Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na meti provalnika

Vratila sam se u stan da dočekam dimnjačara, a ono - obijena vrata

Zagreb: Ulice u centru grada, većina trgovina je zatvoreno, a prolaznika je vrlo malo
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
31.03.2020.
u 22:07

U PUZ-u, pak, kažu da se od udara 22. ožujka bilježi pad teških krađa iz domova Zagrepčana

Prvo nismo spavali jer smo čekali kad će opet zatresti. Onda od brige hoćemo li uopće moći živjeti u našim stanovima. A sad, kad su se neki od nas vratili, noćima promatramo zgrade s crvenim naljepnicama pa trzamo na svako upaljeno svjetlo. Ne znamo je li netko od susjeda došao po stvari ili su u pitanju provalnici - govori nam Ivana Vlahović iz centra grada, ali moli nas da ne pišemo na kojoj adresi živi. Nećemo jer u njezinoj ulici većinu su zgrada statičari proglasili neupotrebljivima i time su, govore susjedi, one postale mamac za provalnike.

Nema nikoga, a gori svjetlo

- Naša je zgrada "narančasta", što znači da se u nekim stanovima može biti. Čim je stigla naljepnica, odmah smo se vratili, bili smo kod svekrve. Pomalo smo sve počistili i sad sređujemo zidove, koliko možemo sami jer majstori uglavnom ne dolaze, kažu, zbog korone. Vidjeli smo već oko zgrade neke face koje nam nisu poznate, ali jednostavno ne znate je li to možda netko od gradskih čelnika ili koji privatni statičar, građevinar. Nemaju svi uniforme - kaže Ivana Vlahović, čiji prozor u dnevnoj sobi gleda na ulično pročelje zgrade preko puta. Zgrade u kojoj sad nema nikoga.

Zagreb: Ulice u centru grada, većina trgovina je zatvoreno, a prolaznika je vrlo malo
1/21

- Kako općenito slabo spavamo, neku večer gledala sam film. Oko ponoći sam se odlučila premjestiti u spavaću sobu i onda s prozora vidjela kako u zgradi nasuprot moje gori svjetlo. Znam da ondje ne bi trebao biti nitko, ali nisam mogla biti sto posto sigurna jesu li susjedi došli po koji komad odjeće ili je u stanu netko nepozvan - prepričava naša sugovornica koja je, dodaje, za svaki slučaj nazvala policiju.

Napravila je to i Dina P., koja nas također moli da ne spominjemo adresu na kojoj živi, već da samo kažemo da kako je riječ o okolici Kvatrića. Ona je, kad je u svoju zgradu s narančastom naljepnicom došla dočekati dimnjačara, naišla na rasturene brave, što na ulaznim vratima u samu zgradu, što na vratima svojih susjeda. I naravno, na svojima.

- Kod nas su oštećeni dimnjaci, a stan nam je na zadnjem katu. Došla sam se naći s dimnjačarem, koji je trebao provjeriti stanje, i odmah vidjela da su oštećena ulazna vrata. Kako sam dolazila do svog stana na vrhu, tako sam i primijetila da je većina brava obijena - govori nam Dina P., koju pitamo što joj je iz stana nestalo. Daje nam, međutim, odgovor koji smo i očekivali. Nema pojma.

- Kao i većina ljudi, pretpostavljam, već smo uzeli iz stana većinu vrijednih stvari. Je li ostao još kakav komad nakita ili nešto drugo, u cijeloj toj zbrci, ne znam - kaže nam ova žena iz centra, koja je svoj stan, kad je došla dočekati dimnjačara, našla u još većem kaosu nego nakon potresa.

U evidenciji pet slučajeva

Tko god da je tamo nešto tražio, ispreturao je stan uzduž i poprijeko, a uz to bacio i televizor koji se razbio - govori Dina P., kod koje je policija, kaže, sastavila i zapisnik. Kako su joj rekli, prepričava nam, nakon što su sve pregledali, dat će sve od sebe, a kako bi povećali šanse za pronalaskom počinitelja, pregledat će i okolne kamere jer sama ih opljačkana zgrada nema.

- Rekli su mi i da se ne nadam previše - kaže Zagrepčanka iz centra.

Dojave o "sumnjivcima" stižu i iz Markuševca te Čučerja, gdje po kvartovima primjećuju "neobične ljude". Zazivaju i policijski sat kako bi se ljudi noću mogli kretati samo oko svojih nekretnina. Nacionalni stožer za civilnu zaštitu o tome zasad još ne razmišlja, a o samim smo provalama pitali i zagrebačku policiju. Ondje kažu kako se "od potresa bilježi osjetni pad broja provala u domove". Od te nedjelje 22. ožujka do jučer na području Policijske uprave zagrebačke (PUZ), ističu, zabilježeno je pet teških krađa provaljivanjem.

- Tri na području Zagreba, na Medveščaku, Črnomercu i u Maksimiru, te dvije na području Zagrebačke županije - kažu u policiji pa dodaju kako je prosjek provala od 2015. do 2019. bio pet do šest dnevno, a od potresa taj je prosjek nijedna ili eventualno jedna provala na dan.

- Ovakvo povoljno stanje sigurnosti rezultat je pojačanih opservacija policijskih službenika na terenu, i to svih rodova policije - ističu u PUZ-u.

VIDEO “Poznati Hrvati nakon potresa u Zagrebu, pružili potporu svima i iskreno opisali kako se osjećaju

 

Ključne riječi

Komentara 19

SA
sargu123
22:39 31.03.2020.

Za one koji kradu unesrećenima postoji samo jedan sud. Potrebno je stol i stolica za sudca i betonski zid u blizini.

OB
Oblivion
23:21 31.03.2020.

U takvim situacijama je potreban prijeki sud.

Avatar anlaser
anlaser
00:19 01.04.2020.

Kakav sud , metak na licu mjesta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije