Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Vraćaju se zdravstveni doprinosi i za radnike na minimalnoj plaći

Naslovnica
09.10.2018.
u 00:01

Novi zakon o minimalcu: Vlada odustaje od pomaganja tvrtkama putem neplaćanja doprinosa, poticaji će se dodjeljivati preko Zavoda za zapošljavanje

Vlada odustaje od pomaganja tvrtkama putem neplaćanja zdravstvenih doprinosa! Od početka iduće godine minimalna bi se plaća trebala isplaćivati i određivati prema novim pravilima koje Vlada pokušava usuglasiti sa sindikatima i poslodavcima.

Dio tih novih pravila predstavlja i odustajanje od ove godine uvedenog 50-postotnog oslobađanja od plaćanja zdravstvenih doprinosa za radnike na minimalcu. Ministarstvo rada najavilo je da priprema novi zakon o minimalnoj plaći koji će “stvoriti transparentan normativni okvir u kojem neće biti nejasnoća u određivanju minimalne plaće”.

Bez obzira na to što je minimalna plaća prošle godine porasla 5 posto, na 3439,80 kuna bruto (2752 kune neto), te je u vrijeme donošenje odluke dogurala na 43 posto prosječne plaće u zemlji, rast ostalih plaća spustio je omjer minimalca na manje od 40 posto.

Manjak radne snage pogurao je rast plaća pa je ove godine prosječna neto plaća također porasla pet posto i iznosi 6206 kuna. Sindikati stoga traže od Vlade da zakonom veže minimalnu plaću uz određeni postotak prosječne plaće dok ne dosegne polovicu prosječne plaće u zemlji.

Umjesto trenutačnih 3439,80 kuna minimalna bi plaća, prema sindikalnom prijedlogu, trebala biti 4220 kuna bruto, što znači da bi trebala rasti za četvrtinu. Minimalnu plaću uglavnom isplaćuju radno-intenzivne djelatnosti u tekstilnoj, obućarskoj, drvnoj i zaštitarskoj industriji čiji predstavnici tvrde da sa svojim poslovima ne mogu pratiti tolike povišice.

>>Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili u našem e-izdanju

Ne propustite i sljedeće teme:

>> Analiza izbora u BiH: Hrvati ogorčeni - Bošnjaci im treći put nametnuli člana Predsjedništva

>> Tužila državu jer joj nisu dopustili da rodi kod kuće

>> Tko će biti novi trener Rijeke: Slovenci zovu Keka da preuzme reprezentaciju

>> Penava pokrenuo lavinu, a sad šuti

Ključne riječi

Komentara 4

HR
Hrabraja
23:28 08.10.2018.

A da lijepo cijelu placu uplacujemo državi

Avatar siva_sova
siva_sova
08:39 09.10.2018.

umjesto da se nađe model da se povećaju prosjećne plaće, nesposoban ministar marić prvo je dizao plaće od 20 000 kn, na 24 000 kn, plenkoviću i sebi i sada još ovo, a najgore od svega opet će govoriti daa nisu krivi za iseljavanje...

SD
sdpesticid
05:39 09.10.2018.

''prosječna plaća'' je melem za političare. ispada kako je gadafi živ i drma hrvatskom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije