Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURBULENCIJE U SLOVENIJI

Vratio se Erjavec, želi srušiti Janšinu vladu i postati premijer: kakve su mu šanse?

Marko Dimic/PIXSELL
18.12.2020.
u 08:22

Za rušenje Janše, Erjavcu su potrebna još tri zastupnika i misli ih naći u stranci SMC

Nije prošlo ni dva tjedna od njegova povratka na čelo stranke slovenskih umirovljenika (DeSUS), a Karl Erjavec već je krenuo u rušenje vlade Janeza Janše. Tijela DeSUS-a jučer su na njegov prijedlog podržala odluku o napuštanju Janšine vladajuće koalicije, što bi mogao biti prvi korak na kompliciranom putu izglasavanja nepovjerenja Janšinoj vladi. Erjavec je svoju odluku već donio.

Iako mu je nakon povratka u DeSUS premijer Janša nudio da uđe u vladu, pokušavajući pridobiti njegovu potporu, Erjavec je odbio Janšinu pruženu ruku. Nije tajna da Erjavec ne podnosi Janšu, iako je bio ministar u obje njegove prethodne vlade. Međutim, Erjavec je aktivno sudjelovao u rušenju prošle Janšine vlade, koja je pala 2013. godine nakon godinu dana, a aktualna Janšina vlada mogla bi potrajati i kraće od prošle ako se ostvari Erjavčev plan.

Već prihvaćen kao mandatar

Ovaj iskusni političar, koji je uz Janšu i najdugovječniji političar na slovenskoj političkoj sceni, i koji je bio na najvišim ministarskim pozicijama u svim slovenskim vladama od 2004. godine, osim u aktualnoj Janšinoj vladi, planira DeSUS priključiti opozicijskoj Koaliciji ustavnog luka (KUL), kojoj je jedini cilj svrgavanje Janše s vlasti. KUL je prije nekoliko mjeseci okupio mladi ekonomist Jože P. Damjan, koji se i ponudio za budućeg mandatara, ali je strankama KUL-a - Socijalnim demokratima (SD), Listi Marjana Šareca (LMŠ), Stranci Alenke Bratušek (SAB) i Ljevici – nedostajalo sedam mandata za rušenje Janšine vlade.

Čini se da bi Erjavec mogao biti uspješniji od Damjana. Naime, Erjavec je od strane opozicijskih stranaka prihvaćen i kao mandatar buduće vlade, umjesto Damjana, koji se također s tim suglasio, što za Erjavca zasigurno predstavlja dodatan motiv, s obzirom na to da bi premijerska pozicija bila kruna njegove političke karijere, iako bi u tom slučaju premijera dala stranka koja je na izborima osvojila samo pet mandata.

Ako na stranu opozicije prijeđu četvorica zastupnika DeSUS-a, jer peti je već otkazao poslušnost Erjavcu i bit će izbačen iz stranke, Erjavcu još nedostaju tri mandata potrebna za rušenje Janše, a mogao bi ih pronaći među nezadovoljnim zastupnicima Stranke modernog centra (SMC), koja je u prošlom preslagivanju s DeSUS-om podržala Janšinu vladu, zbog čega je stranku napustio čaki njezin osnivač i bivši premijer Miro Cerar.

U SMC-u se grozničavo plaše novih prijevremenih izbora, jer stranka sigurno ne bi prešla izborni prag, a slovenski mediji spominju da Erjavec nudi SMC-u čak tri ministarska mjesta. Nagađalo se i o mogućnosti povezivanja DeSUS-a i SMC-a, što će možda biti dovoljan motiv da SMC okrene leđa Janši. To će biti presudno za uspjeh izglasavanja “konstruktivnog nepovjerenja” Janšinoj vladi. Riječ je o parlamentarnom postupku u Sloveniji kojim se, iz potpise najmanje 10zastupnika, može inicirati glasanje o “konstruktivnom nepovjerenju” vladi, a nakon eventualnog izglasavanja nepovjerenja opozicija može predložiti novog mandatara, koji onda dobiva rok za predlaganje nove vlade.

Nova kriza odnosa?

U ovom je trenutku teško špekulirati o tome hoće li Erjavec uspjeti u svom naumu, ali bi za političara njegova iskustva bilo neobično da je krenuo u ovaj pothvat, a da nema viziju njegova ishoda. Ugledni komentator ljubljanskog Dnevnika Ervin Hladnik Milharčič smatra da Erjavec ima nešto šansi, ali su one male.

– Ova operacija oduzima Janši nešto stabilnosti, ali ga ne ruši – kazao nam je Hladnik Milharčič.

Sigurno je, međutim, da bi se Erjavčev uspjeh i pad Janšine vlade negativno odrazio na slovenske odnose s Hrvatskom. Erjavec i ostatak opozicije s oprezom gledaju na Janšinu politiku prema Hrvatskoj i Janšino neinzistiranje na implementaciji arbitražne odluke, Janšinu potporu Hrvatskoj na putu u Schengen, kao i na aktualno Janšino pristajanje na hrvatsko i talijansko proglašenje isključivih gospodarskih pojaseva na Jadranu što je, po mišljenju opozicije, u suprotnosti sa slovenskim nacionalnim interesima.

Erjavčev dolazak na čelo vlade vjerojatno bi značio povratak politike ucjena i blokada koju su prema Hrvatskoj provodile Šarecova i Cerarova vlada, kada je Erjavec bio šef diplomacije, a ljubljansko Delo piše da bi poziciju ministrice vanjskih poslova u Erjavčevoj vladi trebala preuzeti čelnica socijaldemokrata Tanja Fajon, koja je također poznata po “čvrstim” stavovima prema Hrvatskoj.

 

Ključne riječi

Komentara 4

TA
Talleyard
17:12 18.12.2020.

erjavec je preslika stazića.

ZB
Zoki-Bijela
08:47 18.12.2020.

Nikakve

Avatar bimbopus
bimbopus
06:18 19.12.2020.

Istrošen , mali - veliki politikant koji nema rok trajanja koji je do sada bio u svim vladama i u njima osim ucjenivanja ništa nije postigao . Očito da na ovim prostorima samo takvi uspjevaju.torima samo takvi uspjevaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije