Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uništen u Domovinskom ratu

Vraćen spomenik Nikoli Tesli u Gospić. Lički župan Darko Milinović ljutit jer ga nisu pozvali na svečanost

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/16
04.05.2021.
u 13:07

Inače, projekt vraćanja spomenika Nikoli Tesli vrijedan je 1,8 milijuna kuna, što uključuje i posebno uređenje trga koji nosi njegovo ime i koje ima posebno osvjetljenje

Danas je posebnom svečanošću obilježeno vraćanje spomenika Nikoli Tesli u Gospić; 30 godina nakon što je spomenik uništen u Domovinskom ratu. Rad hrvatskog kipara Frana Kršinića, kakav je još samo u SAD-u kod Niagarinih slapova i u Beogradu ispred zgrade tehničkog fakulteta, vraćen je u rodni grad najvećeg svjetskog izumitelja, na trg koji je posebno uređen, ispred Kulturno-informativnog centra. Mnoštvo uzvanika okupilo se kako bi proslavilo povratak Tesle u Gospić. Manifestaciju je režirao poznati hrvatski kazališni redatelj Krešimir Dolenčić. Projekt koji je Grad Gospić pokrenuo još prije više godina pohvalila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Sjenu na događaj bacio je lički župan Darko Milinović koji je prije svečanosti prišao gradonačelniku Gospića Karlu Starčeviću kojemu je zamjerio jer ga nije pozvao na događaj te mu spočitnuo da je on 1991. godine bio u Münchenu. Tek pristigloj ministrici rekao je da nije u redu što mu se nije javila kad je došla u grad jer je običaj da ministri pri dolasku u lokalnu sredinu pozdrave i aktualne župane.

Video: Nina Obuljen Koržinek u Gospiću (snimila Snježana Bičak)

– Nije sada toliko važno što ja nisam pozvan na ovaj događaj iako sam trebao biti pozvan jer smo ja i bivši gradonačelnik Gospića inicirati vraćanje spomenika na trg u Gospić. To je kao da na obilježavanje Oluje na pozovete predsjednika ili premijera države. Zato bih i ja mogao citirati Teslu koji je rekao da mu nije žao što su mu drugi ukrali ideje, već što nisu imali svojih. Sramota je, zapravo, što gradonačelnik Karlo Starčević nije pozvao barem predstavnike braniteljskih udruga koji su osudili uništavanje spomenika. Ovaj je događaj duboko ispolitiziran s više strana, a nije trebao biti i ja u tome ne želim sudjelovati. Mene danas i nije trebalo zvati da dođem ovamo, jer mi je tu mjesto. Pitanje je samo zašto ministrica kulture sudjeluje u toj politizaciji Nikole Tesle – pojasnio je župan Darko Milinović novinarima nakon svečanosti.

Inače, projekt vraćanja spomenika Nikoli Tesli vrijedan je 1,8 milijuna kuna, što uključuje i posebno uređenje trga koji nosi njegovo ime i koje ima posebno osvjetljenje. Prije rata takav je spomenik stajao na glavnom gradskom trgu, no za ovu su priliku još 2014. godine gradski vijećnici odlučili da spomenik Tesli bude postavljen na novi trg. Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića, nije htio komentirati istup Darka Milinovića već je rekao da je ovaj dan posvećen Nikoli Tesli, a ne D. Milinoviću.

04.05.2021., Gospic - Ispred Kulturno-informativnog centra Gospic odrzana je svecanost povratka spomenika Nikoli Tesli te predstavljanje istoimenog trga. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

– U stotinu godina rodi se čovjek koji nadilazi vrijeme u kojem stvara, koji ostavlja značajan trag svojim epohalnim djelima i koji je promijenio svijet. Nikola Tesla čovjek je tisućljeća i bez njegovih doprinosa ne bismo imali svijet kakav poznajemo. Mi, Gospićani, iznimno smo ponosni što je Tesla bio jedan od nas i što pripada nama. Danas, čak 78 godina nakon njegove smrti, brojni Teslini patenti i inovacije potiču znanstveni svijet na nova postignuća. Osjećam ponos što je baš u mom mandatu dovršen ovaj projekt izgradnje trga najvećem znanstveniku u povijesti te posebno zahvaljujem ministrici kulture i medija – istaknuo je gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević.

Video: Svečanost povodom vraćanja kipa Nikole Tesle na trg u Gospiću ( snimila Snježana Bičak )

Videovezom tijekom programa javili su se i o Tesli govorili poduzetnik Nenad Bakić, profesor Marin Soljačić, poduzetnik Mate Rimac, dr. sc. Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja, poduzetnik Matija Kopić te Ana Marija Šolaja iz Memorijalnog centra "Nikola Tesla" Smiljan.

– Veliko mi je zadovoljstvo obratiti se u ovoj iznimno svečanoj prigodi vraćanja spomenika najvećem hrvatskom znanstveniku i kozmopolitu, gdje se on na simboličan način vraća u mjesto svog djetinjstva. Sjetili smo se njegova djetinjstva, školovanja i uspomena o kojima smo čitali, govorili o tome kako se iz tako malog mjesta može krenuti na tako dalek i velik put. Povratak ovog spomenika čini nas posebno ponosnima jer svjedočimo pobjedi kulture i uvijek ćemo se protiviti svakom rušenju te zagovarati obnovu. Tesla nas je na to zadužio jer on je gradio budućnost i noć pretvorio u dan. Njegovi izumi promijenili su svijet u kojem živimo, a znanstvenici se i danas nadahnjuju njegovim idejama. Njegovi patenti i izumi ostat će zauvijek zapamćeni u antologiji znanosti i stoga je najmanje što smo mogli u suradnji s gradom napraviti jest pomoći pri vraćanju ovog spomenika u Gospić. Ponosna sam i veselim se sa svim Gospićanima što svjedočimo ovom svečanom trenutku te neka ovaj spomenik bude podsjetnik mladima da treba vjerovati u svoje snove i raditi za opće dobro – kazala je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Video: Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević (snimila Snježana Bičak)

– Kao što sam rekla još 2006., sad smo to još malo osvježili uvidom u arhive Ministarstva kulture. Tadašnji ministar Božo Biškupić osigurao je sredstva kako bi se prije svega napravio kalup iz kojeg se nakon toga odlio novi spomenik. Sudjelovala je ljevaonica umjetnina Mačešić i od tada je zapravo taj spomenik čekao današnji dan da bude ponovno postavljen u Gospiću i da na neki način zaokružimo priču Teslina života i njegove pripadnosti cijelome svijetu", kazala je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Ministarstvo je u najvišoj mjeri financiralo i sadašnji centar u Smiljanu, dodala je. "Mi smo otvoreni, imamo sredstva iz EU fondova za takve centre koji će promicati izvrsnost, poticati ulaganje u mlade znanstvenike", kazala je ministrica na pitanje ima li Ministarstvo novca za takve centre.

Na pitanje novinara o tome kako se župan Darko Milinović požalio da nije pozvan, kazala je: "Pozdravili smo se uljudno, ne bih ništa dalje komentirala."

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević kazao je da je povratak spomenika Nikoli Tesli u Gospiću kulturološko i znanstveno pitanje. "Vrijeme je da takve ljude kao što je Tesla prestanemo politički iskorištavati", dodao je. Kazao je da danas nema nikakve politizacije i da ne žele o tome govoriti. Na pitanje zašto nije pozvao župana Milinovića, kazao je: "Ne bih o tome, to ćemo nas dva riješiti u četiri oka." 

Ključne riječi

Komentara 73

HE
Herceg56
14:17 04.05.2021.

Na zgradi Stare gradske vjećnice na trgu sv.Marka piše:"Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin SVOJE zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom...",slava mu!

HZ
hrvati-za-dom-spremni
14:38 04.05.2021.

samo cucitirat americke tv mislim daje za 125godisnjicu Nikole Tesle ; citiro njegove izjave Americkim vlastima daje on, Hrvat po nacionalnost Pravoslane Vjero Ipovjesti

Avatar 🇭🇷Agramer-Hrvatska🇭🇷
🇭🇷Agramer-Hrvatska🇭🇷
15:06 04.05.2021.

Zakaj srbija ne želi dat Teslin dnevik u javnost?Zato kaj je Hrvat i toga se oni boje!Živjela Hrvatska,Hvala Tesli na svemu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije