Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
edukacija o prirodi

Vrt škole u Gunji najljepši u kontinentalnoj Hrvatskoj

Školski vrt Gunja
Foto: Branimir Bradarić
1/3
29.11.2013.
u 12:45

Vrt je ponio priznanje i Zlatnu povelju, a riječ je o tradicionalnom slavonskom vrtu, spoju stare cigle i originalnih cvjetnjaka. Veliku priliku ima i ogranak vukovarske knjižnice u Sotinu, koji će biti prva eko knjižnica u Hrvatskoj

Sukladno provedenom natječaju Moja zelena zona, koji je provela Zagrebačka banka u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), ogranak u Sotinu Gradske knjižnice Vukovar postat će prva eko knjižnica u Hrvatskoj.

Ovim projektom će se na jednom mjestu spojiti znanje i informacije dostupne na različitim medijima i u različitim izvorima na temu ekologije i održivog razvoja. Realizacijom projekta stvorit će se uvjeti za održavanje radionica kako u dvorištu tako i u prostoru Ogranka Sotin, a sve s ciljem očuvanja okoliša i domaćeg načina uzgoja voća, povrća i cvijeća.

Projektom je planirano uređenje dvorišta, podrumskih prostorija, organiziranje radionica u ekoknjižnici, ekokino i još puno drugih ekoloških sadržaja. U isto vrijeme veliko priznanje dobila je Osnovna škola Antuna i Stjepana Radića iz Gunje čije je školski vrt proglašen za najljepši u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Prema riječima ravnatelja škole Stipice Mišure radi se zapravo o tradicionalnom slavonskom vrtu koji je kao takav dobio i Zlatnu povelju. Nagrađeno školsko dvorište je izuzetno uređeno i kroz slavonski ugođaj predstavlja tradicijski spoj stare slavonske cigle i originalnih cvjetnjaka. U okviru vrta može se vidjeti razno cvijeće, uređeni travnjak ali i košara, terasa i golubica izrađene od stare cigle...

– Iznimno smo ponosni na ovaj uspjeh koji je uspjeh svih učenika i zaposlenika škole. Tri godine smo se prijavljivali na natječaj da bi ove godine i pobijedili. U uređenju vrta angažirani su svi učenici i nastavnici ali najviše učenici koji pohađaju sekcije ekologije i cvjećarstva predvođenih nastavnicama Đurđicom Lovirnović i Suzanom Hudolin, rekao je Mišura. Ova škola ima 351 učenika koji će, prema najavama ravnatelja, i narednih godina raditi da im školski vrt bude još ljepši i uređeniji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije