Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠLE 24 GODINE OD UBOJSTVA JASMINE ĐUKIĆ

Vrhovni sud povisio kaznu na 10 godina Vinku Martinoviću Šteli

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
28.10.2020.
u 08:22

Pored činjenice velikog proteka vremena, u pitanju je jedno do najtežih kaznenih djela. Ubijena je posve nedužna osoba, a Martinović je bio organizator cijele operacije, te je ostalim sudionicima naredio što da rade. Manifestirao je pri tome doista krajnju brutalnost i bešćutnost - obrazložio je Vrhovni sud strožu sankciju.

Četiri puta mu se sudilo. Zločin je počinjen prije 24 godine. I zbog njega je u studenom 2016. nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora. Presudu u sudnici nije saslušao jer je malo prije toga, shvativši će ponovo završiti iza rešetaka, pobjegao prvo sa suda, a zatim u BiH, čiji je državljanin. A sada mu je ta presuda nakon žalbi, odlukom Vrhovnog suda uvećana za tri godine.

On je Vinko Martinović Štela, nedostupan je hrvatskom pravosuđu i sada je pravomoćno osuđen na 10 godina zatvora jer je 1996. u Mostaru ubio Jasminu Đukić. Postupak za taj zločin protiv Martinovića se vodio četiri puta; dva je puta bio osuđen, dva puta oslobođen. Prvu osuđujuću presudu od osam godina zatvora te dvije oslobađajuće nakon te, Vrhovni  je sud ukinuo. Četvrto suđenje okončano mu je u studenom 2016., nakon četiri godine  jer je sud prihvatio iskaz Đine Zekana, jednog od pripadnika Martinovićeve postrojbe tzv. Kažnjeničke bojne,  koji je opisao kako je počinjeno ubojstvo Jasmine Đukić. Njegov iskaz povezan je s iskazima ostalih svjedoka koji su opisali kako je Martinović tražio da se riješe pištolja kojim je žena ubijena.

Tijekom posljednjeg suđenja, Martinović je tvrdio da je nevin, a ponavljana suđenja nazivao je ""terorom hrvatskih vlasti". Za to ubojstvo  Martinović je prvi put bio osuđen 1998., no ta je presuda ukinuta pet dana prije no što je izručen haaškom sudu zbog optužbi za ratne zločine. U Haagu je potom osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. a nakon odslužene dvije trećine kazne u siječnju 2012. izašao je iz talijanskog zatvora. Dva mjeseca kasnije uhićen je i ponovno pritvoren zbog ubojstva u Mostaru, a u srpnju iste godine počelo je ponovljeno suđenje u kojemu je tužiteljstvo ublažilo optužbu pa ga je teretilo za tzv. obično ubojstvo, a ne kao prije da je zločin počinio iz koristoljublja, to jest da je Jasminu Đukić ubio kako bi se domogao njezina stana i prodao ga.

Martinović se žalio na nepravomoćnu osuđujuću presudu, no žalba mu je odbijena i kazna povišena  jer je  Vrhovni sud smatrao da se samo tako može pokazati koliko su ovakva djela pogubljena.

 - Pored činjenice velikog proteka vremena, u pitanju je jedno do najtežih kaznenih djela. Ubijena je posve nedužna osoba, a Martinović je bio organizator cijele operacije, te je ostalim sudionicima naredio što da rade. Manifestirao je pri tome doista krajnju brutalnost i bešćutnost - obrazložio je Vrhovni sud strožu sankciju.
 

Komentara 2

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
15:02 28.10.2020.

Hrvatska mu sudi zbog ubojstva u Mostaru a on tamo pobjegao kako ne bi išao u zatvor? Nešto tu nije jasno ........

ME
Meter
11:27 28.10.2020.

Tako to rade "naši vitezovi"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije