Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zatvaranje" kredita

Vrhovni sud: Izlazne naknade ništetne ako se o njima nije pregovaralo

Vrhovni sud
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
09.12.2020.
u 09:43

Vrhovni sud smatra i da se pravna radnja dužnika može pobijati i u situacijama kada je tražbina dospjela nakon zaključenja pobijanog pravnog posla.

Svi korisnici kredita koji su ih ranije otplatili, a banke su im "zatvaranje" naplatile kroz naknadu, mogu podići tužbu ako o visini naknade nisu pregovarali. I tužbu će, prema stajalištu Vrhovnog suda RH dobiti!

Vrhovni je sud, naime, zauzeo je stav da su izlazne naknade ništetne, ako se o njima nije pregovaralo, a još niz odluka vezanih uz odnose banaka i njihovih klijenata, ali i ovršnih ostupaka, donio je njegov Građanski odjel kojeg vodi sudac Damir Kontrec na online sastanku još 5. studenoga. Među najbitnijima je i ona da se može prekinuti postupak zbog Suda EU, dok on ne donese pravorijek o pitanju koje mu postavi Vrhovni sud.

Na pitanje smatra li se nepoštenom odredba ugovora o kreditu o prorogaciji mjesne nadležnosti u korist registriranog sjedišta banke, Vrhovni sud odgovorio je da je klauzula o kojoj se nije posebno pregovarano ništetna ako, suprotno načelu savjesnosti i poštenja, uzrokuje znatnu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana na štetu potrošača imajući u vidu vrijednost predmeta spora, udaljenost između prebivališta tužitelja (potrošača) i sjedišta tuženika (banke), mogućnost dolaska na sud (u mjeri da taj trošak i način dolaska stranku odvrati od bilo kakvog prigovora ili pravnog lijeka ili tužbe), opće imovno stanje potrošača, te ostale relevantne okolnosti koje predstavljaju questio facti.

Kad su posrijedi ovršni postupci, na pitanje može li se na temelju rješenja o ovrsi donesenog na temelju vjerodostojne isprave kojim ovrha nije određena općenito na imovini ili na računima ovršenika, nego na plaći, pokretninama, nekretnini ili motornom vozilu provesti postupak izravne naplate, sud je zauzeo stav da na osnovi takvog rješenja nije moguće postupak izravne naplate.

Vrhovni sud smatra i da se pravna radnja dužnika može pobijati i u situacijama kada je tražbina dospjela nakon zaključenja pobijanog pravnog posla. Također, u slučaju kada je ovršenik u žalbi prigovorio da je narušena pravična ravnoteža između njegovih i interesa ovrhovoditelja, drugostupanjski sud bi trebao ukinuti prvostupanjsko rješenje i naložiti prvostupanjskom sudu da u ponovljenom postupku ocijeni navode ovršenika i utvrdi je li ili nije došlo do narušavanja ravnoteže interesa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije