Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTRICA ODGOVORILA MARKIĆ

'Vrijeme kada smo na ovakav način razgovarali o kulturi je vrijeme prije 90-ih godina'

Foto: Screenshot/HRT
1/2
16.01.2018.
u 23:14

- Trebali bi se informirati kako se novci dodjeljuju - rekla je ministrica Željki Markić.

Govor mržnje na internetu tema je HRT-ove emisije Otvoreno u kojoj su sudjelovali bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, Igor Peternel iz Hrvatskog helsinškog odbora, kolumnist Telegrama Dragan Markovina, Krunoslav Borovec iz MUP-a te Željka Markić iz inicijative U ime obitelji.

Ministrica Obuljen-Koržinek rekla je kako je u nadolazećem zakonu bio uključen niz ministarstava i agencija. Rekla je kako ovo nije pitanje kojim se bavi samo Hrvatska te da se o istome raspravlja u nizu zemalja.

- Njemačka je uvela radikalne mjere - rekao je Ranko Ostojić i dodao kako taj zakon 'ima strogu kontrolu društvenih mreža'. Rekao je i kako su u Njemačkoj uveli drakonske kazne.

- Prije dva mjeseca pozvali smo Vladu da reagira na činjenicu zbog toga što Facebook nije zaštitio svoje korisnike od lažnih prijava - rekla je Markić i dodala kako ljudima nije bilo omogućeno da na pristojan način iznesu svoj stav o Slobodanu Praljku.

Rekla je kako razlikuje društvene mreže, ljude koji iznose psovke i uvrede te medije.

- Veliki dio medija nije profesionalan - kazala je Markić i dodala kako su ti mediji iskorišteni za neke ciljeve. 

- Oni huškaju i stvaraju oblik mržnje na određene ljude - rekla je Markić.

Rekla je i kako je počela primati fotografije pasa u krevetu nakon što je na portalu Narod.hr izašla kolumna Anele Todorić koja je izrazila svoje mišljenje. Dodala je i kako je počela primati psovke i uvrede. Rekla je i kao su 'hajku na gospođu Todorić generirali mediji' te da to nisu napravili pojedinci na društvenim mrežama.

Ostojić joj je odgovorio da je ona zadnja 'koja može govoriti o borbi protiv govora mržnje' jer portal Narod.hr ima presude protiv nekoliko ljudi. 

- Iznijeli ste niz neistina - rekla je Markić i dodala da će portal rado snositi odgovornost. Rekla je i da nema pravomoćnih presuda protiv portala Narod.hr.

Dragan Markovina je govorio o Željki Markić i portala narod.hr. Rekao je kako njene riječi i djelovanje portala u raskoraku.

- Možete misliti o Slobodanu Praljku što hoćete, no on ima pravomoćnu presudu - rekao je Markovina i dodao kako je ona krivo protumačila situaciju u Njemačkoj.

- Svako veličanje ratnog zločina je nedopustivo, u slučaju Slobodana Praljka ne radi se o veličanju ratnog zločina, radi se o borbi za istinu - rekla je Markić.

Igor Peternel smatra da je u Hrvatskoj pogrešno ići restrikcijama te da je potrebno govor mržnje riješiti edukacijom. 

- Naše društvo je duboko polarizirano i bilo kakvo dodatno nametanje okova po meni ne bi bilo dobro - smatra Peternel koji se nakon toga osvrnuo na apel Aleksandra Stankovića

- Stanković je s javnog medija pozvao na govor mržnje - rekao je Peternel objašnjavajući da je voditelj neke ljude prozvao 'intelektualnim krkanima'.

Pripremili smo analizu portala Novosti i dokazali da je poticao na netolerantnost prema većinskom narodu, a koristio je državni novac.

Željka Markić je rekla kako su napravili analizu Novosti te da su dokazali da su poticali na netoleranciju. Rekla je i kako su obavijestili institucije, no oni su opet dobili državna sredstva.

Markić je govorila i o financiranju filmova iz državnog proračuna te da tu nema interesa javnosti i da bi neki trebali prikupiti svoj novac ako žele snimati filmove.

Ministrica Obuljen-Koržinek poručila je kako se u ovo ne bi trebalo miješati kazališne predstave, filmove i knjige. 

- Mislim da nije korektno da miješate različite kategorije - odgovorila je Obuljen Koržinek Željki Markić. 

- Umjetnost je izraz istine, ali ne ideologije i propagande - rekla je Markić. Kazala je kako se novac poreznih obveznika ne bi trebao koristiti za nešto što nije interes javnosti. 

- Vrijeme kada smo na ovakav način razgovarali o kulturi je vrijeme prije 90-ih godina - rekla je Obuljen Koržinek Željki Markić.

- Trebali bi se informirati kako se novci dodjeljuju - rekla je ministrica.

Pogledajte i galeriju: Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.

1/59

Komentara 249

BI
bikica7
23:38 16.01.2018.

Kada list Novosti širi mržnju prema hrvatskoj himni to je onda sloboda umjetnosti a kafa gospođa Markić ukaže na netolerantan odnos manjine prema većini to je za liberale mržnja.Dno dna.

BA
bakulušić
23:40 16.01.2018.

Nekome je "govor mržnje" i zvuk crkvenog zvona a komentar DerTorx-a blaga satira. "Masakr u Dvoru" je ironija a "oba su pala" cinizam. A to nije kažnjivo i tu se dijele nagrade i novac iz proračuna. Kao i prije devedesetih.

DU
Deleted user
23:33 16.01.2018.

- Trebali bi se informirati kako se novci dodjeljuju - rekla je ministrica Ha ha....ovo je urnebesno....pa vidjeli smo kako i kome kad je Zlatko zavrnuo pipu, cvilež se čuo do drugog kontinenta. Takva mobilizacija drugova protiv nekoga nije bila ni pred samu bitku na Neretvi....koga vi farbate "ministrice"?! Pod "kulturom" gurate ideologiju, znamo kakvu....znaju drugovi kako utjecati najdjelotvornije na društvo....preuzmite medije, kulturu i obrazovanje..... znaju oni kako indoktrinirati ljude. Pljuc...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije