Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11. KONTIGENT

Vratili se hrvatski vojnici iz Afganistana: Najteže je bilo pratiti potres iz druge zemlje

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH
Foto: MORH
1/4
27.03.2020.
u 23:26

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

"Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!" Ovim riječima, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević pozdravio je hrvatske vojnike po povratku iz misije Resolute Support u Afganistanu prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa u hrvatski zračni prostor.

Ovu su poruku primili s oduševljenjem, a nedugo potom, večeras u 22.15 sati, zrakoplovom Croatia Airlinesa sletjeli su u zračnu luku "Dr. Franjo Tuđman".

Sukladno Odluci Vlade o transportu u Republiku Hrvatsku pripadnika Oružanih snaga RH koji su sudjelovali u misiji Resolute Support u Afganistanu, donesenoj na sjednici održanoj u četvrtak, 26. ožujka kada je dana suglasnost da Croatia Airlines d.d. obavi transport, iz misije se vratilo 140 pripadnika 11. hrvatskog kontingenta koji je bio zadržan u Afganistanu zbog situacije s koronavirusom.

U Hrvatsku je tako naposljetku sletjelo 105 pripadnika Hrvatske vojske, 26 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam pripadnika Armije Sjeverne Makedonije te dva pripadnika OS Republike Albanije.

U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj u ovoj je prigodi kazao kako je organizacijom ovog leta, hrvatska država pokazala kako je sigurnost svakog njezinog građanina uvijek na prvome mjestu. "Naši se vojnici sada upućuju svojim domovima, obiteljima, prijateljima, na zasluženi odmor, uz čvrsto uvjerenje da će se i dalje pridržavati svih propisanih mjera samozaštite od virusa COVID-19 jer jedino tako čuvaju sebe, svoje obitelji i svoje najmilije“, poruka je admirala Hranja.

Naime, ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Zapovjednik 11. hrvatskog kontingenta brigadir Dragan Basić u ovoj je prigodi kazao kako mu je iznimno drago što su se vratili kući, a najteže je bilo pratiti situaciju iz druge zemlje znajući da su se u Hrvatskoj, uz epidemiju koronavirusa, dogodili i potresi.

"Voljeli bismo da smo od prvog dana mogli biti ovdje i pomoći našem narodu u nevolji. Imali smo plan povratka, trebali smo se vratiti početkom ožujka, no zbog novonastale situacije i epidemije koronavirusa, nismo mogli doći ranije“, rekao je brigadir Basić zahvaljujući u ime svih pripadnika 11. kontingenta hrvatskoj Vladi na organizaciji transporta.

U Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je ondje upućen početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće. Ministar Krstičević poručio im je da se u potpunosti usredotoče na vlastitu sigurnost i na provedbu zadaća: “Vaša vlastita sigurnost i sigurnost vaših kolega mora uvijek biti na prvom mjestu! Ne vodite se rutinom i uvijek i na svakom koraku procjenjujte rizike!”

Komentara 21

AN
Andrej07
23:56 27.03.2020.

Dokle će hrvatski porezni obveznici plaćati ove najamnike koji ubiru desetine tisuća kuna, na račun hrvatskih poreznih obveznika u bjelosvjetskim v******inama, umjesto da su na raspolaganju hrvatskom narodu, pogotovo u ovom trenutku?

TR
tratincica68
00:00 28.03.2020.

Koji vas je i ludonja posla tamo.

SL
spusti_loptu
00:48 28.03.2020.

Ovi su odradili svoj period, vec je nova smjena hrvatskih vojnika u Afganistanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije