Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fontana opet na rivi

Vratila se Bajamontuša

'19.05.2010.Split. maketa Bajamontijeve fontane iz 1888 cijim postavljanjem je proslavljeno postavljanje vodovaoda u Splitu nakon rekostrukcije Dioklecijanova vodovoda.Fontana je nasilno srusena 1947.
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
21.05.2010.
u 10:15

Rad je maketara Dimitrija Barba, a njezino postavljanje na rivi rezultat je zalaganja splitskoga Društva prijatelja kulturne baštine i Komisije za obnovu Splitske fontane.

– Evo naše fontane. Prekrasna je! Možemo li dati novce da se obnovi? Evo mi umirovljenici svatko po 10 kuna – predlagala je oduševljena Splićanka, koja se s brojnim sugrađanima našla na splitskoj rivi, gdje je izložena umanjena replika slavne Bajamontijeve fontane. Rad je maketara Dimitrija Barba, a njezino postavljanje na rivi rezultat je zalaganja splitskoga Društva prijatelja kulturne baštine i Komisije za obnovu Splitske fontane. Dva će tjedna biti na rivi, nedaleko od mjesta na kojemu je postavljena 1880. za gradonačelnika Antonija Bajamontija, koji je njome obilježio povijesni događaj za Split – obnovu Dioklecijanova vodovoda.

Kontroverznu fontanu uništile su komunističke vlasti 1947., a pitanje vraćanja Bajamontuše aktualno je zadnjih 20 godina. No, to dosad nije napravila nijedna vlast, a izmjenjivali su se SDP, HSLS i HDZ.

– Nisam baš siguran da su svi za obnovu – rekao je gradonačelnik Kerum na sjednici Vijeća kada mu je spomenuta Bajamontuša. Sada navodno postoji i novac za njezinu obnovu, koja će stajati između 10 i 20 milijuna kuna. Dakle, sve ovisi o političkoj volji.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
16:31 21.05.2010.

Unatoč ogradi, ljudi će moći pristupiti i olakšati se u vodi kad kome bude sila.

12
12foryou
17:43 21.05.2010.

cijena fontane je 1,2 milijuna eura i nisu potrebna nikakva davanja od strane grada. tako je nedavno izjavija na radio Splitu nas poznati slikar Mihanovic. Bajamontusa je u svoje vrime bila svrstana medu prvi dvi najlipse fontane u evropi. a a ti seks sudeci po razini tvog komentara bit ce da i uriniras po spomenicima. nazalost i takvi kao ti su dio jednog naroda. nemozemo svi biti labudi, netko mora biti i stakor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije