Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović predlaže

Vrhovnom sudu treba moderan sudac s europskim imidžem

'05.10.2012., Zagreb - U hotelu Sheraton odrzana je konferencija za medije o mirenju sudskih sporova. Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/3
27.02.2013.
u 18:00

Predsjednik ima inicijativu, ali izbor je u rukama vladajućih u Saboru

Predsjedniku Vrhovnog suda, i po funkciji Državnog izbornog povjerenstva, Branku Hrvatinu 18. srpnja istječe drugi mandat. Za razliku od predsjednika države kojem je mandat ograničen na mogućnost jednog reizbora, Hrvatin bi, kao i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, mogao obnašati tu dužnost i u trećem mandatu. Što će ovisiti prije svega o predsjedniku Ivi Josipoviću.

Prema Ustavu, predsjednika Vrhovnog suda, uz pret­hod­no mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora, na Josipovićev prijedlog izabrat će Sabor. Nedavno je HDSSB predložio ograničenje mandata za glavnog državnog odvjetnika, ali ne i za predsjednika Vrhovnog suda. Iako prvi čovjek sudbene vlasti ne mora biti iz reda vrhovnih sudaca, može se očekivati da će se predsjednikov izbor ograničiti na vrhovne suce.

Kako će izbor koincidirati s očekivanim ulaskom RH u EU te \"europeizacijom\" našeg sudstva, pri izboru bi mogao prevagnuti kriterij koji bi kombinirao modernog suca s internacionalnim iskustvom. I posljednje, ali ne i najmanje važno, predsjednikov prijedlog trebao bi biti prihvatljiv za vladajuće, čija je riječ posljednja. Hrvatin je dva puta bio izbor Stjepana Mesića, a u Saboru su svi glasovali za njega, osim što je jednom bio suzdržan tada nezavisni zastupnik Dragutin Lesar. Kao kandidati izdvajaju se još suci Damir Kos i Marin Mrčela. Kos ima najviše sudskog iskustva pa i u Vrhovnom sudu.

Mrčela je jedan od najprepoznatljivijih sudaca u struci i javnosti te ima i međunarodni ugled (šef je GRECO-a, stažirao u SAD-u). Sudac Ranko Marijan, zamjenik Račanova ministra pravosuđa, bio je Mesićev prijedlog prije Hrvatina, ali je on svoj pristanak uvjetovao konsenzusom, koji nije dobio.

Komentara 14

GO
golub
18:53 27.02.2013.

Pravosuđe sa Vrhovnim, Ustavnim i Upravnim sudom sa Drž. odvjetnikom je kriminalna organizacija, a to će se dokazati kada uđemo u EU.

BL
BlackKnightCanada
18:24 27.02.2013.

Ako se iz proslosti ista moze nauciti, kakurikaci ce na to vazno mjesto staviti sebi podobnoga covjeka, kao sto su stavili u "Podravku" i mnoge druge vazne firme, bez obzira na strucnost, znanje ili sposobnosti, jer to je jednostavno njihov nacin. Hrvatima jedino preostaje mirno gledati sto ce se dogoditi, jer tu ama bas nista ne mogu uciniti ili promjeniti na nacin, na koji se do sada mirno ponasahu. Sto bi vrhovni sudac trebao imati ovakav ili onakav imidz danasnjim vlastodrscima nije vazno, ako se to iscitava iz povijesti njihove vladavine.

OB
-obrisani-
20:13 27.02.2013.

Ako će još jedan mandat ovog štetnog i pravno neukog bezveznjaka ovisiti o istom takvom bezveznjakuj, kakav je Josipović, nema mu problema, oboje su iz istog komunističkog legla ! Tim više što je ovoga trebalo odavno izbaciti iz sudstva, radui puno toga !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije