Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pakao pod zemljom

Vrućina bacila petoricu čileanskih rudara u depresiju

čile rudari
AFP/PIXSELL
28.08.2010.
u 16:52

33 rudara podjelila dužnosti. Jedni se brinu o hrani, drugi o čistoći, a treći o sigurnosti

Čileanski rudari, koji su već 24 dana zarobljeni u skloništu 700 metara ispod površine zemlje, polako se navikavaju na dugotrajan boravak u nemogućim uvjetima. Osim nedostatka životnog prostora – jer su njih 33-ica u skloništu od 50-ak kvadrata – moraju se hrvati i s nesnosnom vrućinom jer je temperatura u njihovom “dnevnom boravku” oko 29 stupnjeva.

Vlaga i sparina

Kad se tomu doda sparina i vlaga, tek se onda vidi s kakvim se problemima suočavaju nesretni rudari. Teško se s nesnosnom temperaturom i vlagom nositi u stanu, a kamo li 700 metara ispod mora. U takvim okolnostima teško je ostati pribran i psihički stabilan. Iako je većina rudara dobro podnijela vijest da će biti oslobođeni tek nešto prije Božića, nekoliko njih je ipak upalo u ozbiljniju krizu. Prvi znak da nešto ne štima bio je kad petorica rudara nisu željela biti na snimkama koje je objavila televizija. Čilenaski ministar zdravstva potvrdio je da petorica rudara imaju simptome depresije.

– Oni su vrlo povučeni i izolirani. Nisu se željeli pojaviti na filmu, a i slabo jedu – rekao je ministar. Dobili su antidepresive, ali neki psihijatri smatraju da to nije najbolje rješenje. Stručnjaci su savjetovali rodbini da pišu rudarima da ih vole kako bi ih raspoloženje održalo na zadovoljavajućoj razini. Iako je riječ o ljudima koji su navikli na život ispod zemlje i u tami, djevojka najmlađeg rudara tvrdi da on ne podnosi mrak.

Između dana i noći

Stručnjaci ističu da je jako bitno da rudari što prije organiziraju svakodnevni život te da i na 700 metara ispod zemlje naprave razliku između noći i dana.

– Situaciju u kojoj se nalaze rudari, može se usporediti s onom kad se nađete iza neprijateljskih linija ili kad ste član svemirske misije. Proučavao sam svu moguću literaturu i nisam naišao na sličnu situaciju – kaže vodeći čileanski psihijatar Rodrigo Figueroate. Na površinu rudnika jučer su dostavljene goleme bušilice kojima bi se trebao iskopati spasonosni tunel. Sljedeći tjedan stižu stručnjaci iz NASA-e koji će pomoći rudarima da sačuvaju psihičku stabilnost. Pomoć im već pruža i jedan podmornički časnik. 

Kako bi im brže prolazilo vrijeme, rudari su se podijelili u tri grupe kojima su dodijeljeni zadaci. Prva grupa se brine za skladištenje i distribuciju hrane koju dobiju s površine zemlje. Druga grupa ima zadatak brinuti se o sigurnosti rudara. Oni također trebaju dodatno utvrđivati postojeće sklonište i nezatrpane hodnike. Treća grupa brine se o zdravlju rudara te čistoći njihova skloništa. Vođa “liječničke ekipe” je rudar koji je naučio davati injekcije od svoje majke koja boluje od dijabetesa.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
18:59 28.08.2010.

Drzte se Decki! Poslao sam Punicu! Ona ce to sve rijesiti.

DR
drznedaj
19:00 28.08.2010.

Sve vam najbolje rudari? Nadam se da cete do bozica svi van. Zivi i zdravi kolko je to moguce. I nadam se da ce vam to biti najbolji navidad. Vjerujem da ce ovi gore sve ucinit da vam to vrijeme prodje donekle izdrzljivo.

OB
-obrisani-
18:44 28.08.2010.

Nažalost toje i za očekivati! Izolacija djeluje na ljude jako i posljedice mogu najčešće biti negativne! Nadam se da će psihijatri odraditi svoj dio posla da ih se može pohvaliti jer nažalost u ovim danima najveći neprijatelj tih jadnih rudara bit će oni sami! Stvarno me zanima do kraja kako će to proći ! NASA mora imati veću ulogu jer imaju iskustvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije