Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN ČEHOK DOBIO POKLON PRIJE POČETKA KAMPANJE

Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu Čehoku, Patafti i Narcici Huljev

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/7
23.04.2021.
u 13:39

Sjednica na kojoj se raspravljalo o nepravomoćnoj presudu Čehoku i ostalima održana je koncem ožujka

Bolji ulazak u kampanju Ivan Čehok vjerojatno nije mogao poželjeti. Jer do jučer bio je nepravomoćno osuđeni gradonačelnik Varaždina, kojem je izrečena kazan od dvije godine zatvora. No od danas, te kazne nema, jer ju je Vrhovni sud ukinuo. Sjednica na kojoj se raspravljalo o nepravomoćnoj presudi Čehoku i ostalima održana je koncem ožujka, a Vrhovni sud, je sada priopćio da je ukinut osuđujući dio presude, u odnosu na Čehoka. poduzetnika Davora Pataftu, Narcisu Huljev i Pataftine tvrtke.

Riječ je o postupku koji je počeo 2011. uhićenjem Čehoka, Patafte i ostalih, dok je suđenje počelo 2015., a okončano je u srpnju 2018. nepravomoćnom presudom, koja je djelom bila osuđujuća, a djelom oslobađajuća. Osim Čehoka, Patafte i Narcise Huljev, još su bili optuženi Tomislav Kezelj, Hrvoje Vojvoda te Pataftine tvrtke T7 Grupa d.o.o., T7 Vis d.o.o. i Winair d.o.o. Čehok, Patafta i Kezelj bili su nepravomoćno oslobođeni optužbi za prvu i najopsežniju točku optužnice.

Tom se točkom Čehoka teretilo da je od 2008. do 2011. kao predsjednik Gradskog poglavarstva, odnosno gradonačelnik Varaždina zlorabio svoj položaj omogućivši Pataftinoj tvrtki Vis d.o.o. da dobije posao zbrinjavanja komunalnog otpada. USKOK je u optužnici navodio da ta tvrtka za to nije bila osposobljena te da su posao dobili bez javnog natječaja, odnosno mimo Zakona o javnoj nabavi. Naveli su i da je bila riječ o poslu vrijednom 148,6 milijuna kuna te da je na koncu Grad Varaždin tim poslom oštećen za 7,4 milijuna kuna.

Što se tiče ostale četiri točke optužnice, koje su se odnosile na zamjene zemljišta između Grada Varaždina i tvrtki Davora Patafte, gradnju POS-ovih stanova te uzimanje u zakup prostora na varaždinskom aerodromu, svi optuženici, osim Hrvoja Vojvode, bili su proglašeni krivima. U nekim dijelovima neke od Pataftinih tvrtki oslobođene su optužbi, dok su u drugim dijelovima proglašene krivima. Na koncu, sudsko vijeće izreklo im je pojedinačne kazne koje su pretvorene u jedinstvene. Čehok je nepravomoćno bio osuđen na dvije godine zatvora, Patafta na godinu i osam mjeseci zatvora, a Narcisa Huljev na djelomičnu uvjetnu kaznu od godinu i pol zatvora.

Novčane kazne izrečene su dvjema Pataftinim tvrtkama koje su trebale platiti kaznu nešto manju od pola milijuna kuna. Osim toga, optuženici su u osuđujućem dijelu presude solidarno morali vratiti oko pet milijuna kuna, za koliko je po tim točkama oštećen Grad Varaždin. Vrhovni sud sada je sada ukinuo osuđujući dio presude, a potvrdio oslobađajući dio presude. - Vrhovni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je odbio dokazne prijedloge optuženika i ovlaštenog tužitelja bez ikakvog obrazloženja razloga odbijanja.

Za dio odbijenih dokaznih prijedloga prvostupanjski sud čak ni ne obrazlaže o čijim je dokaznim prijedlozima riječ, na koje okolnosti su predloženi, niti razloge njihova odbijanja. Odbijanjem dokaznih prijedloga obrane bez obrazloženja je teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Time je i povrijeđeno pravo na obranu koja povreda je mogla utjecati na presudu. Potpuni izostanak obrazloženja odbijanja velikog broja dokaznih prijedloga obrane čini presudu proizvoljnom.

Pored toga, za dio optužbi prvostupanjski sud u presudi nije dao ocjenu proturječnih dokaza, a što je također moglo utjecati na presudu - naveo je Vrhovni sud u obrazloženju svoje odluke. U tom djelu će se Čehoku i ostalima ponovo suditi, a sasvim je sigurno da im neće suditi isto vijeće, iako Vrhovni sud nije naložio da se slučaj vrati pred izmijenio vijeće. No sutkinja Tanja Pavelin, koja je sudila Čehoku i ostalima u međuvremenu je otišla na Visoki kazneni sud, pa će spis sigurno dobiti novi sudac ili sutkinja. Obrazlažući zašto je potvrđen oslobađajući dio presude, Vrhovni sud je naveo kako smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da optužbe koje su se stavljale na teret Čehoku i ostalima nisu dokazane. 

Napad na maloljetnika u Zadru: Bokserom ga je udarao u glavu, zašto su ga krvnički pretukli?


 

Komentara 13

DA
darwil
16:56 23.04.2021.

Da sudkinju koja je tako smješno presudila Čehoku i otišla na Visoki sud nije slučajno kadar koji je želio Turudić ali izvisio i on i njegov Mamić i njegov Brkić a Bandić ga napustio.

TR
trunjo
15:59 23.04.2021.

Da ja kao laik napravim previd (kao doticna sutkinja koja je usput i napredovala valjda zbog svoje strucnosti) to bi bilo i za razumiti ...ovako mislim da je bilo sa namjerom i vrijeme prolazi i sad krece ispocetka pa opett zalbe itd itd i evo zastare i nitko kriv....vec vidjeno xy puta u RH ali ocigledno nevide oni koji trebaju i mogu promjeniti stvari

Avatar utunelu
utunelu
14:00 23.04.2021.

USKOK ocito sluzi samo poltickoj farsi ljude se trude i sta im to vredi kad saku istragu ponisti sud ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije