što su pregovori Beograda i Prištine zapali u slijepu ulicu. Novi krug pregovora u Bruxellesu, gdje kosovski čvor žele razriješiti međusobnim priznanjem dviju država, uslijedio je nakon odgode kosovsko-srbijanskog sastanka u Bijeloj kući, koji se u organizaciji američkog diplomata Richarda Grenella trebao održati 27. lipnja, ali je kosovska delegacija otkazala dolazak nakon što je Specijalizirano tužiteljstvo za Kosovo podiglo optužnicu protiv kosovskog predsjednika Hashima Thaçija.

Pregovori Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod okriljem EU započeli su još 2011., no dosad nisu dali opipljive rezultate. Beograd i dalje ne priznaje neovisnost Kosova, a Priština ne želi implementirati dogovor o osnivanju zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova, tvrdeći da je taj dogovor protuustavan.

Pariški videosummit odvijao se u sjeni nasilnih prosvjeda na ulicama Beograda i još nekoliko gradova protiv ne samo novih mjera u borbi protiv koronavirusa nego i protiv Vučićeva režima. Prosvjedi su Vučića dočekali i u Parizu. Skupina srpskih studenata u Parizu dočekala je Vučića ispred rezidencije srpskog veleposlanika s transparentima na kojima je na srpskom i francuskom jeziku pisalo: “Ti si COVID Srbije”, “Pendrek-demokracija”, “Mama i tata, ovo je za vas”, “Ćale, ovo je za tebe”, “Ako ste mislili da je Srbija samo vaša, malo ste se zaj..., malo je i naša”...

Transparent s porukom “Ti si COVID Srbije”, upućen Vučiću, nosila je studentica Olivera Miladinović iz Požarevca, koja je u Srbiji diplomirala biologiju, a sada je na doktoratu u Parizu. Kako je objasnila za portal Nova.rs, cilj pariškog prosvjeda, koji je izazvao veliku pozornost s obzirom na to da je održan u samom središtu grada, nije bio sprečavanje sastanka, nego slanje “jasne poruke”.

Komentara 56

Učenik
20:53 10.07.2020.

Kakav hrabar čovek. Aj dođi u Glinu gde si držao govor, i obećao da ćeš se vratiti.

DA
DarthVader
18:27 10.07.2020.

Cubasti na aparatima. Neprocjenivo.

DU
Deleted user
20:08 10.07.2020.

Zašto odbija priznati Kosovo kada su predstavnici Kosova priznali RSrbiju kao samostalnu državu. Čudan narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije