Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti ako ubodu

Vrhunac sezone osa i stršljena: Ubod može biti opasan, no postoji više načina kako ih se riješiti

Sarvaš: Stipica Čičak uništava gnijezda stršljena
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
15.08.2022.
u 09:30

Otrov može stvoriti opekline i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični.

Sezona osa i stršljena na svom je vrhuncu, a mnogi muku muče s njihovom pojavom. Stršljeni su posebno opasni za pčele jer znaju napadati pčelinjake i mogu čak uništiti cijelo društvo. Jedan od načina uništavanja osa i stršljena jest korištenje insekticida, no postoje i puno prirodnije metode.

Pčelari savjetuju ostavljanje mamaca. Naime, plastičnu bocu napunite do pola pivom ili nekim slatkim voćnim sokom te izbušite rupe na njoj od jednog centimetra. Objesite je na mjesto okupljanja kukaca ili postavite na dasku od prozora, balkon, tlo...

Stršljeni se sakupljaju i uz korijen drveća pa ih se možete riješiti i ljepilom za miševe. Komad kartona namažite ljepilom, a po njemu stavite komadiće voća. Stršljeni će doći na voće i ostati zalijepljeni. Ne zaboravite mijenjati kartone redovito.

Klopka za stršljene
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Ako vam je pak žao postaviti ovakve zamke koje će ih ubiti, možete ih svejedno držati dalje od svoga doma.

Naime, ne vole mirise poput češnjaka, limuna, tamjana, kave... Na mjesta gdje se okupljaju postavite nešto od navedenoga i tako ćete ih otjerati.

Ubod ose ili stršljena nije opasan, ali za alergičare može biti koban. Otrov može stvoriti opekline i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični. Neki od simptoma su svrbež, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu, nizak krvni tlak. Područje uboda isperite sapunom i vodom, stavite led ili hladni oblog na desetak minuta kako bi se smanjila oteklina. Izbjegavajte se češati i dirati ubod kako ne bi došlo do infekcije.

Također, nemojte stavljati nikakve pripravke poput ulja, krema, octa, gelova. Ako se pojave jači simptomi, obavezno se javite liječniku.

Tekst je izvorno objavljen u kolovozu 2021. godine.

VIDEO Zmije otrovnice u Hrvatskoj: Što učiniti ako vas ugrize?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije