Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Režu rashodovnu stranu proračuna

Vrgorac smanjuje izdvajanja za kulturu, turističke manifestacije, sport i udruge

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
18.03.2020.
u 10:29

- Naložit ću izmjene Pravilnika o radu i definiranja plaćenog dopusta na veći vremenski period za pojedine ustanove zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom. Nastao je problem kako platiti tete i ostale djelatnike vrtića koji je zatvore. One ne rade od kuće, a Zakon o radu ne poznaje pandemiju – upozorava Pranić.

Grad Vrgorac gotovo je zamrznuo rashodovnu stranu proračuna. Režu sve što mogu kako bi stvorili financijske rezerve za pomoć gospodarskim subjektima i građanima koji će se naći na udaru krize izazvane korona virusom.

-Izvanredne situacije traže odlučne poteze. Spremni smo ih povući iako su nepopularni. Novonastala situacija sigurno će se odraziti na gospodarske aktivnosti. Trebamo biti odgovorni. Sukladno tome nakon niza sastanak danas smo donijeli određene odluke s ciljem obuzdavanja rashodovne strane gradskog proračuna i stvaranje financijskih rezervi za određene pomoći gospodarskim subjektima koji će se prvi naći na udaru – kaže gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Konkretno, Grad Vrgorac reže i smanjuje izdatke za sve kulturne, turističke i sportske manifestacije planirane za ovu godinu, upravo su na web stranici objavili kako povlače sve raspisane javne natječaje za udruge, smanjuju izdatke planirane za Zajednicu sportskih udruga. Odustaju na neko vrijeme od raspisivanja javnih natječaja za određene veće komunalne investicije. Isto tako, zabranjuju zapošljavanja u javnim ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu grada.

Postrožene mjere ulaska u prostor KBC Sestre milosrdnice

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić
1/20

- Naložit ću izmjene Pravilnika o radu i definiranja plaćenog dopusta na veći vremenski period za pojedine ustanove zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom. Nastao je problem kako platiti tete i ostale djelatnike vrtića koji je zatvore. One ne rade od kuće, a Zakon o radu ne poznaje pandemiju – upozorava Pranić. Najavljuje rebalans proračuna i definiranja progresivnih mjera pomoći u suradnji s udruženjem obrtnika Grada Vrgorca.

- U slučaju većih financijskih poremećaja trebamo biti spremni na smanjenje rashoda za sve zaposlenike koji su u javnom sustavu grada. Veće smo bili na minimalcu 18 mjeseci kada smo stupili na funkciju, možda ćemo opet. Kao grad imamo osigurano dopušteno prekoračenje od 2 milijuna kuna za ubrzanu isplatu povrata poreza građanima u slučaju da se isplate omoguće prije ljetnog perioda – kaže Pranić.

Crveni križ Vrgorac je nabavio određenu količinu lijekova za smanjenje temperature koji će biti dodijeljeni umirovljenicima slabije platežne moći. Naručene su i maske za ranjive skupine. Ponašajmo se odgovorno prema zajednici, poručuje Pranić, ali navodi i piosve druge probleme. - Pred nama je berba jagoda, a glavnina radne snage dolazila nam je iz Hercegovine. Sada je iznimno važna proizvodnja hrane, pred nama je jedna poljoprivredna godina koja bi mogla biti dobra, ako se dobro organizirano. Sada nam treba pomoć države kako bismo osigurali radnu snagu. Potrebno je donijeti proaktivne, stimulativne mjere, prvenstvo prema ljudima sa zavoda za zapošljavanje – poručuje Pranić.

Nije impresioniran Vladinim mjerama za koje kaže da velikim dijelom idu preko leđa lokalne samouprave.

-Odgoda plaćanja? Pa mi stalno odobravamo odgode do kraja poljoprivredne sezone. To nije ništa novo – poručio je Pranić koji drži kako bi Vlada RH trebala donijeti odlučnije i konkretnije mjere za pomoć gospodarstvu. Svi pričaju o turizmu, ali hajdemo prvo osigurati hranu Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
10:41 18.03.2020.

kad ti je glavna gospodarska aktivnost berba jagoda, onda i nemaš baš potrebu govoriti o gospodarstvu... al svaka čast, srezati novac parazitima prvo. sve raznorazne udruge nek zarađuju na tržištu. a sport... ionak nema više sportskih susreta, pa nemaju ni troškove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije