Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostavljene mine

Vrući zakoni koje je HDZ prebacio u ruke Kukuriku koaliciji

'19.10.2010., Sabor RH, Markov trg, Zagreb - Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva o aktiviranju mandata Djurdji Adlesic. Potpredsjednik povjerenstva Arsen Bauk iz SDP-a.  Photo: Goran Stanzl/PIX
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
15.12.2011.
u 11:00

Osim nužnog Zakona o Vladi, bez kojeg ne mogu početi posao, na prvim će sjednicama zakonski propisati rokove plaćanja od 30, odnosno 60 dana

Nova vlast neće imati previše vremena za odmaranje. Čim ministri i članovi Vlade budu potvrđeni u Saboru, treba početi rad. Osim što će morati rješavati nezadovoljstvo sindikata kojima je vlast u odlasku, bez njihove suglasnosti, prepolovila božićnice, vlada Zorana Milanovića odmah će se morati početi baviti s još nekoliko “vrućih” zakona.

Opstruirali rad Sabora

Iako su u oporbi često bili iznimno blagi, nisu se pojavljivali na sjednicama i raspravljali, a posljednjih mjesec dana revoltirano su opstruirali rad u Saboru, oko nekih zakona digli su koplja na vladajuće.

– Čim dođemo na vlast, taj ćemo zakon odmah mijenjati – često su u Saboru ponavljali oporbenjaci. Upozoravali su na besmislenost Zakona o ništetnosti pravnih akata bivše JNA, SFRJ i Republike Srbije, za koji su odmah najavili da će ga staviti izvan snage i problem tužbi riješiti pregovorima i međudržavnim ugovorom sa Srbijom. Zakon o visokom obrazovanju, znanosti i sveučilištu i dalje visi u zraku jer se oko njega nisu slagali ni neki hadezeovci, točnije, oni iz redova sveučilišnih profesora koji su ga namjeravali donijeti. Ni nova vlast neće bezbolno riješiti problem visokog obrazovanja jer država ne može svima plaćati školovanje, a studenti već dugo prosvjedima traže da ih se oslobodi plaćanja. Zakon o legalizaciji bespravne gradnje, koji je pri kraju mandata donio HDZ s partnerima, pokazao se neprovedivim i mora se naći praktično rješenje. U osam godina HDZ nije sredio biračke popise u kojima je gotovo više birača nego stanovnika niti je broj birača ravnomjerno rasporedio po izbornim jedinicama pa je taj posao pao na leđa novoj vladi.

Dolaze promjene

Sporni konzervativni Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je stvorio buru u javnosti, struci i tadašnjoj oporbi, jedan je od prioriteta koji će staviti na dnevni red u Saboru, a posebno oprezno morat će se postaviti prema Zakonu o privatizaciji Ine i Zakonu o mirovinskom osiguranju koji, kako tvrdi šef HSU Silvano Hrelja, očekuju brojne promjene. Osim nužnog Zakona o Vladi, bez kojeg ne mogu početi posao, na prvim će sjednicama zakonski propisati rokove plaćanja od 30, odnosno 60 dana te zabraniti vlasnicima nelikvidnih tvrtki da osnivaju nove.

Komentara 17

BH
bhorvat
11:37 15.12.2011.

\"Da je taj zakon nepotreban isticali su više puta, a i predsjednik Ivo Josipović rekao je da će tražiti ocjenu ustavnosti tog zakona\" - ako je zakon nebitan zašto se s njim bave?

BH
bhorvat
11:40 15.12.2011.

Vidim da će se baviti ova koalicija samo s bitnim stvarima. Uglavnom sa Srbijom s kojom smo ratovali jer nismo mogli dogovorno istupiti iz zajedničke države nego su izvršili agresiju na nas. Sad moramo te iste još i nagraditi za isto. Ima li još nešto što ćemo plaćati a nemamo para? :)

EL
elfenomeno77
15:22 15.12.2011.

kukuriku koalicija ce se rasasti u roku godine dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije