Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci o debati:

Milanović je bio discipliniran, a Grabar-Kitarović poene skupljala na njegovoj vladi

Sučeljavanje Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića na HRT-u
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/33
02.01.2020.
u 23:09

U prvom dijelu emisije Kolinda Grabar-Kitarović je bila dominantnija, dok je u drugom dijelu emisije Milanović prešao u ofenzivu, tvrdi Skoko.

Još su tri dana ostala do odluke u drugom krugu predsjedničkih izbora, a Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović drugi su se put izravno sučelili, ovaj put na HRT-u. Njihov duel analizirali su Večernjakovi komentatori Božo Skoko, Ankica Mamić i Krešimir Macan.

- Uvodna predstavljanja kandidati su odradili prilično dobro u sadržajnom i neverbalnom smislu. Kod Milanovića je bio naglasak na tome što će raditi drukčije. Ključna riječ je borba protiv korupcije, što je dobro izabrano. Grabar-Kitarović je mudro stavila naglasak na svoje iskustvo, međunarodne reference i učinke tijekom mandata. Najavila je odmak od ideologije i rasprava o prošlosti te obećala bolji život. Dobar ulaz u sučeljavanje oba kandidata - komentirao je Skoko, a Macan se složio kako su uvodi kandidata bili dobri. 

- Dobar uvod Zorana Milanovića, skroz smireno, odlične poruke 'čuvat ću Ustav i borit ću se protiv korupcije', uz pametan napad na nju i HDZ po tom pitanju. Kolinda Grabar-Kitarović dobra je pričala o uspjehu jedne žene iz Hrvatske u svijetu, malo nesigurnija od njega, ali njeno najbolje otvaranje dosad.

Sučeljavanje Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića na HRT-u
1/33

Ankica Mamić tvrdi da je Milanović u uvodnoj riječi i dvominutnom predstavljanju programa bio sigurniji i konkretniji.

- Kolinda Grabar-Kitarović s blagom tremom ušla je u sučeljavanje, više je koncentrirana na istek vremena nego na poruke pa se ponavljala posebno u dijelu njezinih veza u inozemstvu i dosadašnjeg iskustva.

Macan tvrdi kako je u bloku o vanjskoj politici Milanović izbjegao zamku da lupa po SAD i odlično poentirao da je EU naš najveći oslonac.

- Kolinda je napadala iz perspektive njezinih birača, a Milanović je dobro parirao te se nije dao iznervirati. Pokušala ga je isprovocirati ponavljanjem teza koje su ga i ranije nervirale. Pitanja su po mojoj procjeni išla u korist Grabar-Kitarović u prvom bloku o gospodarstvu. Nisu bila toliko relevantna za izbor predsjednika i ovlasti predsjednika. 

Skoko je dodao kako je Grabar-Kitarović nakon nedovoljno jasnih poruka oko punjenja proračuna jako dobro iskoristila teme iz vremena Milanovićeve vlade poput pokušaja prodaje hrvatskih auto-cesta, angažmana Siniše Petrovića i problema oko INA-e, predstečajnih nagodbi, što je Milanovića nakratko stjeralo u defenzivu.  

Ankica Mamić naglasila je kako Grabar-Kitarović ne razumije kako nastaje proračun. 

- Zoran Milanović bio je puno bolji u porukama vezano uz poreze, autoceste i Inu. Grabar-Kitarović je čitala pripremljene natuknice i nesigurna je u ono što govori. Vezano uz demografiju i kako vratiti mlade opet nismo čuli ništa konkretno što bi trebalo napraviti - kazala je Mamić te dodala:

- Grabar-Kitarović je rekla da bi Bandiću nosila kolače i kad bi bio osuđen! To nema veze s presumpcijom nevinosti! Oko sigurnosnih službi puno bolji bio je Milanović, kao i kod pitanja vanjske sigurnosti. Grabar-Kitarović spominje lex Perković u potpuno krivom kontekstu na što je Milanović odlično replicirao.

Macan dodaje kako su oboje bili odlični na pitanju o usvajanju djeteta, Istanbulskoj konvenciji - nisu se istrčavali, ali su prihvatili promjene koje su neizbježne. Milanović čak pokušao poentirati na tome da je Grabar-Kitarović liberalna.

Skoko smatra kako je bilo vrlo malo novih poruka koje već ranije nismo čuli u prethodnim sučeljavanjima, zato se nameće opravdanost još jednog sličnog sučeljavanja.

- Dosta dobre bile su završne poruke. U prvom dijelu emisije Kolinda Grabar-Kitarović je bila dominantnija, dok je u drugom dijelu emisije Milanović prešao u ofenzivu. Bio je prilično discipliniraniji, za razliku od RTL-a, ali nije izostalo vrijeđanje - zaključuje Skoko.

- U završnoj riječi su oboje bili sigurni. Zoran Milanović je u prvi plan istaknuo poštenje i borbu protiv korupcije te oštro napao Vladu i predsjednicu, dok je Grabar Kitarović uzvratila i poručila građanima kako je Milanović bio najgori predsjednik Vlade u povijesti - komentirala je Ankica Mamić.

Video - Sukob Zorana Milanovića i predsjedničina savjetnika Tomislava Madžara

Komentara 66

ST
stefj
23:35 02.01.2020.

He, he, sve ove analize se baziraju na tome da se Milanović dobro kontrolira. Kao da je na uvjetnom ili na otpustu iz ludnice pa da se prati njegovo ponašanje i zaključuje, gle ovdje je bio pristojan, ovdje nije poludio itd... Što je on, neki rekovalescent?

OX
oxymoron
23:24 02.01.2020.

Čitam komentare analitičara i ne vjerujem očima. Po njima je Milanovićev uspjeh to što se malo više kontrolirao nego zadnji put?!?!?

XD
xdm45
00:07 03.01.2020.

Znači sad se kontrolira, a kad postane predsjednik onda će opet biti arogantan, bahat i bezobrazan??pa što je sad kao da je na uvjetnoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije