Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukinute kazne

Vrhovni sud ukinuo kazne pakračkim braniteljima

branitelji
Duško Mirković/PIXSELL
23.03.2010.
u 13:58

Šest branitelja u ožujku prošle godine osuđeno je za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen na pakračko-lipičkom području 1991. i 1992. godine.

POŽEGA - Vrhovni sudukinuo je danas presudu Županijskog suda u Požegi braniteljima Tomici Polettu, Željku Tutiću, Antunu Iveziću, Damiru Kufneru, Pavlu Vancašu i Davoru Šimiću koji su u ožujku prošle godine na tom sudu osuđeni za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen na pakračko-lipičkom području 1991. i 1992. godine. Potvrdilo je to danas državno odvjetništvo.

- Sjednica vijeća trajala je vrlo kratko i nama, prisutnim odvjetnicima, samo je rečeno kako se postupak ponovo vraća sudu u Požegu jer su za njegova trajanja učinjeni neki propusti. Primjerice, kao dokazi su korišteni iskazi dani haškim istražiteljima - kazao je Željko Damjanac, odvjetnik Pavla Vancaša.

- Cijeli postupak sada se ponavlja i mi se nadamo kako će naš branjenik biti oslobođen optužbe, što smo, uostalom, i tražili u žalbi Vrhovnom sudu - dodao je Zdravko Dumančić, odvjetnik Davora Šimić.

Suđenje braniteljima trajalo je više od četiri mjeseca, a najveća kazna od 16 godina nepravomoćno je izrečena Tomici Polettu. Željko Tutić dobio je 12 godina zatvora, Antun Ivezić 10, Damir Kufner 4 godine i 6 mjeseci, Pavao Vancaš 3 godine i Davor Šimić godinu dana.

Svi su bili pripadnici voda Vojne policije, Kufner i Šimić su optuženi po zapovjednoj odgovornosti, a ostali kao neposredni počinitelji zločina.

Kufner, Vancaš i Šimić pušteni su iz pritvora i u ponovljenom suđenju branit će se sa slobode.

Na Vrhovnom sudu odluku nisu željeli službeno potvrditi dok ona pismeno ne bude otpremljena onima na koje se odnosi.

Komentara 14

MM
Mladen Miletić
18:27 23.03.2010.

Kada vidi ovo Glavaš suđenje kazen je presretan da nije pravi HRVAT .

PI
pilatus
14:18 23.03.2010.

Kazniti najstrozije one koji su optuzili i presudili nevinim ljudima!

PR
Pretorian43
15:20 23.03.2010.

Civili, my ass!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije