Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praznik za sva osjetila

Vrhunski svjetski vinari i somelijeri okupit će se u Iloku na Festivalu traminca

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
15.06.2020.
u 13:32

Možemo se pohvaliti da će ova prva velika hrvatska vinska smotra u razdoblju poslije korone postaviti novi standard za organizaciju ovakvih događaja - poručuju organizatori, Vinko Ručević iz Vinoteke Vinita i Željko Garmaz, autor bloga Vinske priče

Svi putevi vodit će toga vikenda u Ilok. Ovaj će grad na krajnjem istoku zemlje, naime, 26. i 27. lipnja biti domaćin Festivala traminca, njegova drugog izdanja.

- Možemo se pohvaliti da će ova prva velika hrvatska vinska smotra u razdoblju poslije korone postaviti novi standard za organizaciju ovakvih događaja - poručuju organizatori, Vinko Ručević iz Vinoteke Vinita i Željko Garmaz, autor bloga Vinske priče.

- Jer, vinski festivali moraju ponuditi vrhunsku kvalitetu i goste iz samog svjetskog vinskog vrha da bi u inflaciji sličnih vinskih svetkovina mogli izboriti svoje mjesto pod suncem. A mi smo već u svom drugom izdanju uspjeli etablirati ovaj festival kao jedan od najzanimljivijih svjetskih festivala posvećenih samo jednoj sorti - nastavljaju Vinko i Željko.

U Iloku će se, navode, na radionicama i masterclassovima okupiti ponajveći svjetski proizvođači traminca iz Alzasa, Slovenije, Alto Adigea…, poput Juliena Trimbacha iz Ribeauvilléa, vinarije koju se smatra ikonom vinarstva, poglavito u proizvodnji traminaca i rajnskih rizlinga, u svjetskim okvirima, kao i Michela Ginglingera, vinara iz Eguisheima u Alzasu, koji je za svoj Traminac Grand cru Pfersigberg iz 2017. godine na Decanterovom natjecanju dobio nevjerojatnih 98 bodova, što je najveća ikada ocjena koju je neki vinar dobio za svoj suhi traminac.

Na Festivalu traminca zapaženo će predavanje održati Eric Zwiebel, Master Sommelier, a on je od 2001. član vrlo ugledne organizacije Court of Master Sommeliers koja je u četiri desetljeća postojanja primila u svoje članstvo tek 240 kandidata.

- Postati Master Sommelier teže je nego zaslužiti status Master of Wine. Eric je rođen u Alsaceu, radio je kao sommelier u pariškom Le Pavillon Elysée Lenôtre, a već godinama živi u Engleskoj gdje radi kao Cellar Master hotela Summer Lodge Country House u Dorsetu – u podrumu skrbi o više od 1600 različitih etiketa koje su u ponudi njihovim gostima! U Engleskoj je 2004. godine bio izabran za najboljeg sommelijera, a na svjetskim natjecanjima bio je, primjerice, treći, u dva navrata, u konkurenciji najboljih europskih sommelijera 2006. i 2008., kao što je ušao u finale natjecanja za najboljeg svjetskog sommelijera 2013. u Tokiju, gdje je u konačnici završio na četvrtom mjestu – prikazuju naši sugovornici.

Eric Zwiebel će na svom masterclassu pokazati svu kompleksnost Alsacea koji baš i nije tako jednostavan za opisati kao jedinstveni terroir. Štoviše, kroz kušanje 10 vrhunskih traminaca s, uglavnom, najboljih Grand Cru položaja, Eric će opisati kompleksnost Alsacea i objasniti zašto su tamošnji traminci tako božanstveni.

O magiji jantarnih traminaca pričat će slovenski vinar iz Metlike Otmar Šturm, kao i naši Dominik Jagunić iz Plešivice i Tomislav Bolfan iz Vinskog vrh ponad Hraščine u Zagorju. Đorđe Bikicki s Fruške gore premijerno će na svom predavanju predstaviti, među ostalim, i svoj novi traminac Sfera, koji je tek buteljiran prije nekoliko dana, a s kojim svoju paletu različitih traminaca širi na četiri etikete.

- Bruno Gaberšek, veliki slovenski vinski pisac, pomoći ćemo da zaronimo u dubine arhiva Ptujske kleti, a Iločki podrumi će se moći pohvaliti da su na jednoj od radionica dobili čak tri čokolade koje je beogradski čokolatijer Miloš Stojaković iz čokolaterije Aguara ekskluzivno napravio samo za sljubljivanje s njihova tri predikatna vina. Iločki podrumi, koji u organizaciji festivala imaju status partnera i prijatelja i bez kojih ovaj događaj ne bi mogao ni postojati, potrudili su se na jednoj drugoj radionici iz paučine svog arhiva izvući neke raritete koji su apsolutno senzacija i o kojima će sretnici koji ih budu kušali pričati cijeli život – govore organizatori.

Ante Miličević iz Kutjeva ispričat će priču o svom tramincu koji je prije nekoliko tjedana oduševio vinske znalce iz zadarske udruge Vinum koji su mu na svom prvom velikom svehrvatskom natjecanju dodijelili titulu najboljeg hrvatskog predikatnog vina.

Za sve posjetitelje koji u Ilok na Festival traminca dolaze iz Osijeka, bit će organiziran autobus kojim će za 120 kuna, u što je uračunata i ulaznica i neograničena konzumacija više od 120 različitih traminaca, moći doputovati u Ilok i tijekom noći se sigurno vratiti u Osijek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije