Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOTOV OGLEDNI POSTUPAK

Vrhovni sud: Nakon konverzije ugovor je valjan

Vrhovni sud
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija
1/3
10.03.2020.
u 15:47

Oni koji su konvertirali kredite mogu tražiti obeštećenje po preplaćenim kamatama i valutnoj klauzuli do dana konverzije, a aneks ugovora koji su potpisali s bankom je valjan, tada nastupa novo pravno stanje i odredbe nisu ništetne, pojašnjava Aleksić

Ugovor koji su dužnici u CHF-u i banke sklopili nakon konverzije je valjan i ugovorne odredbe koje su dotad bile ništetne nakon konverzije više nisu! Tako bi se mogla sažeti odluka Vrhovnog suda u oglednom postupku zakoji je postavljeno pravno pitanje; Je li sporazum o konverziji sklopljen na osnovi Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju ("Narodne novine" broj 102/15.) nepostojeći ili ništetan u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli?

Sporazum o konverziji sklopljen na osnovi Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju ima pravne učinke i valjan je u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli – stoji u rješenju Vrhovnog suda.

Što to znači za dužnike u CHF-u, pitali smo Gorana Aleksića, saborskog zastupnika Snage i aktivista Udruge Franak.

– Znači da oni koji  su konvertirali kredite mogu tražiti obeštećenje po preplaćenim kamatama i valutnoj klauzuli do dana konverzije i da je aneks ugovora koji su potpisali s bankom valjan, tada nastupa novo pravno stanje i odredbe nisu ništetne. Šokiran sam činjenicom da se nismo pomaknuli s mjesta. Oglednim postupkom rješavano je pitanje koje nije bitno, i sada imamo odgovor koji nam ništa ne govori o tome jesu li chf ugovori ništetni i kakva su naša prava na obeštećenje do dana konverzije. Opet moramo čekati revizije koje smo čekali i prije. Vrhovni sud RH igra se sudbinama ljudi i dalje, najprije smo imali konverziju baš zbog njegove sporosti, a sada nakon 8 godina kolektivnog postupka i dalje drže sto tisuća obitelji u neizvjesnosti. Ne mogu se oteti dojmu da su banke uspjele svojim stavovima djelovati na suce, i da je sve ono što su banke tvrdile ušlo u sadržaj rješenja. Njihov pritisak urodio je plodom pa je VS pogrešno protumačio i Dunai presudu, a ignorirao je i sve ostale presude Suda EU. – kaže Aleksić, a na pitanje kako se ova odluka uklapa u pravnu praksu Suda EU odvraća da mora prvo pročitati rješenje, s obzirom da je odluka Vrhovnog suda upravo objavljena i treba je proučiti.

I u Hrvatskoj udruzi banaka upravo čitaju odluku za koju su saznali kad smo im o tome postavili upit. 

VIDEO Goran Aleksić o prijavi banaka Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji

Komentara 4

DU
Deleted user
15:57 10.03.2020.

Budite pozorni na 2 momenta: Izvršna vlast via zakon nametne bankama konverziju po fiksiranom tečaju CHF, banke to morale prihvatiti (silom zakona) i sad pokušaj da se taj čin, koji je izveden pravnom snagom tadašnje vlasti, što izvršne, što zakonodavne, stavi u status pravno ništetne radnje!? A gdje toga još ima? A da se ne govori da su banke post 2010. nudile klijentima da naprave sami konverziju u eurski kredit, ali je to nešto koštalo i naravno da su CHF klijenti to napravili u vrlo malom broju - tako odbivši suradnju banaka. Tko želi više o tome pročitati, kako je bilo prije 2010:Švicarci su sve do 2010. bili u plusu...

IG
igorl
10:48 11.03.2020.

Nisam 100% siguran sto bi frankasi tocno htjeli. Da - ako si ostecen, ostecen si za razdoblje DO sklapanja novog EUR ugovora. Ne razumijem u cemu je problem. Kaj su ih opet i novim ugovorom za*ebali ili kaj? Ovo sto je ovaj iz Udruge franak objasnio mi totalno nije jasno, a ne smatram se bas "sporim".

MA
Machak
19:01 10.03.2020.

Logično i jedino moguće i održivo rješenje. Učinjena je konverzija i sklopljen je praktički novi ugovor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije