Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporni detalj presude

Za jedan dan u odori HV-a Sanaderu smanjili kaznu godinu i pol

Ivo Sanader
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
16.06.2014.
u 21:15

Bivši premijer nije sudjelovao u Domovinskom ratu nego je odoru odjenuo samo radi fotografiranja

Odijevanje odore HV-a na jedan jedini dan, i to radi fotografiranja, bivšem je premijeru Ivi Sanaderu za godinu i pol skratilo boravak u zatvoru! Zvuči nevjerojatno, no tako je odlučio Vrhovni sud u povodu žalbi na prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog ratnog profiterstva i uzimanja deset milijuna eura mita kako bi upravljačka prava nad Inom predao mađarskom MOL-u bio osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina.

Nema ga u registru

Vrhovni je sud u cijelosti potvrdio Sanaderovu krivnju za ratno profiterstvo i predaju Ine Mađarima, ali mu je smanjio kaznu. Sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Zdenko Konjić, a članovi su bili suci Marin Mrčela te Dražen Tripalo i asistirala im je savjetnica Melanija Grgić, kaznu je spustilo na osam i pol godina zatvora. Kao razlog naveli su dosadašnju neosuđivanost i sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Kada je Sanaderov branitelj Čedo Prodanović u studenom 2011. na suđenju ispalio da je njegov klijent pukovnik HV-a koji se borio u Domovinskom ratu, to je u javnosti izazvalo nevjericu i podsmijeh. Ubrzo se pokazalo da je čin pričuvni te kako takve činove imaju i drugi političari poput Vladimira Šeksa, Josipa Manolića, Franje Gregorića, a Ivić Pašalić pohvalio se da je takvu privilegiju odbio. Nadalje, ime bivšeg premijera Ive Sanadera uopće ne postoji u Registru hrvatskih branitelja niti je ime branitelja Ive Sanadera zabilježeno u evidencijama personalne službe Ministarstva obrane.

Nelogično je da mu je to iz čega proizlazi zloporaba i djelo ratnog profiterstva uzeto kao olakšica

prof. dr. Zlata Đurđević

Na temelju kojih je to činjenica Vrhovni sud utvrdio da je bivši premijer sudionik u Domovinskom ratu (i to s doprinosom koji vrijedi godinu i pol zatvora manje), novinarima je promaklo. Kolega Ivica Radoš, što je Večernji objavio još krajem 2011., istražio je Sanaderov ratni put i utvrdio da je bio pripadnik Art garde iz Splita koja je prisegnula 3. prosinca 1991. u Stobreču. Više svjedoka, pripadnika te garde i sam njezin zapovjednik Rade Perković, izjavilo je da se Sanader pojavio samo toga dana na postrojavanju te kako je jedino tada odjenuo odoru radi fotografiranja na koje je još i kasnio dva sata.

Olakotna okolnost

Neovisno o stvarnom Sanaderovu sudioništvu u Domovinskom ratu, profesorica Kaznenog procesnog prava Zlata Đurđević kaže da je sporno uzimanje te okolnosti kao olakotne za djelo ratnog profiterstva.

– Upravo je njegov položaj u izvršnoj vlasti iz kojeg proizlazi pričuvni čin omogućio da iskoristi činjenicu kako smo u ratu i zloupotrijebi položaj. Ono na čemu se temelji kazneno djelo što ga je počinio, a to je ratno profiterstvo, sud mu istodobno uzima kao olakotnu okolnost – upozorava prof. Đurđević.

Odluka da se Sanaderu smanji kazna otvara još jedno pitanje. Maksimalna je kazna za ratno profiterstvo i davanje Ine na upravljanje MOL-u 15 godina zatvora. Ako je Sanader koji je obnašao najvišu moguću funkciju u državi i, kad je riječ o Ini, narušio nacionalnu sigurnost za to dobio osam i pol godina, kakav zločin treba počiniti da se dobije maksimalnih 15?

>> Milanović o Sanaderu: 'Presuda je šokantna'

>> Sanaderov odvjetnik najavio tužbu Ustavnom sudu

Komentara 61

DU
Deleted user
21:51 16.06.2014.

Jel to znaci da se uslikao jos 8 puta u odori HV bio bi potpuno oslobodjen??????????

DU
Deleted user
21:54 16.06.2014.

eto tako vam funkcionira hdz-sdp koalicija. sanader dobije smanjenu kaznu zato što se slikao u odori... čobanković ošteti državu za 40 mil. kn. i dobije malo guljenja krumpira... udbaše se štiti do zadnjeg daha... a vama mrako, ako istekne osobna platit ćete 3 000kn. ne platite li- ovrha.... ne stavite li fasadu na kuću u roku 5g- kazna je 3 000kn MJESEČNO.... ne smijete izić iz dućana bez računa.... pa koliko vam treba da shvatite da hdz=sdp i da nam treba korijenita promjena!?

DO
dosaosam
22:03 16.06.2014.

Nagrada za ratno profiterstvo je smanjenje kazne.Mađari su u pravu kad kažu da nam je sudstvo korumpirano i nesposobno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije