Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOMOĆNA PRESUDA

Vrhovni sud smanjio kaznu muškarcu koji je nožem ubio svoga prijatelja

Vrhovni sud
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL
1/2
09.04.2021.
u 11:55

Zoranu L. (56) koji je u svibnju 2019. u Budrovcima kod Đakova nožem ubio prijatelja Tomislava Vukovića (42) smanjena je kazna s 10 na 8 godina

Vrhovni sud smanjio je u petak sa 10 na osam godina zatvorsku kaznu Zoranu L. (56) koji je u svibnju 2019. u Budrovcima kod Đakova nožem ubio prijatelja Tomislava Vukovića (42).

Najviši sud je priopćio da je prihvatio žalbu optuženika te da je u preinačenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi. Uz to, Zoranu L. je izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja će trajati tri godine, a provoditi će se u okviru zatvorskog sustava.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku kao olakotne okolnosti dosadašnju neosuđivanost, izraženo žaljenje, bitno smanjenu ubrojivost u vrijeme počinjenja kaznenog djela i sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok otegotne okolnosti sud nije našao.

Najviši sud ističe da je prvostupanjski sud propustio cijeniti sveukupnost osobnih uzroka koji su pridonijeli počinjenju kaznenog djela.

U pojašnjenju preinake kazne, sud je naglasio da su optuženik i žrtva bili vrlo dobri prijatelji, intenzivno se družili i međusobno su pomagali te je zato razumljivo optuženikovo kajanje zbog onoga što je učinio.

''Optuženik je u teško pijanom stanju ubo žrtvu u vitalni dio tijela. S obzirom na dugogodišnju zlouporabu alkohola razvio je ovisnost o alkoholu. Utvrđen je disocijalni poremećaj ličnosti s naglašenim crtama impulzivnosti i agresivnosti. Zato kaznu treba sagledati i u kontekstu izrečene sigurnosne mjere obveznog liječenja od ovisnosti'', pojasnio je Vrhovni sud.

Najviši sud je dodao da je svrha sigurnosnih mjera otklanjanje okolnosti koje omogućavaju ili poticajno djeluju na počinjenje novog kaznenog djela.

''Preinačenom kaznom može se ostvariti svrha kažnjavanja uključujući i jasnu društvenu osudu zbog počinjenog kaznenog djela. Ovakvom kaznom će se utjecati na optuženika da ubuduće ne čini kaznena djela te mu omogućiti ponovno uključivanje u društvo na socijalno prihvatljiv način", ocijenio je Vrhovni sud.

Sud smatra da će se time utjecati i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja'.

Županijski sud u Osijeku je nepravomoćno osudio Zorana L. zbog ubojstva Tomislava Vukovića u čijoj je kući u Budrovcima živio kao podstanar. Zoran L. je ubio svojeg prijatelja i stanodavca 3. svibnja oko 19 sati. 

Ključne riječi

Komentara 3

ER
EroK
20:31 09.04.2021.

Čudan ovaj sud u Hrvatskoj. Procesuira nedostupne agresore, smanjuju i onako male kazne ubojicama, procesuiraju hrvatske branitelje i ne samo da ih strogo kažnjavaju, već im povisuju zatvorske i novčane kazne. Interesira me, ako je itko drugi od kažnjenika, osimsim branitelja i novčano kažnjen? Olakotna okolnost su i inicijali, a znamo koga se tako označuje! Čije je to sud i kome on služi u Hrvatskoj?

BR
Branitelj2020
18:37 09.04.2021.

Za ubojstvo nevinog čovjeka hrvatsko korumpirano krivosuđe dosuđuje 8 godiina.Po kojoj je onda logici Filip Zavadlav dobio40 godina za ubojstvo trojce dilera? Očitio nije Zavadlav nikoga potplatio.

CO
Condorgrab
19:38 09.04.2021.

Đuro Sessa je kao olakšavajuću okolnost uzeo u obzir da je ubojica bio član HDZ-a i da je nož bio oštar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije