Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGORČENJE 'Priznaju, ne znaju mjeriti’

Vranjičani od ministrice traže rezultate svih mjerenja

Grgo Mandić
import
09.05.2008.
u 21:39

Državni tajnik za zaštitu okoliša Ružinski u pravu je kada kaže da se zaključci ne mogu izvoditi na temelju jednog mjerenja koncentracije azbesta. Zašto onda nisu kontinuirano obavljali mjerenja? – reagirali su Grgo Mandić iz Udruge oboljelih od azbestoze i Marijo Bašić iz Barbarinca na današnje izjave iz Ministarstva zaštite okoliša.

– Ministarstvo je danas također izjavilo da zapravo i ne znaju kako treba vršiti mjerenja količine azbestnih čestica u atmosferi i da će osnovati radnu skupinu koja će utvrditi kako se to zapravo čini. Zašto onda dosad nisu osnovali radnu skupinu koja će to utvrditi ili zbog čega nisu razgovarali sa svjetskim stručnjacima koji to znaju? – pitaju Mandić i Bašić.

Udruga oboljelih od azbestoze i Barbarinac danas su  službeno zatražili od Ministarstva da im da na uvid rezultate svih do sada obavljenih mjerenja u radijusu od 10 kilometara od tvornice Salonit. Također su tražili plan sanacije Mravinačke kave, tvorničkoga kruga i najavljene sanacije igrališta NK Omladinca.

– Odgovor su nam zakonski dužni dostaviti u 15 dana – poručuju iz nevladinih udruga. Komentirali su i tvrdnju da je broj azbestnih čestica u granicama normale. – Ako je to tako, onda je i broj umrlih na ovome području zbog izloženosti azbestu u granicama normale – ogorčeno su zaključili Mandić i Bašić. (S. V.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije