Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka

Vrhovni sud: Portali nisu dužni otkriti identitet anonimnog komentatora

Ilustracija internet
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
01.07.2014.
u 10:38

Liječnik je tužio jednog korisnika portala jer je "širio lažne informacije o njegovom radu i ordinaciji i spor je dobio, no nakon što je portal sanogo.de uložio žalbu, Vrhovni sud je presudio da se anonimni korisnik može otkriti samo u rijetkim slučajevima

Njemački Vrhovni sud presudio je jutros da jedan internetski portal nije dužan otkriti identitet osobe koja je na tom mjestu anonimno komentirala medicinske usluge u Njemačkoj. U konkretnom slučaju radi se o liječniku iz grada Schwäbisch-Gmünd i portalu www.sanogo.de koji služi kao platforma na kojoj korisnici ocjenjuju usluge liječnika i farmaceutske proizvode.

Liječnik je tužio jednog korisnika portala jer je "širio lažne informacije o njegovom radu i ordinaciji". Korisnik je na portalu napisao da je u ordinaciji na pregled čekao tri sata i da je "gledao kako se bolesnički kartoni i dokumentacija nose u košarama za rublje". Liječnik je sudskim putem zatražio da portal sanogo.de otkrije ime i prezime i adresu čovjeka koji je to napisao. Portal je odbio otkriti identitet svoga korisnika nakon čega su dvije instance suda u Stuttgartu presudile u korist liječnika, uz obrazloženje da su ugrožena njegova osobna prava, jer da "nije dopustivo da netko optužuje nekoga, a da pritom ne otkriva svoj identitet".

Sanogo.de odbio je otkriti identitet svoga korisnika pozivajući se na Zakon o medijima i uložio je žalbu na presudu. Na kraju je u korist internetskog portala presudio Vrhovni sud. Predsjedavajući sudac Vrhovnog suda Gregor Galke kazao je da se anonimni korisnik može otkriti samo u rijetkim slučajevima, a da u to ne spada "zaštita osobnih prava", javlja Spiegel.de.

I dok je njemačka javnost iščekivala presudu suda u Karlsruheu, na drugom kraju Europe, u Moskvi, Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se za "ekstremizam na internetu" uvode zatvorske kazne.

>> U Europi internet 'pomaže' rastu antisemitizma

Komentara 4

PA
pahulja
03:42 02.07.2014.

Suncica, vidi ste da ste s internetom i Microsoftom na vi. Dajte radije o necem drugom. Moze?!

SU
sunčica24
12:01 01.07.2014.

Ekstremizam, govor mržnje, laži na internetu mora biti sankcioniran i to je jedino ispravno. Ne postoje anonimni korisnici. Ako i kada se želi svakoga se može identificirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije